XPS lábazati és Expert Fix szigetelő lapok

A lábazati szigetelő lap hővezetési tényezője cégünknél: 0,032 - 0,036 W/mK

Közvetlen lábazati XPS és EXPERT anyag gyártó beszállítóink: Fibran, Zentyss, Austrotherm, Bachl

Lábazat szigetelő lap nélkül az épületünk olyan, mintha a nagy kabátunk mellé egy vékony cipőt vennénk fel a hideg időben. A  lábazat a legjobban kitett része a falazatunk esetében a természeti korrózió káros hatásainak.

Mivel ragasszuk a lábazatot?

  • Az XPS lábazati szigetelő lap ragasztása során fontos, hogy egy erősebb, szálerősített flexibilis polisztirol ragasztót használjunk.

Mi a különbség az XPS és Expert lábazati szigetelő lap között?

A Expert lapok formahabosított expandált lapok, míg az XPS extrudált. Az xps lapoknak nincs, míg az expertnek csekély a vízfelvétele.

Ha a gyakorlatban kettétörünk egy-egy ilyen táblát, akkor az xps lapok az extrudálási folyamat miatt 1 homogén felületet képeznek, míg az expandált expert lapok a polisztirol lapokhoz hasonlóan gyöngyökből készültek, csak ezek jóval kisebbek.

Cégünk talajban lévő pincefal szigetelés esetén az xps (extrudált) hőszigetelő lemez lesz a megfelelő!

Padló hőszigetelése esetén cégünk leginkább lépésálló eps lemezeket javasol, azonban lehet használni mind a két típusú lábazati lapot is.

Lábazat szigetelő ár miért magasabb ugyanolyan vastagságú termékek esetén?

  • Cégünk 3 gyártóval és 2 különböző terméktípussal foglalkozik. Fibran és Zentys márkák mellett az Astrotherm Expert fix és XPS-Top termékek is megtalálhatóak. Cégünk ár/érték arányban a saját logós termékeket javasolja a leginkább.

Az XPS szigetelő anyag mivel és hogyan dűbelezhető?

  • Mivel keményebb anyagok közé soroljuk polisztirol lábazati lapokat, ezért érdemes egy picit besüllyeszteni a dűbelt.
  • A dűbelek anyagukat tekintve legyenek fémszegesek, mivel a műanyagok nehezen nyílnak és ezért hamarabb törnek a beton felület esetén.
  • Hosszát tekintve, mivel általában a betonban jól fognak a dűbelek, ezért egy 10 cm-es termék esetén 140-160-as dűbel is elegendő lehet, ha nem nagy a ragasztási hézag.

Mivel színezzük az ingatlanunk alsó felét?

Tapasztalatunk szerint több féle megoldás létezik:

  • Burkolás: mészkő, bazalt, kő, kőfurnér vagy téglaburkolat is szép megoldást jelenthet
  • Lábazati betonfesték: egyszerű, gyors és kedvező árú megoldás
  • Hagyományos homlokzati vakolat, eltérő színben: leginkább szilikonos vakolatot szoktunk javasolni, bár nem olyan ellenáló, mint a gyöngyvakolat
  • Lábazati gyöngyvakolat: a legelterjedtebb, mákszerű anyag. Webáruházunkban 2 márka különböző szemcsenagyságú anyaga található meg.

A legjobb hőszigetelés az xps valamint az Austrotherm Expert Fix ami lábazati és pincefal hőszigetelés kialakításához gyártott termékek, mind a két hőszigetelő lap csekély vízfelvételre képes.

A legtöbb ember elfelejtkezik a lábazatról amikor házának hőszigetelésére adja a fejét, csak a homlokzat illetve tető leszigetelését tűzi ki elsődleges céljaként. Sajnos ez a gondolkodásmód nem nyújt teljes mértékben kifizetődő megoldást.

Sokan elfelejtkeznek a lábazati szigetelésről pedig a hő akár 10-15%-a is a lábazaton keresztül távozik valamint hiányában hőhidak keletkezhetnek. Egyik remek választás lehet az XPS szigetelés, ami nem csupán hőszigetelő, hanem vízfelvétele is rendkívül csekély (0,2–1,0 %). Ennek köszönhetően víznek, nedvességnek kitett területeken is remekül alkalmazható. A lábazati szigetelő anyagoknál pedig fontos szempont a minél kevesebb vízfelvétel, hiszen ha a lábazat felszívja a vizet az hosszútávon komoly károkat tud okozni egy ház szerkezetében. Ezen kívül a megfelelő l hőszigetelés hiányában a vizesedés hatására penészedés alakulhat ki ami komoly egészségkárosodáshoz, asztmás megbetegedéshez vezethet.

Nem utolsó szempont, hogy az XPS lapoknak nagyon magas a nyomó szilárdságuk így hosszú évtizedekig képes védelmet nyújtani és bírni a lábazati fal terhelését. Ezek a remek tulajdonságok, mint az alacsony vízfelvétel, fagyállóság és magas nyomószilárdság a különleges zárt cellás szerkezeti kialakításának köszönhető.

A lábazati XPS polisztirol szigetelés csekély vízfelvételi képességgel rendelkezik, ezért kifejezetten alkalmas olyan területekre, ahol a nedvesség fokozott problémát jelent. Tipikusan ilyennek számít a lábazat, mely folyamatosan kitett az időjárás viszontagságainak. A csapóeső, a talajból felszivárgó nedvesség egyaránt rongálhatják a lábazat állapotát, ez pedig mind az esztétikumra, mind a falazat funkcionálására hatással van.

A lábazati XPS polisztirol szigetelés lehetővé teszi, hogy szárazon maradjanak azok a részek is, ahol egyébként a nedvesség állagromlást, penészesedést okozhatna. A vizesedés megelőzésével a belső terek mikroklímája is egészségesebbé tehető, ez pedig a rendszeresen az ingatlanban tartózkodók szempontjából nem elhanyagolható.