Vakolás helyett szigetelés – referencia videó

2019.09.06
Ezt a homlokzat hőszigetelési munkát még valamikor az ősszel vállaltam fel, azonban a hirtelen beálló fagyok miatt csak tavasszal kezdtük el. Ebből a típusú ingatlanból nagyon sok van szerte az országban, főleg a kertesházas övezetekben. Mivel lassan eljár felettük az idő és ez meglátszik a kőpor állagán, ezért érdemes a felújítás során hőszigetelésben is gondolkodni.

Ez az ingatlan nagyon jó példa arra, hogy miért inkább szigeteljünk, és ne csak bepucoljuk a homlokzatot. A falazó anyaga szilikát, amely eleve jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel a ház nyeregtetős és keskeny ereszdeszkázattal rendelkezik, nem tervezhettünk rá vastag szigetelést. Vagyis tehettünk volna vastagabbat is, de akkor a tető felől olyan többletköltségek keletkeznek, amely nem biztos, hogy valaha megtérül. Miért inkább szigeteljünk és ne vakoljunk?

A színező vakolat felhordás, alapozás, hálózás, glettelés, állványozás mindkét esetben azonos, mindkét módszernél ugyanúgy alkalmazni fogjuk. Sőt ennél a háznál még vakolat leverés is keletkezett, mivel annak idején a zsákos nemesvakolat rásült a falra és az idő múlásával ez tönkrement. Kopogós, málós, laza volt a felület.

Vakolás esetén grúzoljuk, majd két rétegben véknyan vakoljuk a felületet. A két réteg munkadíja körülbelül annyiba kerül, mint a hőszigetelő lap ragasztásának és dűbelezésének a tétele. Ha az anyagszükségletet nézzük, akkor 1 zsák simító vakolatból, ami 2000 Ft a piacon körülbelül kb 2 nm felületet tudunk kivakolni. Az azt jelenti, hogy ez négyzetméterenként fedez 5 cm-nyi szigetelő lapot, amelyhez + költség a ragasztó lesz. Ennek az ára nagyságrendileg 200Ft/nm, ha a ragasztásra való mennyiséget számoljuk. Na most akkor dűbellel kb 2-300 Ft  / négyzetméter egy szigetelés/vakolás árkülönbségnél megéri gondolkodni a vakoláson?

Bárkinek szívesen segítek, keressenek telefonos elérhetőségünkön!