Grafitos polisztirol | Grafit EPS

A grafitos szigetelés jobb, mint a hagyományos EPS (fehér) polisztirol hőszigetelő lap, mivel alacsonyabb a hővezetése.

Grafitos polisztirol (λ = 0,031 W/mK) - EPS80 hagyományos polisztirol (λ= 0,036-0,038 W/mK)

Közvetlen grafitos hőszigetelés beszállítóink: Thermodam,  Bachl, Austrotherm

Grafit szigetelő áraink webáruházunkban mindig aktuálisak!

A grafitos hőszigetelés ár mindig aktuális, mivel webáruházunk mindig naprakészen napi frissítéssel követi az ármozgásokat. Carbon szigetelés néven is szokták hívni. A hagyományo EPS-hez képest továbbfejlesztett tulajdonságokkaé rendelkezik. Grafit adalék hozzáadásával jobb hőszigetelést, és jobb mechnanikai ellenálást biztosít. Ezzel idálissá téve a homlokzatunk hőszigetelésére.

A grafitos eps ragasztásához cégünk erősebb, szálerősített ragasztót javasol, amelyet a hőszigetelés ragasztó termékek között Thermodam polisztirol ragasztó néven találhat meg.

A grafitos carbon szigetelő nem csak színében tér el a hagyományos polisztirol hőszigeteléstől. Jobb hőszigetelő képességgel rendelkező lemezek kifejezetten alkalmasak az olyan felületekre, ahol az ingatlan jellegéből adódóan vékonyabb hőszigetelő rétegre van szükség. Az ablakok környéke tipikusan ilyennek számít, de alapvetően gondolkodhatunk vékony hőszigetelő rendszerben. Kifejezetten javasoljuk olyan helyek hőszigetelésére, ahol korlátozottak a vastagsági korlátok. Pl kapubeállók, utcafronti homlokzatok. A grafitos lapok vékonyabb megoldást kínálnak, számszerűsítve 16-20%-al jobb, mint mint a fehér társai. A praktikusság oltárán az optimális végeredményt nem kell feláldozni. A többféle grafitos vastagság közül mindenki megtalálja a számára megfelelő méretet. Kollégánk szívesen segít kiválasztani az adott falazathoz megfelelő szigetelő lap méretet, hogy az mindig az aktuális trendekhez megfelelő hőszigelés legyen.

Milyen hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik a grafitos polisztirol?

 • A Grafit EPS lemez energiahatékonyabb, mint a hagyományos EPS, hővezetési tényezője 0,031 W/mK

Milyen vastagságú szigetelést kell alkalmazni az adott épület esetében?

A jelenlegi felsorolásban a 2022-es mérnöki kamara ajánlása és a top 5 leggyakrabban használt falazóanyaghoz fogunk párosítani egy grafitos EPS lemezt:

 • B30-téglafal: minimum 15 cm (0,183 W/m2K)
 • Szilikát falazat 30cm: minimum 12 cm (0,199 W/m2K)
 • Leier-Porotherm 30 cm falazat: minimum 10 cm ( 0,186 W/m2K)
 • Leier-Porotherm 38 cm falazat: minimum 8cm (0,196 W/m2K)
 • Kisméretű téglafal 38cm:  minimum 15 cm (0,174 w/m2K)

Milyen anyagokat és technikákat használnak a grafitos polisztirol rögzítéséhez?

 • A szigetelő lemezek ragasztására speciális szálerősített polisztirol ragasztót vagy ragasztóhabot szoktak használni. Webáruházunkban a Thermodam polisztirol ragasztó megfelelően fogja rögzíteni a grafit lemezeket is.

Milyen páraáteresztő képességgel rendelkezik a grafitos polisztirol, és milyen hatással van ez az épület belső klímájára?

 • A grafit hőszigetelő lapok páraáteresztése megegyezik a hagyományos polisztirol lapokéval, μ=35-40

Mennyire tűzálló a grafitos polisztirol, és milyen tűzvédelmi intézkedéseket kell megtennie az épületben?

 • Ha a polisztirolt közvetlen láng éri, akkor meggyullad és megoldvad, amint a gyújtóforrást eltávolítjuk, a tűz bealszik, mivel a szigetelőanyag égésgátlóval van bevonva. Besorolása: E

Mennyire hosszú élettartama van a grafitos polisztirol szigetelésnek, és milyen karbantartási teendőkkel jár?

 • Ha a szigetelő anyagokat megfelelően legletteltjük, megvédjük az UV sugárzástól és időközben ezt nem rongáljuk meg, akkor addig, amíg az épület áll. Ha a lapokat nem védjük meg az UV sugárzástól, akkor besárgul és idő előtt tönkremegy
 • Évente nézze át az egész felületet, hogy nincs-e sérülés, leverődés. A munkálatok elvégzésére hívjon szakembert

Hogyan kivitelezzünk, ha szűrke szigetelő lemezeket használunk?

Sok ügyfelünk az időpontválasztás során leginkább a tavaszi és őszi idősávot jelöli ki a kivitelezés időpontjának, mivel félnek a tűző naptól és a grafit lemezek deformálódásától! Véleményem szerint akár nyáron is gond nélkül lehet szigetelni, viszont figyeljünk az alábbiakra:
 • Ha tűző napon tároljuk, akkor a sötét felület könnyen deformálódhat, ezáltal ha nem grafitoshoz való ragasztót használunk, a ragasztás hatékonysága csökkenhet és visszacsattan a lap. Egy ilyen kivitelezés során feltétlenül fontos, hogy az alapfelület pormentes legyen, ha régi a felület, akkor érdemes mélyalapozóval tapadóhidat képezni.
 • A kivitelezés során, ha a falfelületet állandó napsütés éri, nyílván nem dolgozhat éjszaka a kivitelező. Ezért ezeket a felületeket, árnyékoló hálóval kell védeni az üvegszövet hálózás szakaszáig. Kevésbé tudja megsütni a tűző nap, ezért nem fog feszültség keletkezni a szigetelő lapoknál. Mivel nagy a hőingás, ezek a lapok folyamatos mozgásban vannak a dűbelezésig. Diletálnak, kicsit hajlanak és a deformáció elkezülése miatt mindig javasoljuk, hogy másnak dűbelezzék be az adott felületet. Onnantól kezdve fixen és stabilan fog állni mindenféle mozgás nélkül a szűrke szigetelés is.

Szabad-e nyáron a szabadban tárolni a grafitos lapokat?

Tűző napon nem szabad, mivel a szűrke színéből adódóan nyeli a hőt és deformálódhatnak. Fedett vagy árnyékolt helyen, esetleg ha nincs más megoldás, húzzák a bálahalmot körbe egy zöld árnyékoló hálóval és így a szeles időben is stablian fog állni, amíg nem jönnek a kivitelezők.

Milyen dűbelt használjunk grafitos szigetelő rendszer esetén?

A dűbel kérdése elsősorban nem szigetelőanyag, hanem falazóanyag kérdése. Cégünk értékesít műanyag és fémszeges dűbeleket is, ebből pedig 3-3 féle típust. Választékunkkal egyaránt szeretnénk kedvezni a prémium és az ár-érzékeny ügyfeleinknek is, ezért ekkora a választék. Személy szerint a kedvezőbb árkategóriájú műanyagszeges dűbelt nem szoktam javasolni, mivel hiába olcsó, attól függetlenül hamarabb törik, mint egy középkategóriás műanyag dűbelünk.
Kivitelezői szemmel a műanyagok közül az Ejot IDK-N dűbeleket javasoljuk, mivel flexibilis a feje, ezért nem merőleges fúrás esetén is stablian fog felfeküdni a szigetelő lapra. Tapasztalatom szerint egy olcsóbb műanyagszeges dűbel 10-15%-a hullott el a dűbelezés során, míg az IDK-N csak 1% körül volt. A grafitos lemezek rögzítése során szoktuk még javasolni a fémszeges dűbeleket is, jobban fog a műanyag társaival szemben, azonban drágább a műanyag társainál. A fémszeges rögzítést leginkább tömör/vegyes falazatos ingatlanok esetén szoktuk javasolni.

Kőzetgyapot vagy grafitos szigetelés?

Sokan szokták feltenni a fenti kérdést. Alapvetően a két anyag teljesen különbözik egymástól. Amíg a grafitos, egy polisztirol alapú keménytáblás lemez, addíg a kőzetgyapot egy táblásított bazaltból készült szálas anyag. A kőzetgyapotnak nagyon alacsony a pára ellenállása, vagyis jó a páraáteresztő képessége, addíg a grafitosnak nem.
Hőszigetelő képességben a grafitos lemez kb 15-20-%al tud többet a kőzetgyapot szigeteléstől.

Grafitos hőszigetelés vagy sima?

Ügyfeleinknek mindig az aktuális szigetelőlap ár és hővezetési tényezők összehasonlításával veszünk egy ár/érték arányt, amely alapján már könnyű megmondani, hogy most melyikkel jár jobban a tulajdonos.
Az ár/érték meghatározásakor figyelembe kell venni a külömböző vastagsághoz tartozó indítósínt és dűbel méretet is, mivel ezek is befolyásolják a végösszeget.
Nagy általánosságba véve egy 12-es grafitos lap tudásban nagyságrendileg 15 cm-es fehér szigeteléssel ér fel. 2023-as szigetelőanyag árak alapján nagyságrendileg egálban vannak.