Hány cm szigetelés ajánlott a házamra? - vastagság meghatározása

2023.04.26
Szinte a leggyakrabban vitatott téma a hőszigetelés vastagságának a helyes megválasztása. Ezt kérdést megválaszolhatjuk több irányból is, ezért érdemes végigolvasni a cikkünket. Az adott hővezetési tényezők alapján kiszámoltuk egy-egy falazóanyag hőátbocsátását szigetelés nélkül és adott vastagságokkal a kínálatunkban található szigetelőlapok hővezetési tényezőjét figyelembe véve.

Számításoknál az adott falazóanyagok interneten fellelhető adatait és egy 2 cm-es cementes vakolat átlagos hővezetési tényezőjét vettük alapul. Ezért az adatok tájékoztató jellegűek.

Szabályozás és besorolás alapján:

Falazatok hőátbocsátási követelményei évekre bontva (U W/m2K)

Hőátadás határértékei külső falon évek szerint

A táblázatból is látható, hogy a 80-as évek végétől, majd ettől szigorúbban az unióba való belépésünket követően került előtérbe a hőszigetelés fontossága. A 91-ben érvényben lévő 0,7-es szabványt már egy gázszilikát is teljesítette, mégis hidegnek érezhettük az épületet. A Magyarországi házak döntő többsége B30-as falazatból készült, amely a táblázatban is jól látható, hogy sötét hátterű sávba került, vagyis már 79-ben is elavultnak számított. Ha mondjuk a B30-ra ráteszünk 10 cm-es polisztirol szigetelést, akkor az előző értékhez képest 500%-os javulást fogunk elérni az adott falazaton, viszont ez nem jelenti azt, hogy a fűtésünk számlája az ötödére esik. Ez csak azt jelenti, hogy falazatunk hővezetése 1/5-de lesz az előzőhöz képest. A falazaton kívülre fog esni a fagypont, de ettől függetlenül a lábazati hőszigetelésről és a födém szigeteléséről is gondoskodni kell. 10 cm szigetelés esetén a 2006-2018 között kiadott lakhatási engedélyeknek fogunk megfelelni.

Nézzük ezt az anyagi oldalról és szemléltetem, hogy miért éri meg vastagabb hőszigetelés mellett dönteni.

Tegyük fel 120 nm falfelületű házunk van, amely B30-as falazóanyagból készült és kell állványozni.  Ha 3,5 méter alatt vagyunk, akkor általában nem szoktak állványozást számolni a kivitelező partnereink. Jelenleg lábazati szigetelést és egyéb kiegészítő tevékenységeket nem számoltam, természetesen agglomerációtól függően jelentősen eltérhet a szolgáltatások összege.

Polisztirol szigetelés költsége 2023

Megint kiemelem, hogy ez a számítás nem számolta fel a különböző élvédőket, indítóprofilokat, lábazati hőszigetelést és esetleges olyan költségeket, amelyek felmerülhetnek egy kivitelezés során. A számítás jelenleg egy szemléltető eszköz, amely a jelenlegi webáruházas áraink alapján bemutatja, hogy egy 120 nm falfelületű ingatlan 10 cm-es szigetelésnél (0,293) vagy 15 cm-es polisztirol szigetelésénél (0,208) U értéknéL ~200 eFt különbség van, amely összességében nincs 10 %, de átlépünk egy 2018-tól is korszerűnek mondható sávba.

polisztiroluertek.png

Nézzük meg ugyanezt grafitos hőszigetelő anyagokkal! Megéri-e grafitos szigetelőanyagot választani?

A kivitelezési és egyéb költségeket a grafitos szigetelőanyagon kívül változatlanul hagytunk.

Grafitos hőszigetelés költsége 2023-ban

A hőátadási táblázatban látszik, hogy az előbb mért B30-as téglafalnál jelenleg 10 cm grafitos polisztirol esetén (0,259), míg 15 cm esetén (0,183) U érték keletkezik. 10 cm hagyományos polisztirol szigetelés és szintén 10 cm-es grafitos szigetelés esetén látszik, hogy így is van különbség a hőátbocsátási tényezőkben, de a jelentős különbség 10-ről 15-re való számításnál jön ki igazán. Egy B30-as +15 cm-es grafitos hőszigetelő rendszerrel akár 2024-tól bevezetendő energetikai szigorításoknak is könnyedén megfelelhetünk.

Grafitos hőszigetelés U értéke különböző szigetelésekkel

És ez megér nekünk 150 - 200 eFt anyagkülönbözetet? Ez egy olyan anyagi dolog, amelyben nem szeretnénk tanácsot adni! Mi csak számolunk és szemléltetünk egy gyakori példán keresztül.

A hőszigetelő anyag vastagságának meghatározása céljából létrehozott táblázatunk 2 cm-es cementes belső vakolattal lett számolva. A falazóanyagok hővezetési tényezője az interneten fellelhető adatokból nyert, ezért felelősséget nem tudunk vállalni. Az adatok csak tájékoztató jellegűek és szemléltető eszköz.

Hogy viselkedik a falazatunk kőzetgyapot hőszigetelés esetén?

Jelenleg a webáruházunkban található kőzetgyapot szigetelő rendszerrel is kiszámoltuk a táblázatot. Pontosan látszik, hogy a kőzetgyapot lapunk hővezetési tényezője a polisztirol és a grafitos szigetelő lap közé esik. A kőzetgyapot szigetelő lapokat azon ügyfeleinknek javasoljuk, akik előtérbe helyezik a tűzvédelmet és olyan ingatlannal szeretnének rendelkezni, amely megfelelő páraáteresztő és hangszigetelő képessel rendelkezik.

kozetgyapot_uertek.png

Kőzetgyapot hőszigetelő rendszereinket minden falazóanyaghoz javasoljuk, de tömör falazatos épületekhez kötelezően ajánlott kategóriába tartozik. Nézzünk meg egy 60-as vályoggal készült házat. Sokan mondják, hogy a vályog télen fűt, nyáron hűt. Ezeknek a "mondásoknak+ a kivesézéséhez több hőtechnikai ismeret kellene figyelembe venni. Ezt a szájhagyományt, hogy pontosítsuk, már képbe jön a légtömörség, hőtároló közeg és egyéb olyan tényezők, amellyel bizonyíthatóvá vagy cáfolható válik a felvetés. Mi azt javasoljuk, hogy mielőtt vályogfalat szigetel, mindenképpen konzultáljon egy hőtechnikai mérnökkel. Mi itt is szintén csak hőátbocsátási tényezőket vizsgálunk.

A táblázatban pontosan látszik, hogy 10 cm kőzetgyapot szigetelőrendszer esetén (0,25), míg 15 cm esetén (0,188) U értékre változik a 60-as vályogtéglával falazott épület külső fal felőli hőátbocsátás!

Forrás: A régi hőátadási táblázatunk, amelyet frissítettünk!

Számolt falazóanyagok: Porotherm klíma 44, BAKONYTHERM 44 NF, Porotherm klíma 38, Porotherm klíma profi 30 cm, PORObrick NF 44, Leier 45, Yton 37,5, BAKONYTHERM 38 NF, Porotherm 44 HS, Leier 38, Porotherm 38 NF, Leier 38 NF, Yton 30, PORObrick HB 38, BAKONYTHERM 30 NF, Porotherm 30 NF, Gázszilikát 30cm, PORObrick B30, Vályog vertfal 60cm, Vályogtégla 60cm, Vályog vertfal 45cm, Vályogtégla 45cm, Vályog vertfal 30cm, B30 tégla 30cm, Vályogtégla 30cm, Km. Tömörtégla 25cm, Vasbeton 15cm