A grafitos vagy hagyományos fehér hőszigetelés a jobb választás?

2024.04.03
Az épületek hőveszteségének csökkentése kiemelt fontosságú a fűtési és hűtési költségek minimalizálása, a komfortérzet javítása és a környezetvédelem szempontjából is. A hőszigetelés kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, ezen belül is kiemelt szerepet játszik a hőszigetelő anyag típusa. A piacon jelenleg két fő hőszigetelő lemez típussal találkozhatunk: a grafitos és a hagyományos fehér EPS lemezzel.

A grafitos hőszigetelő lapok:

A grafitos hőszigetelő lemezek a hagyományos EPS lemezek továbbfejlesztett változatai, melyek grafitőrlemény adalékanyaggal készülnek. A grafit hozzáadása javítja a hőszigetelő képességet, így a grafitos lemezek nagyságrendileg 16 %-kal jobb hőszigetelő hatással rendelkeznek, mint a hagyományos fehér EPS lemezek. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a hőveszteség-csökkentést vékonyabb grafitos lemezzel is el lehet érni, ami számos előnnyel jár.

A grafitos hőszigetelés előnyei:

 • Jobb hőszigetelő képesség: A grafitos lemezek kb. 16%-kal jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hagyományos fehér EPS lemezek.
 • Helytakarékos: A vékonyabb grafitos lemezek kevesebb helyet foglalnak, ami előnyös lehet telekhatárra épített házaknál, vagy ha a nyílászárók kialakítása miatt kevés hely van a szigetelésre.
A grafitos hőszigetelés hátrányai:
 • Magasabb ár: A grafitos lemezek 20-25%-kal drágábbak, mint a hagyományos fehér EPS lemezek.
 • Hőérzékenység: A grafitos lemezek a tűző napon, hálózás előtt deformálódhatnak, ami ronthatja a bedolgozhatóságot, esztétikát.
 • Erősebb ragasztót igényel

A hagyományos fehér eps hőszigetelés:

A hagyományos fehér EPS lemezek a legelterjedtebb hőszigetelő lemezek a piacon. Alacsony áruk és könnyű szerelhetőségük révén népszerű választást jelentenek. Azonban fontos megjegyezni, hogy a grafitos lemezekhez képest gyengébb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, és vastagabb rétegben kell alkalmazni őket ugyanazon hőveszteség-csökkentés eléréséhez.

A hagyományos fehér hőszigetelés előnyei:

 • Alacsonyabb ár: A hagyományos fehér EPS lemezek a legolcsóbb hőszigetelő lemezek a piacon.
 • Könnyű szerelhetőség: A fehér EPS lemezek könnyen méretre vághatók és ragaszthatóak.
 • Tartósság: A fehér EPS lemezek ellenállnak a nedvességnek és a kártevőknek.

A hagyományos fehér hőszigetelés hátrányai:

 • Gyengébb hőszigetelő képesség: A fehér EPS lemezek gyengébb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a grafitos lemezek.
 • Vastagabb szigetelés: Ugyanazon hőveszteség-csökkentés eléréséhez vastagabb fehér EPS lemezre van szükség, mint grafitos lemezre.

szinlista_banner_m.png

Melyik hőszigetelést válasszuk?

A kérdés, hogy a grafitos vagy a hagyományos fehér EPS hőszigetelés a megfelelőbb választás, nem általánosítható. A választás függ az adott projekt sajátosságaitól, a prioritásoktól, valamint az elérhető költségvetéstől.

Érdemes figyelembe venni a következőket a döntés meghozatala előtt:

 • Költségvetés: Ha a költségvetés a legfontosabb szempont, akkor a hagyományos fehér EPS lemez a jobb választás. Fontos azonban emlékezni, hogy a kezdeti megtakarítás nem feltétlenül jelenti a leggazdaságosabb megoldást hosszú távon, hiszen a nagyobb hőszigetelő képességű grafitos rendszer jelentős fűtési/hűtési költségmegtakarítást is eredményezhet.
 • Hőszigetelő képesség: Ha a lehető legjobb hőszigetelő képességre van szükség, akkor a grafitos lemezt válasszuk. A grafitos lemezekből 15 cm-es vastagság is jelentősen jobb szigetelési értéket biztosít, mint a hagyományos fehér EPS 15+ cm-es rétege.
 • Helyigény: Ha kevés hely van a szigetelésre (pl. telekhatárra épített ingatlan, vagy meglévő nyílászárók adottságai), akkor a grafitos lemez lehet az ideális, hiszen a vékonyabb réteg is hatékony szigetelést tesz lehetővé.

Miért fontos szempont az ár/érték arány?

A puszta ár-összehasonlítás megtévesztő lehet. Míg a grafitos lemezek ára magasabb, a hőszigetelő képességük jobb, így vékonyabb rétegben biztosítják ugyanazt a hatást. Fontos figyelembe venni, hogy a hőszigetelés egy hosszú távú befektetés: vastagabb hagyományos szigetelés esetén elképzelhető, hogy a többlet anyag-, és kivitelezési költség felülmúlja a grafitos rendszer árát, miközben a végeredmény szigetelési hatékonysága elmarad tőle.

Hol NEM érdemes alkalmazni Grafitos hőszigetelő lemezt?

Például a fenti képen látható esetben sem érdemes a felső tűzfal háromszögben alkalmazni grafitos hőszigetelést, mivel ez a tér lakatlan és fűtetlen. Erre a felületre csak fehér eps lett alkalmazva, amely egy síkra hozta az alatta lévő falazattal.

A helyes vastagság meghatározása

Függetlenül a hőszigetelés típusától, kritikus fontosságú az optimális vastagság kiválasztása. A hőszigetelő anyag hatásfoka nem lineárisan nő a rétegvastagsággal. Egy ponton túl további vastagítás minimális extra hőszigetelési előnyt ad, miközben jelentősen megnöveli a költségeket. Érdemes szakemberrel hőtechnikai számításokat végeztetni, ami figyelembe veszi az épület adottságait, szerkezeteit, elhelyezkedését, így megállapítható a valóban szükséges és gazdaságosan legmegfelelőbb szigetelési vastagság mind grafitos, mind hagyományos fehér EPS rendszer esetén.

Döntés előtt mérlegelni kell az egyes tényezőket, és érdemes lehet egy hozzáértő szakember véleményét is kikérni. Mind a grafitos, mind a hagyományos fehér EPS lemezek hatékonyan csökkentik az épületek hőveszteségét. A grafitos szigetelés jobb hőszigetelő képessége, helytakarékos tulajdonsága, és esztétikuma előnyt jelenthet bizonyos helyzetekben, azonban a magasabb anyagár miatt fontos az ár-érték arány vizsgálata. Az ár önmagában nem megfelelő döntési szempont; a projekt egészét érdemes nézni, figyelembe véve az elérhető megtakarításokat a szigetelőrendszer használata során.