Homlokzati hőszigetelés - milyen megtérülési idővel lehet számolni?

2020.11.27
A családi ház utólagos szigetelése nagy beruházásnak számít, ezért korántsem mindegy, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát. Ez rendszerint többféle tényező függvényeként alakul. Érdemes számításba venni az ingatlan kiindulási állapotát, a nyílászárókat, de az sem mindegy, hogy a fűtési rendszer korszerűsített-e.

Milyen tényezők vannak hatással a hőszigetelés megtérülési idejére?

  • Gyakran kerül sor olyan ingatlanok hőszigetelésére, melyek több évtizeddel ezelőtt épültek. Esetükben az épület aktuális állapota jelentősen befolyásolja azt, hogy mit lehet kihozni belőle. A falazat alapanyaga, annak vastagsága és persze a hőszigetelő, valamint a hőtároló képesség egyaránt fontosak annak érdekében, hogy sikerüljön minden tekintetben megtalálni az optimális hőszigetelési megoldást.
  • A hőszigetelés vastagsága
  • A szigetelőanyag megválasztása
  • A szigetelés kivitelező költsége
  • Fontos tisztában lenni azzal, hogy a hőszigetelési feladatok nem merülnek ki a homlokzati rendszerek alkalmazásában. A nyílászárók állapota, az üvegfelületek nagysága nagymértékben ronthatja a homlokzati szigetelés teljesítését. A kettő terület tehát szorosan összefügg, és a kellemes belső mikroklíma érdekében nélkülözhetetlen a nyílászárók állapotát is figyelembe venni.
  • A hőszigetelésre természetesen hatással van az is, hogy hány szintes az épület, milyen tájolással bír. A fekvés befolyásolja az ingatlanban tapasztalható hőmérsékletet, a fűtés, vagy éppen a klíma használatának szükségességét. A beépített tetőtér esetében is kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő szigetelési rendszer választása, hiszen nem csak a homlokzaton, vagy a nyílászárókon keresztül távozhat a hő a lakásból.
  • Nem ritka, hogy korábban már sor került az ingatlan külső szigetelésére. Ilyenkor meg kell vizsgálni annak állapotát, és szükség esetén eltávolításra kerülhet az. Az ezzel járó munkálatok ugyan a költségeket növelik, de a hatékony hőszigetelés érdekében nélkülözhetetlennek bizonyulnak.

Mindezek a tényezők tehát együttesen befolyásolják azt, hogy milyen kiadásokkal lehet számolni, és azok mennyire gyorsan térülnek meg az energia megtakarítás tekintetében. A falazó anyag minőségére fokozott figyelmet érdemes fordítani, ez ugyanis a várható feladatok és a megtérülési idő kapcsán kiemelt jelentőséggel bír.

Jelenleg a hőszigetelő piacon egy kádárkocka 120 nm-es falfelülettel rendelkező épület hőszigetelése olyan 1.5-2 mFt. Ezen ár függ a hőszigetelő anyagtól, a vastagságától és a választott vakolattól, kivitelezési ártól!

Ebben a költségben már természetesen benne van az anyag és a munkadíj is, illetve a kiegészítő anyagok.

Használt ingatlanok felújítása

Nézzük, mit jelent mindez a gyakorlatban! A 70-80-as években gyakran használták az úgynevezett B30-as téglát. Vizsgálni kell ennek hőátbocsátási értékét, ami esetében 1,45 W/m2K. Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a megtérülésről, a hőszigetelő anyag kiválasztása és annak vastagsága is lényeges. A polisztirol anyagú szigetelés kétségkívül nagy népszerűségnek örvend, így ha a megfizethető és megbízható hőszigetelő anyag mellett tesszük le a voksot, akkor az ideális típussal elérhető a passzívházakra jellemző 0,24 W/m2K érték. A B30-as tégla esetében tehát a 15 centiméteres grafitos polisztirol megoldás lehet a tökéletes.

Mikor térül meg a beruházás a grafitos polisztirol szigeteléssel?

A korábban említett 15 centiméteres grafitos polisztirol szigetelőanyag körülbelül 4000-4500 forintos áron elérhető. Míg ez polisztirol 15 cm-es rendszer esetén 3700Ft. Természetesen a kivitelezési költségekkel is számolni kell, ami az ingatlan területétől, annak országon belüli elhelyezkedésétől és persze az aktuális áraktól függően négyzetméterenként körülbelül 6000 forint környékén mozog.

Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy a homlokzat méretével beszorozva mekkora energia megtakarítás érhető el, és mennyi idő alatt térül meg a beruházás.

  • Ehhez össze kell hasonlítani azt, hogy milyen fűtési költségek jellemezték az ingatlanhasználatot a hőszigetelés előtt, és hogyan alakul ez a jövőben, a szigetelés után.
  • Érdemes ezt az értéket megbecsülni, amit úgy tehetünk meg, hogy egy négyzetméternyi falfelületen az eltávozó energia megegyezik a fal hőátbocsátási értékének tízseresével. Tehát a példaként vett B30-as falazaton át 14,5 m3 gáz energiája távozik. Ezt beszorozhatjuk az aktuális gázárakkal, és megkaphatjuk négyzetméterre lebontva, mennyire fűtjük tulajdonképpen az utcát.

A szintén négyzetméterenként számolt költségeket az elért megtakarítással oszthatjuk el, így években kaphatjuk meg azt, hogy mikorra térül meg a hőszigetelésre szánt beruházás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül 5-7 fűtési idény alatt térül meg a hőszigetelésre fordított összeg. Persze nem törvényszerű, hogy B30-as téglából épült az ingatlan, mint ahogyan a nyílászárók állapota sem elhanyagolható tényező. Ettől függetlenül nem vettük figyelembe az ingatlanunk értéknövelését, amely több, mint valószínű, hogy azonnal megjelenik az családi házunk eladási árában!