A hőátadási táblázat

A falazó anyagok különböző módon vezetik a hőt, ezeknek a mérőszáma a hővezetési tényező, amely egy anyagi állandó! Ebből számoljuk a hőátbocsátási tényezőt, amelynél figyelembe vesszük az anyagok hővetezési tényezőjét és a vastagságot.

Ennek a definícióját számolgathatnánk együtt akár órákig, de már ezt megtettük Ön helyett. Nézzük a falazó anyagokra érvényes szigetelési értékeket!

Cégünk által értékesített hőszigetelő anyagok:

  • EPS80 (polisztirol, dyvit) λ= 0,036 W/mK
  • Grafitos hőszigetelés λ= 0,031 W/mK
  • Kőzetgyapot vakolható hőszigetelés λ= 0,036 W/mK
  • Baumit OpenTherm λ= 0,040 W/mK
  • Baumit Open Plus (grafitos) λ= 0,031 W/mK

Hőszigetelő webáruház

Nyílván egy vastagabb, nagyobb tömeggel rendelkező falazatnak nagyobb lesz a hőtároló tömege, de ettől függetlenül nem biztos, h jobb lesz a hőszigetelő képessége.

Hőátbocsátási tényezők különböző szigetelésekkel és vastagságokkal

A hővezetési tényező mikor jó? Szakértőnk javaslata: A falazatunkhoz mindig olyan vastag hőszigetelés alkalmazzunk, ami jobb, vagy megfelel a mérnöki kamara javaslatának. Szóval a gyakorlatban a világos zöld, illetve a kék sávban lévő szigetelőanyagot próbáljuk meg választani!

EPS hőszigetelés hőátbocsátási tényező táblázata:

eps hőszigetelés táblázat

Az u érték mértékegyesége már a falazat 1 négyzetméterre vetített értéke lesz, ezért m2k-ra fog váltani a mértékegység.

Hőátbocsátási tényezők különböző szigetelésekkel és vastagságokkal

Láthatjuk, hogy a modern porotherm pth50 vagy pth44-es téglákhoz a jelenlegi szabványok szerint nem szükséges hőszigetelő lemez, viszont a legelterjedtebb B30-as falazatokhoz cégünk minimum 20 cm-es szigetelést javasolt.

A Leier 30-as vagy Porotherm 30-as falazatok fő szigetelő anyaga a 12-15 eps szigetelő lemezek lehetnek.

Ebben az esetben a falazatok hőátbocsátási tényezője 0,18-0,16 W/m2K közé fog esni, amely már elég modern, jó szigetelőképességgel rendelkező ingatlant fog eredményezni.

A 2000-es évek legelterjedtebb falazaóanyaga, a porotherm 38-as falazat szigetelésére cégünk 10-12 cm-es hőszigetelés javasol, h megfeleljünk a mérnöki kamara ajánlásának.

Grafitos hőszigetelő anyagok hőátbocsátási táblázata

grafitos hőszigetelés táblázat

A grafitos hőszigetelő lemezek általános hővezetési tényezője 0,031 W/mK, szóval ebből a lapból elegendő lehet keskenyebbet is vásárolni. Hogy mennyivel lesz kedvezőbb a szigetelőanyag ár? Próbálja ki homlokzati hőszigetelés kalkulátor programunkat.

homlokzati szigetelés kalkulátor

A grafitos hőszigetelés lambda érték: 0,031 W/mK

Grafitos hőszigetelés vastagsága táblázat segítségével láthatjuk, hogy a fent említett B30 eseén már elegendő lehet 15 cm-es grafitos hőszigetelést alkalmazni, hogy meglegyen a megfelelő u-érték.

Leier 30 tégla vagy porotherm 30 szigetelése esetén esetén már elegendő lehet 10 cm szigetelést is alkalmazni, míg a 38-as falazóanyagok esetén szintén a 8-10 cm-es grafitos hőszigetelés javasolt, ha az ár/érték arányt is figyelembe szeretnénk venni.

Kőzetgyapot hőszigetelés vastagsága táblázat

kőzetgyapot hőszigetelés táblázat

Mivel a kőzetgyapot hőszigetelés hőátbocsátási tényező értéke azonoys a polisztirol hőszigeteléssel (0,036 W/mK), ezért az ikersejt téglák esetén ugyanaz az érték fog kijönni, illetve ugyanazt javasoljuk, mint a polisztirol esetén.

Viszont a kőzetgyapottal legfőbbképpen tömör téglás falazatokat szoktunk szigetelni, mint például a tömör tégla, vályog, ytong.

A vályogfalazatok nagy hőtartó tömeggel rendelkeznek, azonban tévhit, hogy jó lenne a hőszigetelő képessége. Egy átlagos 60-as vályogfal jobb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, mint egy modernebb b30-as tégla, viszont még mindig nem tudja felvenni a versenyt egy korszerű téglával. A 60-as vályogra 12-15 cm-es kőzetgyapotot, míg a 40-es vályogfalra 15-20 cm-es kőzetgyapot szigetelést javasolunk.

30 cm-es ytong falazatokra, mivel alapvetően jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, 12 cm-es kőzetgyapot szigetelést javasolunk.