Mennyi és milyen ragasztó kell a hőszigeteléshez? Ragasztószükséglet

2020.01.07
Mostani blogcikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy melyik ragasztót melyik hőszigetelőanyag típushoz javaslunk! Melyik a legjobb ár/érték arányú hőszigetelő ragasztó, illetve melyik a legjobb minőségű!

Amikor 1-1 vevőnk megkérdezi, hogy milyen hőszigetelő ragasztőtapaszt javaslunk, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mit szeretne vele csinálni? Milyen falazóanyagon, milyen hőszigetelést szeretne felrakni. A hőszigetelő rendszerragasztó nagyban különbözik a csemperagasztótól, nem összekeverendő!

Kezdjük technológiai sorrendben! 1-1 ragasztót több felületen is lehet alkalmazni, de mi jelenleg a legjobban javasolt termékünket fogjuk az adott szigetelés vagy munkatípushoz javasolni.

XPS szigetelés ragasztó:

A lábazati felületekhez érdemes nagyobb teherbírású és nagyobb szakítószilárdságú ragasztót használni, ezért a Texturato Poli-Kleber piros zsákos jelen esetben lábazati szigetelés ragasztót javasoljuk. Hálózni és glettelni szintén ezt a típust javasoljuk. Lábazati szigetelés ragasztására még a Terra és a Texturató grafitos ragasztó is megfelel a gyári előírások szerint, de cégünk ár/érték és minőség szempontjából a Texturato ragasztót javasolja.

textrag.jpg

Dryvit polisztirolhab ragasztó

A normál dryvit, nikecell vagy másnéven polisztirol szigetelőlapok ragasztásához mi a Terra ragasztót javasoljuk. A legkedvezőbb árú ragasztó is megfelel az előírásoknak. A ragasztáson felül tökéletes sima felületet lehet vele képezni a háló beágyazást követően. Személyes tippem a Terra ragasztóval kapcsolatban, hogy azoknak a kivitelezőknek javasoljuk, akik tényleg sima és hibamentes felületet szeretnének. 1 nap száradás után érdemes csiszolópapírral végigmenni a felületen és ezt követően másodolni. A gyakorlatban Terra ragasztó valamivel puhább szemcseszerkezetű, mint a többi, ezért könnyebb becsiszolni.  A polisztirol lapok felragasztása bővebben megismerhető az alábbi cikkünkben!

terra_polli.jpg

Grafitos hőszigetelő ragasztó

A grafitos alapú szigetelőlapjaink ragasztása szálerősített szigetelés ragasztóval történik. A grafitos hőszigetelő rendszer ragasztó a Texturato Carbon-Kleber fantázianevet viseli. Ez a ragasztó a legújabb fejlesztése a KingStone gyárnak, már szálerősített és nagyobb szakítószilárdságú a többi polisztirol ragasztótól. Az ára valamivel magasabb a többi polisztirol ragasztónkétól, de cserébe több tudást, és nagyobb biztonságot is kapunk. A  grafitos hőszigetelés ragasztó árát a webáruházunk találhatják meg!

carbon_kleber.jpg

Kőzetgyapot ragasztó

A kőzetgyapot ragasztása a Mineral Kleber ragasztóval történik. A Mineral termékeink légáteresztő képességűek, nem zárják be a párát. A Carbon Kleberhez hasonlóan szintén szálerősített. A kőzetgyapot szigetelés ragasztót nem csak a szigetelés felragasztására, hanem a glettelés és háló beágyazására is használjuk.

mineral_kleber.jpg

Homlokzati hőszigetelés ragasztó szükséglet

Az általánosan bevált számítási mennyiség és a gyár által javasolt ragasztószükséglet táblás polisztirol alapú anyagoknál 5 kg/nm. A kőzetgyapot szigetelés felrakásához és gletteléséhez általában 7-8 kg-al szoktak számolni négyzetméterenként. És hogy van ez a gyakorlatban? Egyenes falazatoknál a gyári javaslat elég lehet, de mindig érdemes venni pár zsák ragasztót tartalékba.
Rossz minőségű falaknál több ragasztó szükséges! Tegyük fel, nem függős teljesen a fal, ezért a folyamatos sík tartásához 1-1 lapot vastagabban kell megkenni a ragasztás során. A magyar átlag szigetelés ragasztó szükséglet inkább 7-8 kg/nm a polisztirol szigetelésnél, a kőzetgyapot ragasztás átlaga inkább 12 kg/nm.

Szigetelőlap ragasztás habbal?

Lehetséges, sőt egyre jobban elterjed technológia. Elsősorban könnyűszerkezetes, vagy nagyon egyenes falazatokon javasoljuk. Egy flakon ragasztóhabbal általában 10 nm-t lehet felragasztani. Lapozás után a hagyományos fent említett zsákos ragasztót javasoljuk beágyazni és glettelni. A ragasztóhabunk linkje itt található!

purhab_1.jpg

Mit ne tegyünk?

Ne keverjük össze a csemperagasztót a polisztirol ragasztóval. Nem mindig fagyálló a csemperagasztó, hiába van ráírva, illetve nem rendelkezik ugyanazokkal a terheléses tulajdonságokkal, mint a polisztirol vagy kőzetgyapot ragasztótapasz!