Az olcsó hőszigetelés tényleg olcsó? Kifejtjük...

2020.06.08
Cégünket sokan keresik meg az akciós hőszigetelés és a hőszigetelő rendszer ár fogalmakra, azonban véleményünk szerint nem minden az ár! Mindenkitől van olcsóbb, amelyek elsőnek a törvényesség határait fogják súrolni, majd az anyagminőség rovására is fog menni.

Nap mint nap kapunk egy-egy árazatlan excel táblázatot, amelyet pont a fent említett okok miatt nem szoktunk kitölteni. Ezeket az érdeklődőket csak a végösszeg érdekli és csak akkor fognak a minőséggel törődni, ha valami baj van. Ettől függetlenül mi is tudjuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyek jó ár/érték arányban vannak, aránylag kedvezőbben tudunk kínálni a piactól és ezért cserébe egy minőségi, évek múlva is korszerű hőszigetelést adunk el a felhasználónak!

Szedjük össze közösen!

Polisztirol alapú hőszigetelések:

Alapjába véve 2 féle ragasztóval, 4 féle vakolattal szoktuk kínálni, amelyet összesen 260 féle színben tudunk kiajánlani.

Az alapvető számítás során x cm vastagságú eps 80 tábla, 5 kg ragasztó, 1,1nm hálót szoktunk adni, amelyhez a dűbelt is hozzá kell adni. Miért vettük külön a dűbelt? Mert a dűbel hosszúsága függ falazat minőségétől és anyagától.

Ha rajtam múlik, akkor milyen hőszigetelő rendszert javasolnék polisztirol kategóriában? Egy 15 cm vastag eps 80 hőszigetelő rendszert dűbel nélkül a webáruházunkból, amelyhez külön vásárolnék fémszeges dűbeleket.

Nem mondom, hogy rosszak a műanyagszeges dűbelek, de vannak fenntartásaim. Nyílván hamarabb törik a szeg, mint a fémszeges társainál. Amíg a műanyagszegesnél 100-ból 5-t eltörök, addig a fémszegesnél max. 1 tárcsa sérül. Ha a selejtet leszámoljuk, még mindig kedvezőbb a műanyagszeges, de nem számoltuk bele a kevesebb idegbajt, ami ilyenkor elég magas faktor.

Elég az 5 kg ragasztó?

Sokan teszik fel nekünk ezt a kérdést és a válaszom a következő! Gipszkarton minőségű falazaton ragasztani és hálózni igen, de már másodoláshoz érdemes +1-2 kg-val többet számolni négyzetméterenként. Rosszabb minőségű falazatok akár 2-4 kg-val is megnövelhetik a ragasztóigényt, főleg ha teljesen függőleges vagy sík falazatot szeretnénk.  Azt javasolom, hogy vásárolják meg az alap hőszigetelő rendszert és ahhoz vegyenek külön pár zsák ragasztót a fent említett paraméterek alapján.

Melyik vakolatot javasoljuk, hogy a hőszigetelő rendszer ár alacsony maradjon? Terra ragasztóval egy Terra vakolatot, lehetőleg világos színben. Ezen hőszigetelő rendszerünk minőségben megfelel a THR szabályainak, de alacsony árszinten tudjuk tartani.

Mi a különbség polisztirol és polisztirol között?

A polisztirolt a köznyelvben szokás még nikecell, hungarocell, dryvit szigetelésnek is nevezni, de mi maradjunk csak egyszerűen a polisztirol táblánál. Az eps lenne a rövidítése, amelyet általában követ egy szám. 30-70-80-100-150-200. Ezek a számok a nyomószilárdságát jelölik, amelynél homlokzatra a 80-ast kell választanunk. Jelölése egy piros csík, amelynek mindenképpen szabályosnak kell lennie. Sokszor vettünk észre visszaéléseket, valahol a 30-70-es lapokat adják el átfestéssel 80-nak, amellyel megtévesztik a vevőket. Ezeknek a lapoknak a nyomószilárdsága és a hőszigetelő képessége is kevesebb, alkalmatlanok a homlokzati hőszigetelésre.

Grafitos hőszigetelés tulajdonságai, hogyan tartsuk lent az árakat?

Cégünk a jelenlegi trendre felkészülve elég nagy raktárkészlettel rendelkezik a grafitos hőszigetelő anyagokból, azonban minden tulajdonos a jólismert, ”hővisszaverő” réteggel rendelkező grafitos lapokkal szeretné versenyeztetni a mi lapjainkat! Kivitelezőként azt mondom, hogy ennek semmi köze nincs a szigetelt fal minőségéhez. Egy kivitelező tanulja meg jól elhelyezni a kezdősínt, indokolt esetben lapváltást alkalmazni és alapvetően használni a vízmértéket. Könnyű a napra fogni, ha meggörbült a falazat, de általában nem hőtágulás miatt lesz hullámos a felület, hanem a lepkézés és a 2x-i glett hiánya lesz a ludas. Ettől függetlenül a grafitos hőszigeteléseknél kiemelten fontosnak tartom, hogy erősebb ragasztót alkalmazzon, illetve száradást követően minimális időt legyen dűbelezés nélkül a felület. Nyílván mivel sötétebb a grafitos lap, ezért nagyobb a hőterhelése és ezek a lapok mozognak. Elpattanhat a friss félszáraz ragasztás és ebben az esetben dobhatjuk kukába a munkánkat és kezdhetjük ellőről.

Mit javasolunk grafitos hőszigetelésként? Ha a hagyományos fehér szigetelés esetén 15-öst javasoltam, ahhoz, hogy ugyanolyan hővezetési tényezőt érjünk el, elég egy 12 cm-es grafitos polisztirol szigetelést választani. Texturato ragasztóval és egy kellemes világos vakolattal. Dűbelként szintén fémszegeset javasolnék. Picit drágább a műanyagszeges társainál, de idővel meghálálja a falazat.

Olcsó kőzetgyapot szigetelés!

Főként vályogházzal rendelkező tulajdonosok szoktak érdeklődni kőzetgyapot szigetelő rendszerrel kapcsolatban.

Hőszigetelő képessége a polisztirol és grafitos hőszigetelés között van, de sokkal nagyobb a hőtároló tömege. Nagy légáteresztő képességgel és teljes tűzvédelemmel rendelkezik. Ha ajánlanom kellene, egy 10 cm-es kőzetgyapot szigetelő rendszert javasolnék, 1.5 mm-es kapart rendszerrel. Lehet kapni olcsóbb kőzetgyapot rendszert is, de ezt zsákos és csakis fehér színben lehet megvásárolni a cégünknél!