Polisztirol hőszigetelés

A polisztirol lemezes hőszigetelő rendszereket akár új akár már meglévő épületeknél is lehet alkalmazni.

Szigetelés előkészítés:

Az új épületeknél közvetlen a téglára, míg a meglévő épületeknél fontos a falak előkészítése. A máló, repedezett, vagy már hézagosan lehullott vakolatokat célszerű eltávolítani. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell. Ha jó minőségű a vakolat, arra nyugodtan lehet előkészítés nélkül dolgozni, de minden esetben dűbelezni kell.

Ablakcsere előtt vagy után hőszigeteljek?

Ha nyílászáró cserére is szükség van, akkor érdemes ezt a hőszigetelés előtt megejteni, mivel a későbbiekben csak a spaletták részleges bontásával fogjuk tudni kicserélni a nyílászárókat.

szinlista_banner_m.png

Felrakhatjuk a párkányokat a polisztirolhabos hőszigetelés előtt?

Cégünk azt javasolja, hogy ne tegyenek új párkányokat addig, amíg nem kerülnek fel a hőszigetelő lapok, illetve azok nincsenek kihálózva. A másodolás és színezés előtt szoktuk javasolni a könyöklők/párkányok felrakását, mivel a vakolatot is hozzá tudjuk húzni.

Ha már az ablaka be van szerelve, akkor ajánlatos az egész ablakfelületet, a profillal együtt lefóliázni, mivel takarítást fogjuk megspórolni.

Kezdőprofil, kezdősín felrakása

2f5c6c95caed721cd91fa0f4156b4bcb.jpg

A kezdősín felrakása előtt ki kell jelölni a lábazati magasság síkját. Kezdősínt akkor kell alkalmazni, ha a lábazat síkja bentébb van, mint a homlokzati sík.

Magyarországon a hóhatár miatt cégünk a lábazati lap magasságát legalább 45 cm magasságig javasolja felengedni, mivel az xps lapok nem szívják magukba a vizet, ezáltal nem fog elkorhadni. Ha esetleg EPS lapot használna, akkor a nyílt celláinak hála felveszi a vizet a földből és roskadásnak, vizesedésnek indul. A későbbiekben ez a víz megjelenhet a fal/pince belső felületein is.

Hogyan működik az indítóprofilok elhelyezése?

A lábazati lapok vastagságának kiválasztása előtt döntsük el a végeredményt. Egysíkú lábazatot vagy kétsíkú lábazatot szeretnénk. Ha kétsíkú, akkor elsőnek a homlokzati lapok vastagságát határozzuk meg, majd ezt követően a lábazati lapok vastagságát. Erre legfőbképpen az ingatlan egyenetlenségei miatt van szükség.

Jelenleg a leggyakoribb lábazati megjelenés:
a lábazat bentebb, homlokzat kintebb van, azonban a modern házakon egy síkot szoktunk felvenni. Modernebb, minimalistább és az indítósín kihagyása miatt a legtöbb esetben takarékosabb megoldás.

Vegyünk egy gyakori példát:
Terpeszt a lábazat és 15 cm-es homlokzati polisztirolt szeretnénk feltenni. Mekkora lábazati lapot rakhatok?

 • Elsőnek rakjunk rá a lábazatra egy vízmértéket és határozzuk meg, hogy mennyire függős. Tegyük fel 1 síkban van jelenleg a lábazat a homlokzattal és 1-2 cm-rel van kijjebb az alja, mint a "teteje".
 • A lábazat függőségét 3 módszerrel korigálhatja:
  1. Vagy a lapok vastagságát vágja gérbe
  2. nagyobb ragasztási hézagot használ
  3. a lapok tetejét pótolja ki szigetelőanyaggal
 • Azt javasoljuk, hogy a lapok vastagságát vágja gérbe, még ha időigényes is. Ebben az esetben mi egy 12 cm-es lábazati lapot javaslunk, mivel az alsó részéből úgyis véknyítani fog és a teteje 12 cm-rel fog elálni a faltól.  A ragasztás során javasoljuk a folyamatos ellenőrzését a síknak, illetve a függő és vízszintet is.
 • A kialakított vízszintes lábazati lapokra rátehetjük a 15cm széles indítósínt.
 • A kezdősínt úgy érdemes elhelyezni, hogy a falsík első és utolsó lemezét letesszük a zártcellás lapra, közben ellenőrizzük a ragasztási hézagot. Az első és utolsó sín között húzunk egy zsinort. A zsinor vonalában pedig elhelyezzük a köztes síneket.
 • Mégegyszer ellenőrizzük a ragasztási hézagot, mivel nem függőleges falak esetén akár 3-4 méteres távon rátapadhatunk a falra. Ha nem megfelelő, akkor módosítjuk addig sínek távolságát, amíg nem lesz megfelelő a ragaztási hézag (1-2cm)
 • Ha fentiek megfelelőek, rögzítjük a kezdősínt. Beütőszeges dűbellel, illetve szükség esetén hézagoló távtartóval.

Szeretné profikra bízni a kivitelezést? Bízza meg a szakemberünket:

Űrlap kitöltése!

Homlokzati hőszigetelés kivitelezés garanciával!


Szigetelőlapok helyes ragasztása:

Szigetelő lapok helyes ragasztása

A szigetelő lemezek ragasztása előtt mindig bizonyosodjuk meg, hogy nincs a falazaton por, vagy egyéb olyan filmréteg, amely meggátolná a megfelelő tapadást. Ha nem tapad, akkor ajánlott tapadóhíd / alapozó használata.

Pont perem / egész lapos ragasztás:

A ragasztót úgy kell felhordani a lapokra, hogy legalább az 40-50 %-ban érintkezzenek a fallal.

Mivel szeretnénk, hogy a szigetelés légtömör legyen, ezért körbe kell kenni, majd hivatalosan 3 ponttal kell megkenni a lapot, azonban mi 6-8 pontot javaslunk.

A pontozás elsősorban azon is múlik, hogy a későbbiekben hogy fogjuk dűbelezni a felületet. Tegyük fel, ha sarkokra és középre szeretnénk tenni 1-1 dűbelt, akkor 3 pöttyös megoldást javaslunk.

Ha a sarkokra és 1/3 - 2/3 széltávolságra szeretne dűbelt rakni, akkor a képen látható ragasztási formát javasoljuk. Ez a dűbelezési és ragasztási forma sokkal hatékonyabb és erősebb kapcsolatot biztosít a falazat-szigetelés között.

A lapok ragasztását mindig kezdőprofillal indítjuk és hézagmentesen kötésben illesszük egymáshoz. A kötési pontoknál és dudoroknál összecsiszoljuk, így egyenletes felület alakul ki.


A lábazatot a kezdőprofil alól indítva alakítjuk ki és mivel itt általában beton felület van, ezért extrudált, jobb hőszigetelő képességű, ám véknyabb lapot használunk. Ez a hőszigetelő lap jobban ellenáll a víznek és a mechanikai sérüléseknek. (Bővebben az extrudált hőszigetelő lapról)

Dűbelezés, élvédőzés:

1dcb94bd7996a0cb6017bbc985a54ff3.pngAz egy m2-re eső dűbelek száma általában 5-től több, de ez függ a fal eredeti minőségétől és a homlokzati magasságtól is. Szabály szerint utólagos hőszigetelésnél és 4 m feletti magasságnál minden esetben kell dűbelezni.

Véleményünk szerint még az új házaknál is célszerű, mert hiába a sok jó minőségű anyagnak, de nem csak pár évre tervezünk befektetni a hőszigeteléssel. Az éves hőingás 30-40 fok, amely akár a hőtágulás miatt is apró repedést okozhat a ragasztások mentén is, illetve a cementbázisú anyagok az épület mozgása miatt elválhatnak a falazattól.

Mikor lehet műanyagszeges dűbelt alkalmazni?

Habalapú szigetelőlapok esetén, pl. hungarocell, fehér eps, vagy grafitos hőszigetelés.

Lyukacsos, ikersejttégák esetén ajánlatos műanyagszeges dűbelt használni.

Ezeknél a falazóanyagoknál kinyílik a dűbelszeg, és megfelelő méretezés esetén jól fog kinylíni a dűbelszeg.

Mikor kell fémszeges dűbelt használni?

Kőzetgyapot szigetelés esetén kötelezően, de habalapú szigeteléseknél leginkább a falazóanyag dönti el, hogy milyen dűbelt fogunk alkalmazni.

Leginkább tömörfalazatos ingatlanok esetén kell alkalmazni, pl Betonlábazat, szilikát, vályog, tömörtégla, mivel ezeknél a falazóanyagoknál a műanyagszeges dűbel törne.

Szigetelésre-szigetelés rétegrend alkalmazása esetén a fémszeges dűbel használata kötelező!

Élvédőzés, sarkok védelme:

Minden esetben javasoljuk az élvédők elhelyezését még akkor is, ha olyan sarkokat kell védenünk, ami különösen nincs veszélyeztetve. Szerintem már ön is tapasztalhatta, hogy könnyen lepattanhat egy-egy sarok, ne egy szál élvédő árán múljon egy rendezett, esztétikus él kialakítása. Ez a megoldást történhet műanyaggal vagy fémmel.

Háló felvitele, hálózás:

Miután bedűbeleztük, becsiszoltuk, majd felélvédőztük a falazatot, jöhet a hálózás. A hálózás során 2 féle üvegszövetből választhatunk, 145-160 g-os kivitelben. Polisztirol szigetelés esetén nyugodtan alkalmazhatjuk a 145 g-os kivitelt is. A hézagmentes és megfelelő felületbe felvisszük a ragasztót és 5 mm-es gletvassal elhúzzuk. Ezzel egy ágyazóréteget hozunk létre szigetelő felületen. A nedves rétegbefüggőleges csíkokban beágyazzuk az üvegszövet hálót úgy, hogy a háló átfedésének legalább 10 cm-nek kell lennie, az ablakok belső párkányánál pedig dupla hálózás ajánlott.

szinlista_banner_m.png

A hálózás során ahogy beleültettük az ágyazóba az üvegszövetet, gletvassal elsimítjuk, majd további anyag felvitelét követően lepkével simára húzzuk.

Kivitelezői tipp a sima felületért!

A hálóréteg megszáradását követően érdemes becsiszolni, majd egy második vékony réteggel ellátni a felületet. Ekkor már 1kg/nm ragasztóval számolva cserély mennyiségű anyag kerül fel a falazatra, de a hálózás egyenetlenségeit áthidalja és egy sima szép felületünk keletkezik. Természetesen ezt is lepkével kell simára húzni.

27_polisztirol.png

Színezés előtti alapozás:

Az alapozásnak nedszívás kiegyelítő és tapadást elősegítő hatása van. Száradási idege legalább 24 óra. Az alapozó általában a vakolattal megegyező színű, de függ a gyártótól, mivel általában ők határozzák meg, hogy a vakolatukhoz milyen alapozó szükséges.

Színezés, vakolatfelhordás:

Cégünk jelenleg 4 gyártó egyenként 4-5 féle vakolatával dolgozik, ezért nagy kínálattal rendelkezünk.

Polisztirol hőszigetelés esetén nyugodtan alkalmazhatunk műgyantás, másnéven akrilgyantás anyagot is, azonban esztétikai szempontból érdemes összehasonlítani az árkülömbséget egy szilikongyantás vakolattal is. A szilikonos vakolatok nem zöldülnek és mohásodnak be, ezért tartósabb, mint az műgyantás társai.

A vakolat hibátlan felhordása kiváló szakembereket igényel, ezért ezt a munkafolyamatot mindenképpen bízza szakemberre.

Ehhez a folyamathoz tudunk ajánlani megfelelő kivitelező partnert. Kérje cégünk árajánlatát az elérhetőségeink egyikén, a kivitelezés mellett akciós anyagbeszerzéssel is szolgálunk.

Tekintse meg webáruházunkat és az ajánlott termékeinket.