Óriási tévhit terjeng az interneten! Rákkeltő polisztirol?

2020.05.07
Kétségkívül az utóbbi időkben nagy teret hódítanak a polisztirol alapú szigetelések, amellyel párhuzamosan a hirdetéshajhász blogoldalakon megjelentek a fals rémhírterjesztő cikkek.

Reggel 8 óra, már az irodában ülök és a reggeli kávém iszogatása közben a szokásos ügyfélkezelős köröm előtt felütöttem a Facebookot és a hírfolyam görgetése során egy ”Polisztirol valójában MÉREG” nevezetű cikkre lettem figyelmes. Rákattintottam, de már az url is gyanús volt.

Kérdezem én, hogy miért kell riogatni a népet? Így is van elég probléma és lássuk be, hogy 2020-ban nagyon sok rémhírterjesztős portált nyithattunk meg! Lehet, hogy a házi karantén miatti depressziónak is betehető ez a jelenség.

Konkrétan ez az álhírportál főként google hirdetésekből tartja fent magát, 3 álnévvel a szerkesztők listájában, mindenféle kapcsolatfelvételi lehetőség nélkül. Szívesen megkérdeztem volna a szerkesztőket, hogy milyen tudományos publikációk vannak a 800 szavas cikk mögött. Ugye Önnek is van olyan ismerőse, aki megosztásával gazdát talál az árva kutyusoknak, ételt ad a rászorulóknak és megmenti a földet a rákkeltő anyagoktól? Ezeknek a portáloknak az ilyen hiszékeny emberek a célcsoportja, mivel elsőre nem gondolnánk, de óriási forgalmat generálnak, amellyel nem kicsit károsítják a hőszigetelőanyag gyártókat és kereskedőket.

Írjunk a polisztirolról szigetelés rákkeltő hatásairól és annak valóságtartalmáról:

A polisztirol a sztirol polimerizációja során keletkezik, leginkább a habosított extrudált és expandált verzióját ismerhetjük. A sztirolt etil-benzol dehidrogénezésével állítják elő az iparban. Az etil-benzol gőze melegítve könnyen sztirollá dehidrogéneződik.

A sztirolt, vagyis az EPS hétköznapi néven hungarocell alapanyagát jelenleg nyersolajból állítják elő, de azt tudta, hogy megtalálható magvakban, káveszemekben, de akár a sörben is? Polisztirol készítése során a sztirolt és a vizet szuszpenziós polimerizáció során vegyítik, ehhez adnak egy kis pentán hajtógázt és elkészül a gyöngy alakú granulátumunk. Innentől kezdve habosítjuk a polisztirolt és méretre vágjuk. A gyártóval folyamatosan egyeztetve kampányolunk azért, hogy videón is betudjuk mutatni az érdeklődőknek.

A polisztirol elterjedt az építőiparban, csomagolástechnikában és az élelmiszeriparban. Ha egy termék hatóságilag átmegy az élelmiszeripar követelményein, akkor nincs félnivalónk!

Hőre lágyuló, vízben nem oldódik, azonban szerves anyagokban igen.

Rákkeltő a polisztirol alapú szigetelő anyag?

A nem megnevezett álhírportál exabromocyclododecan-ra, vagyis rövidebb nevén HBCD-re hivatkozik, amelyet arra használtak, hogy a polisztirol alapú szigetelések kevésbé legyenek éghetőek. Mára ezeknek az anyagoknak a használatát betiltották, azonban a 2016. március előtt gyártott szigetelőanyagokat veszélyes anyagokként kezeljük. A mai HBCD MENTES polisztirol alapú szigetelőlapokat ”E ” tűzvédelmi besorolásba osztályozzuk.

Tömören és röviden: NEM!

Jogosan tehetjük fel, hogy mivel váltották ki a polisztirol, vagy nikecell égéssel szembeni védekező képességét?

Polimer égésgátló anyaggal, amelyet speciálisan eps alapú szigetelőanyagokhoz fejlesztettek ki. Ez a pFr égésgátló anyag nem rendelkezik bio-akkumulatív, sem toxikus tulajdonságokkal, így hosszútávú megoldást nyújt. Nem oldódik vízben és élő szervezetekbe se tud bejutni.