A kondenzációs kazán és az azzal történő fűtés nem csak modern, de energiatakarékos megoldást is jelent

2023.02.13
A hatásfoka akár 100% fölé is emelkedhet, ami igazán jól hangzik. De mit is jelent ez pontosan, mi a kondenzációs kazán? Mindenkinek megoldás lehet és könnyen kiépíthető? Kémény nélkül is választható fűtési mód? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Olcsó megoldás - de tényleg?

Milyen kémény kell a kondenzációs kazánhoz?

A kondenzációs kazán igazán energiatakarékos fűtési mód - de miért? Ellentétben a hagyományos fűtési rendszerekkel, a tüzelőanyag fűtőértékének felhasználása mellett további energiát is nyer, felhasznál. Az égéstermékben nagy mennyiségben keletkezik pára, aminek hője szintén fűtőértékkel bír, így annak felhasználásával fokozhatjuk a hatékonyságot. Ennek a rejtett hőnek a felhasználásával érhetjük el, hogy akár 100% fölé is emelkedjen a kondenzációs kazán hatásfoka. Ráadásul az energia-felhasználás szempontjából is takarékos megoldást jelent.

A kondenzációs kazán tehát energiatakarékos fűtést jelent. Ez nem jelenti viszont azt, hogy spórolni is tudunk vele - legalábbis nem azonnal.

A váltáskor magas költséggel kell számolni, hiszen kémény kiépítésére is szükség van, ráadásul a hagyományos gázkazánékhoz képest eltérő kéményre van szükség a kondenzációs kazán kiépítéséhez.

A beruházás drága, hosszabb távon azonban megtérül az energiatakarékosság okán.

Milyen kémény kell a kondenzációs kazánhoz?

Fűtés korszerűsítése előtt mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. Így nem csak a különféle fűtési alternatívák előnyeit és hátrányait ismerhetjük meg jobban, de akár személyre szabott véleménnyel, tanáccsal is gazdagodhatunk.

Kondenzációs kémény kialakításánál három különböző opció áll rendelkezésünkre:

  • Cső a csőben rendszer
  • : egymásba szerelt csövek, ahol a belsőben távozik a füstgáz, a külső rész pedig az égéshez szükséges levegőt biztosítja.
  • Osztott rendszer
  • : az előzővel ellentétben, itt két külön cső biztosítja a működést.
  • Szerelt szigetelt kéményrendszer
  • : ennek kiépítése akkor lehet indokolt, ha a meglévő falazott kémény valamilyen okból nem használható. Ebben az esetben egy új külső szigetelt kémény kialakítását javasolják a szakemberek.

Annak kiválasztása, hogy végül a fenti három megoldás közül melyik kerül telepítésre, a szakember feladata. A választásnál figyelembe veszi a meglévő kéménykürtő átmérőjét, a kéményhosszt, és további méreteket, valamint a meglévő kémény bélelését és annak állapotát is vizsgálja.

Összességében elmondható tehát, hogy a kondenzációs kazán telepítése szakembert igénylő, és költséges megoldás lehet, azonban hosszútávon megéri a befektetést.