Mi a legjobb hőszigetelés?

2024.02.18
A kérdés felvetésekor mindig a falazóanyagot érdemes elsőnek meghatározni, mivel a legjobb hőszigeteléskiválasztása nem egyszerű feladat, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ebben a cikkben bővebbenfoglalkozunk a témával, és segítünk a megfelelő szigetelés kiválasztásában.

1. Az épület típusa és szerkezete:

Téglaház:
A téglaházak esetében a homlokzati hőszigetelés a leggyakoribb. Választhat polisztirol (EPS), grafitos hőszigetelés, kőzetgyapot szigetelést is.

Faház:
A faházak esetében a magszigetelés kőzetgyapottal vagy cellulózzval való alkalmazása a legelterjedtebb. A faházak külső szigetelésekor, főleg OSB esetén polisztirollal történik. A magszigetelési mód lényege, hogy a faház szerkezetében lévő üregeket szigetelőanyaggal töltik ki.

Panelház:
A panelházak esetében a homlokzati hőszigetelés mellett a belső oldali szigetelés is lehetséges. Hátránya, hogy elveszünk a belső térből, előnye, hogy általában nem kell engedélyeztetni a szomszédokkal. Belső oldali szigetelés esetén a kőzetgyapot szigetelést javasoljuk.

Vályogház:

  • Kőzetgyapot: A legelterjedtebb szigetelőanyag vályogházak esetében. A kőzetgyapot tűzálló, jó hangszigetelő, és páraáteresztő. Hátránya, hogy költségesebb, mint az eps.
  • Baumit Open EPS hőszigetelő lapok: Ezek a lapok speciálisan vályogházakhoz lettek kifejlesztve. A lapok lyukacsos szerkezete biztosítja a páraáteresztést. Előnye: a kivitelezési mód könnyű és gyors, árazását tekintve olykor kedvezőbb, mint a kőzetgyapot. Hátránya, hogy nem elterjedt, ezért esetleges kevés anyag esetén nehéz a pótlás.

szinlista_banner_m.png

2. Cégünk ajánlata szigetelendő felület alapján:

Falak: A falak szigetelése a legfontosabb, ezen keresztül távozik a hőenergia nagy része.

Téglafal: Fehér eps vagy grafitos hőszigetelő lapok. Ár/érték arányt tekintve fehér EPS lapok, ha helyhiánnyal küzdünk grafitos hőszigetelő lapok.

Vályogházak: Kőzetgyapot hőszigetelő lapok

Lábazat hőszigetelése: Beton és terméskő lábazat esetén is XPS hőszigetelő lapok.

OSB könnyűszerkezetes ingatlanok: EPS hőszigetelő lap

Tető: A tető szigetelése is fontos, a tetőn keresztül távozik a hőenergia 20-30%-a. Cégünk a Knauf MPN ásványgyapot hőszigetelést javasolja, minimum 15 cm-es méretben.

Padló: A padló szigetelése egyre fontosabb, viszont utólag már nem szokták szigetelni, mivel nagy rombolással és még több felújítási költséggel jár. Ha új rétegrendet készít, javasoljuk a gyártónk legújabb fejlesztését a grafitos lépésálló hőszigetelést.

3. A költségvetés, hőszigetelő anyag ár, mint szempont (ár/érték arány):

A hőszigetelőanyagok ára széles skálán mozog. Növekvő sorrendben a  legolcsóbb a polisztirol (EPS), grafitos hőszigetelés, xps hőszigetelés, majd a  legdrágább a kőzetgyapot szigetelés.

Ha olyan ingatlannal rendelkezünk, ahol akármelyik hőszigetelést választhatjuk és van hely nagyobb vastagságú szigetelést felrakni, cégünk a fehér eps hőszigetelést javasolja.

4. A hőszigetelőanyagok összehasonlítása táblázat:

Szigetelőanyag:

Előnyök

Hátrányok

Polisztirol (EPS)

Olcsó, könnyen telepíthető

Nem tűzálló, nem jó hangszigetelő

Kőzetgyapot

Tűzálló, jó hangszigetelő

Drágább, mint a habalapú anyagok

Grafitos (EPS)

16-20%-kal jobb, mint az eps vagy kőzetgyapot

ár/érték arányban rosszabb, mint a FEHÉR EPS

XPS

Vízzáró és kemény

leginkább lábazatra javasoljuk az árazása miatt.

Ásványgyapot

Környezetbarát, jó hő- és hangszigetelő, tűzálló

Knauf MPN puha, ezért csak tetőszigetelésre javasoljuk.

szinlista_banner_m.png

A homlokzat szigetelésekor fontos, hogy a szigetelés megakadályozza a hőveszteséget, ugyanakkor fontos az ésszerű méretezés. A szigetelés vastagságának meghatározásakor figyelembe kell venni a falazatot és annak vastagságát, a klímát, és a szigetelőanyag hővezető képességét.

A "Hány cm szigetelés ajánlott a házamra? Vastagság meghatározása" című cikk hasznos információkat tartalmaz a szigetelés vastagságának meghatározásához. A cikkben táblázatokat találunk, amelyek alapján megtudhatjuk, hogy mekkora szigetelés szükséges a családi házunk falára a kívánt hőmérséklet elérése érdekében.

További információkért olvassa el a "Hány cm szigetelés ajánlott a házamra? Vastagság meghatározása" című cikket:

https://www.homlokzatihoszigeteles.hu/hany-cm-szigeteles-ajanlott-a-hazamra-vastagsag-meghatarozasa