Megéri szigetelni az otthonom? Számoljuk ki!

2020.04.10
Bármely felületen fogja szigetelni a családi házát, legyen az homlokzati hőszigetelés, lábazati vagy tetőszigetelés, csökkenni fog a ház hővesztesége. Így csökkenni fog a fűtésre vagy hűtésre fordított energia, amely végsősoron a mérőórán fog megmutatkozni. Ezekkel az alapvető dolgokkal minden érdeklődőnk tisztában van, csak kérdés az, hogy milyen mértékben csökken az energiára fordított költség.

Egy családi ház homlokzati hőszigetelésével akár a felére is csökkentheti a fűtésre szánt költségeket. Ez főleg a régi építésű, b30-as falazóanyagból készült kádárkocka épületekre jellemző.

Hol ”szökik” el a meleg és milyen arányban?

  • A homlokzati felületeken a szakemberek szerint akár 40%-os is lehet a hőveszteség. Főleg akkor tapasztalható gyors kihűlés, ha sérült, hiányos vakolattal rendelkezik a falazatunk. Mivel ez a legnagyobb felület, ezért arányaiban a homlokzati hőszigetelés kivitelezését követően fogjuk látni a számlán a megtakarítást és nem mellesleg a hőérzetünk is javulni fog.
  • Lábazati hőszigetelés hiánya körülbelül 10-15%-os hőveszteséggel jár, amelynek a hatását, ha nem is biztos, hogy fogjuk látni a fűtésszámlán, de a talpunkon egész biztos, hogy fogjuk érezni. Egy jó lábazati szigetelés jó komfortérzetet biztosít, ráadásul megszüntetjük a lábazati síkon jelenlévő hőhidakat. Magyarul megelőzzük a padló közelében kialakuló penészedés kialakulását!
  • Fődém vagy padlásfödém szigetelésének hiánya további 20% körüli értékű hőveszteséget generálhat. Arányaiban ez akár 30% is lehet, mivel nem mindegy a tető rétegrendje, a héjazat anyaga és a meglévő tetőszigetelés kora sem. Időnként érdemes megkukkantanunk a padláson található hőszigetelésünk minőségét és azt, hogy mennyi a jelenlegi víztartalma, mennyire van összeesve. A régi üveggyapot szigetelésekre volt jellemző, hogy pár év után megroskadtak, elvékonyodtak, felvették a levegő páráját és ezáltal vizesek voltak. Milyen egy vizes takaró? Egyáltalán nem meleg, ezért javasoljuk, hogy ha teheti, akkor kőzetgyapottal szigetelje a padlásfödémet, mivel kevésbé veszi fel a levegő páratartalmából a vizet és nem roskad. Természetesen itt is bekell tartani a rétegrendi előírásokat, amelyről kérdezze kollégánkat.
  • Utolsó előtti, de egy olyan tényező, amelyen nem fogunk tudni sokat változtatni. 5-10% a kéményen keresztül távozik. Az új típusú kész, pl. Leier, Schiedel kémények már elvannak látva hőszigeteléssel, de a kéménycserét akkor javasolnám, ha már a régi tönkrement, szabálytalan, vagy egyidőben egy fűtéskorszerűsítést is elvégeznek!
  • Nyílászárókon keresztül kb. 20%-os hőveszteséget tapasztalhatunk. Sok tulajdonos szokta tőlünk kérdezni, hogy a felújítás során milyen sorrendet kövessen. Véleményünk szerint elsőnek a nyílászárócserét, majd ezt követően a hőszigetelés felrakását célszerű elvégezni.

Polisztirol hőszigetelés előnyei a homlokzaton

A családi házak hőszigetelése során a legtöbben a polisztirolos, köznyelven hungarocell, dryvit szigetelést választják. A polisztirol nem páraáteresztő, de nagyon jó a hőszigetelő képessége, ráadásul a legkedvezőbb ár/érték aránnyal rendelkezik.

Érdemes grafitos hőszigetelés választanom a polisztirollal szemben?

Kiszámoltuk, körülbelül 10-15%-os különbség van egy-egy adott falazaton a hővezetést tekintve. Árazásban is nagyságrendileg ilyen különbségek vannak, ezért ha van hely, akkor majdhogynem mindegy, hogy melyiket választja, de ha a szűkös telekhatár vagy a keskeny tetővonal miatt vékonyabb szigetelést kell választania, akkor mindenképpen a grafitos lapok használatát javasoljuk.

Kőzetgyapot lapokkal történő szigetelési megoldás már egy jóval magasabb árkategóriát képvisel, de vegyük figyelembe a megvásárolt előnyöket is. A kőzetgyapot légáteresztő, ezáltal nem ragad bent a házban a pára, kevesebbet kell törődnünk a folyamatos szellőztetéssel. Tűzálló, ezért egy esetleges tűzesett során nem tápláljuk és megállítjuk a homlokzat felé való tovább terjedést. Jobb hőszigetelő képességű, mint a hagyományos polisztirol, valahol a grafitos és a hagyományos fehér szigetelő lapok között van félúton a hővezetési tényezője. Jobb hangszigetelő képessége mellett magasabb komfortérzettel rendelkezik, növeljük a falazat hőtartó tömegét, amellyel hosszútávon alacsonyabb fűtésköltséget tudunk generálni a keménytáblás társaitól.

Mennyibe kerül jelenleg egy átlagos családi ház hőszigetelése?

Mielőtt tovább olvasna, kiemelem és tisztázom, hogy év eleje óta nem foglalkozunk kivitelezéssel. A kivitelezésre bejövő árajánlatkéréseket megbízható kivitelező partnereinknek továbbítjuk és termékcsatolásként az árajánlatadás során mellékeljük az anyag árajánlatot is. Mi nem veszünk fel jutalékot a ajánlásért cserébe, sőt még az sem tudjuk, hogy mennyiért vállalja a kivitelező a munkálatokat. A most meghatározott árakat inkább tapasztalatból írjuk le.

Egy 10x10-es kádárkocka épület szigetelése lábazat és homlokzatot tekintve olyan 1.5-2 mFt környékén van anyag és munkadíjat tekintve. Ebbe azért már illik a párkányokat is berakni, illetve a csatornát kiemelni. Ennek a befektetésnek a megtérülési ideje körülbelül 5-10 év. Ez a fél milliós differenciál kialakulhat a hőszigetelő anyag vastagságából és további részletkérdésekből. Egy ekkora épületen az, hogy 10 vagy 15cm-es szigetelést választ, nagyságrendileg 150 eFt különbséget tesz ki.

dryvit szigetelés hőszigetelés táblázat

Vegyük elő a puskánkat, egy előző blogcikkünkben említett hőátbocsátási táblázat, amelyben láthatjuk, hogy a B30-as falazat ”pucéron” kb 1.5 U értékkel rendelkezik. Tegyünk rá egy 10 cm-es EPS szigetelőrendszert, az értékünk 0.31 U érték körül lesz, amellyel már megfogunk felelni a 2006-os szabványoknak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a fűtési költségünk az ötödére fog esni, de arra azért enged következtetni, hogy jelentősen csökkenni fog a fűtési költségünk. Nézzük ezt meg egy 15 cm-es szigeteléssel. Az értékünk 0.22-es U érték, amely már megfelel a 2018 szabályoknak is. Kivitelezési különbözetben ez nagyságrendileg egy 10x10-es kádárkocka házon olyan 150 eFt költségkülönbség, de komfortérzetben, értékállóságban és nem mellesleg hőszigetelési képességben jelentősen növeltük a befektetés értékét!