Kőzetgyapot szigetelés

Kőzetgyapot szigetelése menete

Hol alkalmazható a kőzetgyapot?


Régi és újépítésű házak homlokzati hőszigetelésére, beton, vakolat és tégla felületek esetén, illetve könnyűszerkezettel faforgácslapokból, illetve gipszből szerelt falazathoz.  Alkalmas még régi és új lakóházak külső falfelületének utólagos hőszigetelésére.

02_kozetgyapot.png


Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot hőszigetelés igen nagy népszerűségnek örvend. Legtöbbször homlokzati hőszigeteléshez alkalmazzák (régi és újépítésű házak esetében is) vakolt, tégla és beton felületeken, könnyű falszerkezeteknél, faforgácsból, gipszből szerelt falakhoz. Felhasználható tetők, padlások, válaszfalak szigetelésénél, állmennyezetek szigetelésénél. Felhasználása könnyű szerkezete és rugalmassága miatt egyszerű. A külső falazat utólagos hőszigetelésére is alkalmas.

Mi is a kőzetgyapot?


A kőzetgyapot természetben előforduló vulkanikus bazaltkő megolvasztásából, majd azt követően szálazásából készül. Szerkezete üveges, a szervetlen szilikát anyagok csoportjába tartozik.


Amit ajánlunk:

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kőzetgyapot?


A kőzetgyapot rugalmas, könnyű szerkezetű, nem éghető szigetelőanyag. Tökéletes tűzvédelmet biztosít, olvadáspontja 1000 celsius fok feletti, teljes mértékben természetes eredetű anyag, illetve víztaszító.

Forgalmazása vákuum csomagolásban történik, hiszen a kőzetgyapot por szóródása ártalmas. A homlokzati hőszigetelés céljára szolgáló kőzetgyapot szálainak nagy része (kb 65%) a falra merőleges, és csak kisebb része (kb 35%) a fallal párhuzamos. Ez meggátolja, hogy a ragasztóanyag leváljon a szigetelőanyagról, másrészt a külső behatások ellen ellenállóbb lesz a vakolt falazat. A megfelelő vastagság kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy a kőzetgyapot hővezetési tényezője mindenképp alacsonyabb legyen, mint a falazó anyagé. Ehhez kalkulátorok, adatbázisok adatira van szükség. Ezek az adatok a falazat hőveszteségét, és a szigetelőanyag által okozott hőveszteség százalékos arányát adják meg. Általánosságban elmondható, hogy egy 5 cm-es kőzetgyapot szigeteléssel 40% hőveszteséget lehet csökkenteni.

A szigetelés vastagságának növelésével egy ideig fokozatosan javul a hőveszteség mértéke, ám egy bizonyos vastagságot átlépve már nem szigetel annyival jobban. Így az anyagköltség több lehet, mint amennyit a többletszigeteléssel megtakarítunk. A kőzetgyapot szigetelés rögzítéséhez a ragasztóanyag mellett dűbeleket alkalmaznak. Ezek lehetnek fémből, vagy műanyagból. A beágyazásra szánt üvegszövetet impregnálni kell, hogy a kémhatások ellen ellenálló lehessen. A falazatot ajánlott vékony vakolatréteggel lefedni, mert ez síkká teszi a felületet, másrészt a szennyeződések kizárásával hatásosabban rögzít a ragasztóanyag, hosszabb lesz tehát az élettartam is.


Hogyan történik a szigetelés?


Első lépés: A kőzetgyapot lemezek felragasztása

A kőzetgyapot lemezek a szélek mentén, pontszerűen kerülnek felragasztásra. A felület legalább 40%-ának ragasztottnak kell lennie. Kulcsfontossággal bír, hogy a ragasztóhabarcs megfelelően legyen bedolgozva a szálak közé. A ragasztót vízzel csomómentesen keverik el az előírt arányban, a mennyiség függvényében. A ragasztandó felületnek, melyre a szigetelés kerül, teljes mértékben festék, por és szennyeződés mentessé kell tenni. Az előre elkészített ragasztó felhasználására csak a keverést követően két órahosszáig van lehetőség. A szigetelő anyag felragasztását megelőzően felhelyezik a vezetőléceket, és az alumínium profilt a szigetelés első sora alatt. Nem csak a szigetelőlemezekre, hanem a falfelületre is ragasztót hordanak fel 5-6 pontban. A felragasztás során alulról felfelé haladnak, a lemezeket kötésben, hézagmentesen ragasztják, emellett fontos, hogy az illesztések közé ragasztó ne jusson. A pontosságot vízmértékkel lépésről lépésre ellenőrzik, a ragasztás mellett pedig a biztos rögzítés céljából dűbeleket is alkalmaznak.


Második lépés: Szövetháló beágyazás


A beágyazáshoz szintén ragasztó szükséges, melyet hasonlóképen adott arányban, csomómentesen kevernek el a vízzel. A táblák felületére vékonyan felhordják a ragasztót, és abba kerül beágyazásra a szövetháló. Az üveg szövethálók közötti átfedés legalább 10 cm. A felragasztott hálót ragasztó pedig ragasztóréteggel simítják el. Ezután a munkafázis után a szövetháló rácsai nem láthatóak. A sarkokban a sérülés veszély miatt élvédő profilok kerülnek beépítésre. A ragasztó megkötése után az esetleges felületi egyenlőtlenségeket csiszolással távolítják el.


Harmadik lépés: Az alapozás


Az alapozót vízzel higítják fel megfelelő arányban, majd tedy-hengerrel, illetve ecsettel a felületre hordják. Az alapozás száradási ideje 24 óra.


Negyedik lépés: Vakolat felhordás


Felhasználás előtt felkeverik a vakolatot, ezt követően a szemcsenagyság függvényében kiválasztott vastagsággal kézi simítóval hordják fel. Itt nagyon fontos a megszakítás nélküli felhordás. Tűző napsütésben nem ajánlott ezt a munkát elvégezni, mivel ez károsíthatja a vakolatot, a szakemberek ezért ezt a munkát árnyékos időben végzik.

Ha önnek véletlenül nincs szüksége a kőzetgyapot előnyös szolgáltatásaira, vagy nem tartja ár/érték arányban a legjobb anyagnak, akkor javasoljuk a polisztirol hőszigetelő rendszereinket! A kivitelezése hasonló elven működik, de kevesebb munkafázist igényel.