Szigetelés kísérlet: hogy működnek a szigetelőanyag télen/nyáron?

2023.05.24
Amikor felhív bennünket egy-egy ügyfél, az első kérdéseim között szokott lenni, hogy miből készült az ingatlan? Nem véletlen a kérdésem, mivel adott falazat esetén más és más szigetelőanyag érdemes használni. Ezeknek a megállapításához tudományos céllal a Baumit készített egy VivaPark nevezetű 13 vizsgálóházból álló komplexumot.

Túlzott zaj, szennyezés vagy nem megfelelő hőmérséklet csak néhány tényező, amelyek megkeserítik az otthonunkban töltött időt. Nem mindegyiküket lehet megszüntetni, azonban káros hatásukat lehet csökkenteni megfelelő falazaóanyagok és szigetelő anyagok használatával. Hogyan hatnak ezek az anyagok a házunkra?

A Viva Park kutatások segítenek egészséges otthont teremteni A Viva Park Európa legnagyobb építőanyagokkal foglalkozó kutatóközpontja, amelynek fő célja különböző építőanyagok hatásának pontos mérése és értékelése a mindennapi életminőségre. A pontos eredmények elérése érdekében ez a folyamat a lakók viselkedésének és mindennapi életének szimulációjával történik.

A Baumit által létrehozott Viva Park kutatóközpontot 2014-ben alapították három kutatóintézménnyel való együttműködés részeként:  Az Egészségügyi és Környezeti Higiénia Tanszéke (Medizinische Universität Wien), az Osztrák Biológiai és Ökológiai Fejlesztési Intézet (IBO) és a Burgenlandi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (FH Burgenland). Ezek az intézmények segítettek meghatározni a projekt fejlődésének irányát és a tudományos követelményeket.

Mi található a Viva Parkban?
A Baumit Viva Park első építési szakasza 2015-ben fejeződött be. 10 azonos belső mérettel (3 x 4 x 2,8 m) rendelkező házat építettek. Az összes ház egy szobából, ablakból és bejárati ajtóból áll. Az, ami megkülönbözteti az egyes házakat, az alkalmazott építőanyagok. Az épületek építésekor többek között téglát, betont, fát és különböző külső és belső bevonatokat használtak. Azonos külső tényezőknek (pl. napfény mennyisége) való kitettség biztosítása érdekében a házak "rácsos" elrendezésben helyezkednek el. Különböző vastagságú Baumit szigetelő lapok és vakolatok folyamatos tesztelése is itt folyik!

A Viva Park objektumai számos különböző funkciót töltenek be:
Az egyik ház feladata a külső időjárási tényezők, mint például a hőmérséklet, szél vagy nedvesség mérésére szolgál, és a többi épületből összegyűjtött feldolgozatlan eredményeket gyűjti.

Egy másik objektum pedig a Baumit következő termékeinek gyakorlati tesztelésére szolgál. Az elmúlt két évben a Viva Parkot továbbfejlesztették három további házzal, amelyeket cellabetonból és téglából építettek. A Baumit Viva Park számadatokban

A jelenlegi állapotában a Viva Park kutatóközpont 13 házból áll. Minden házat 33 szenzorral szereltek fel, amelyek mériük a napfény intenzitását, a hőmérsékletet, a szél erejét és az atmoszférikus csapadékot, összesen 10 különböző paramétert. Két év alatt akár 5 millió adatot is összegyűjthetnek.

Hogyan hasznosítja a Baumit a megszerzett tudást?

A gyűjtött eredményeket külső, független intézetek ellenőrzik és értékelik. Az kapott információk segítenek meghatározni a különböző építőanyagok előnyeit és hátrányait, valamint válaszokat kidolgozni a leggyakoribb ügyfelek által jelzett problémákra. A Viva Park egyúttal kiváló teret nyújt az autonóm rendszerek és termékek saját megoldásainak és termékeinek teszteléséhez is - a Baumit kutatás-fejlesztési részlege a megszerzett tudást felhasználva folyamatosan fejleszti és új termékeket fejleszt ki.

Hogyan hat a nyári meleg a különböző típusú ingatlanokra?

A falazat anyaga jelentős szerepet játszik a hőtárolásban, azon kívül, hogy hőszigetelést biztosít. A kutatás megerősítette, hogy a masszív, sűrű falak képesek megtartani a nappal felszívott hőt, majd a hűvösebb esti órákban sugározzák ki azt. Ez a hatás stabilabb belső hőmérsékletet eredményez.

Különösen nyáron alacsonyabb és kellemesebb a belső hőmérséklet. Annak ellenére, hogy az U-érték (hőátadási tényező) és a hőszigetelés hatékonysága azonos, minél masszívabb egy fal szerkezete, annál kevésbé lesz magas a beltéri hőmérséklet a forró nyári napokon.

A masszív és jól hőszigetelt szerkezet képes hűvösebben maradni a forró nyári időszakban, mivel nagyobb mennyiségű energiát tud tárolni.

A nyári túlmelegedés ellen a legjobb védekezés a hőszigetelés. Ezt jól mutatják az 2015-ös rendkívül forró nyáron végzett vizsgálatok eredményei, amikor a levegő hőmérséklete elérte a 36 °C-ot.

A hőszigetelt házak belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal alacsonyabb volt, mint a nem hőszigetelt házakban (3. vizsgálóház).

Konkrétabban, a nem hőszigetelt házak belső hőmérséklete meghaladta a 30 °C-ot. A hőszigetelt tégla- vagy betonházakban viszont a belső hőmérséklet átlagosan elérte a kényelmes 26 °C-ot.

Emellett a déli fekvésű ablakok nem voltak árnyékolóval ellátva.

Szeretné megnézni magyarul a kísérletek eredményét? Tanulmányozza a Baumit kísérletet követő oldalán!