Szigetelési hibák, avagy miért ne dolgoztassunk kóklerekkel

2019.05.11
Tegnap voltam egy ismerősöm ”újonnan” vásárolt házát felmérni és most megosztom veletek a látottakat. A kivitelezést még az előző tulaj csináltatta külföldi vendégmunkásokkal…

img_5291.jpegA helyszín szintén Nyíregyháza, az esős idő miatt a munkatársaim kifestették a tulajdonos fürdőszobáját, én meg a kérésére felmértem az épületet. Befektetésnek kiváló az ingatlan, mivel jó helyen van és fiatal pároknak kényelmes fészket lehet belőle csinálni, de a külsőre az előző kivitelező hibái miatt többet kell költeni, mintha nulláról szigeteltük volna.

Sajnos itt a ragasztást nem igazán látjuk, csak tippelni tudunk. A homlokzati felületet megfogva lobogós, mozgó falfelületet lehetett tapasztalni. Valószínű, hogy a szigetelő lap ragasztásánál nem pont-peremmel, hanem csak pontozva ragasztották. A falfelületet nem portalanították, ezáltal elvált a két felület egymástól.

Ilyenkor joggal teszik fel a kérdést, hogy a dűbelezés miért nem fogja meg a szigetelést? A falazóanyag b30-as lyukacsos tégla. Ez a tégla speciális fúrót igényel, mivel méhsejtes szerkezetű, nem megfelelő hegy esetén roncsolja az üreges szerkezetet és nem fognak a dűbelek. Itt is ez történt. dűbelek vannak, de semmi értelme a szerkezetben.

A szigetelés alatt nincs kezdősín, de még lezáró elem se. Ezáltal a falazat és a szigetelés közötti rést kitették az időjárásnak, rágcsálóknak és egyéb kártevőknek.  Ha már nem tettek kezdősínt, sajnos még egy vízorros élvédőt se, hogy a falon végig folyó víz ne a lábazaton távozzon.

Ezeket az alapvető szigetelés kivitelezési hibákat, amiket az előző 3 bekezdésben leírtam, bontás nélkül nem lehet úgy megcsinálni, hogy az megfeleljen a szabványoknak. Javítani lehet rajta, átdűbelezhetjük, ragaszthatunk rá egy réteget, de ettől függetlenül az alapjaiban az előző kivitelező miatt egy rossz szerkezetet láthatunk.

És amit láttunk…

Az épület nem volt leszínezve, csak lehálózva. Ezért láttuk, hogy az üvegszövet háló nincs átfedésbe rakva, és a ragasztó vastagságából ítélve pedig függesztve volt, nem pedig ágyazva. Hiányoztak az élvédők, nem voltak megfelelően elzárva a rések és a bádogozás is hiányos volt. Az ablakoknál nem zászlóztak, a szigetelést se cipőelven csinálták. (Megjelentek a repedések)

A lábazat pluszosra volt megcsinálva, ráadásul, míg a falon 5 cm-es, addig a lábazaton 8 cm-es normál homlokzati rendszer volt látható. Miért? Én magam sem értem, mivel így pluszos ”padkával” csak egy újabb hibalehetőséget generáltak.

A lábazatba beépítették a gázcsövet, nem emelték ki, egyszerűen ráhálóztak.

Mindezek mellett nem vettem elő vízmértéket, nem tudom, hogy milyen a függője a falaknak. A lábazati a síkban szemre 5-10 cm van.

Végeredmény:

Ha mindent úgy akarunk csinálni, hogy az megfeleljen az építőipari szabványoknak, akkor lebontjuk a szigetelést és újrakezdjük nulláról az egészet.

img_5283.jpeg

Ha szeretnénk egy kicsit megtakarítani és javítani a helyzeten, akkor csak a lábazatot szedjük le, mivel azok nem megfelelő lapok.

A homlokzatot átdűbelezzük fémszeges dűbelekkel és ezt kiegészítjük egy második rétegrenddel. Az aljára ilyenkor, ha tudunk, rakunk utólag kezdősínt, de azt nem fogjuk tudni oldalról rögzíteni, ellenkező esetben vízorros élvédővel zárjuk le a homlokzati sík kezdősorát. Javítjuk a bádogozást.

Ezt követően hivatalos úton kiemeltetjük a gázcsövet a lábazatból. Mivel szigetelés kiegészítésével látjuk, az új homlokzati síkot ezért tudjuk méretezni a lábazati szigetelés vastagságát.

Összefoglalás

Ha azt nézzük, hogy megérte-e olyan kivitelezőket választani, akik abszolút nem elszámoltathatok a későbbiekben akkor az a válaszom, h NEM!

Jöjjenek a számok:

  • Egy ekkora épület kivitelezése a nulláról minden anyaggal színezve és állványozva 2.5-3 mFt
  • Ha mindent lebontunk és újraépítünk, akkor a bontás+konténerezés lesz a pluszköltségünk, ami 3 embernek is 3-4 nap. Ez olyan 2-300 ezerFt-val növeli meg a mi alapköltségünket, amit már egyszer kifizetett az előző tulaj. Ha beazonosíthatatlan vendégmunkás költségvetéssel is számolunk, az akkor is minimum 4 mFt.
  • Ha pedig az előzőekben említett javítást nézzük, akkor ott vékonyabb szigetelést alkalmazunk, de valójában szintén újra szigeteljük a házat, mivel ma már nem korszerű a homlokzaton alkalmazott 5 cm-es polisztirol lap. Itt csökken a költségvetés egy 4 napos bontással, de a nagyságrendi számokon nem változtat.
Ezért érdemes elsőre megcsinálni becsületes és garanciaképes kivitelezőkkel!

Videó: