Mindent a homlokzati szigetelésről tűzvédelmi szempontból

2021.04.18
A homlokzati hőszigetelésre a legtöbben úgy gondolunk, mint az optimális belső mikroklíma megteremtőjére és ezzel együtt a takarékosság eszközére. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a téma tűzvédelmi szempontból is mindenképpen figyelmet érdemel. A vonatkozó magyar jogi szabályozás igen részletes, ennek ellenére sajnos tény, hogy gyakran találkozni kivitelezési hibákkal. Nézzük, milyen előírások vonatkoznak a homlokzati szigetelés során használt alapanyagokra és a beépítés módjára az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) alapján!

Ki a felelős probléma esetén?

Ezt a kérdést igyekszik tisztázni a 305/2011/EU rendelet. Ez alapján elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerek készletnek minősülnek, s mint ilyenekért a forgalmazó gyártó minőségben felelős. De mi a helyzet akkor, ha olyan elemeket építenek be a kivitelezés során, melyek nem megfelelőek a szigetelőanyaghoz? A dolog nem ismeretlen, hiszen gyakran előfordul, hogy a takarékosság apropóján nem a passzolóra esik a választás, vagy a nem megfelelő szakemberek választásával kispórolják azok az alapanyagot. Az így kialakított szigetelés már nem minősül rendszernek, és mivel megbízható információk nem állnak róla rendelkezésre, így a felelősség a kivitelezőé, vagyis azé, aki eltér a szükséges előírásoktól, a kellő alapanyagok felhasználásától.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőszigetelő rendszerek időtálló minőségét és hatékonyságát nem csupán a választott alapanyagok határozzák meg, hanem bizony a beépítés színvonala is. A szakértelem tehát nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a végeredménnyel valóban elégedettek is lehessünk. Az úgynevezett alkalmazástechnikai útmutatók gondoskodnak arról, hogy a kivitelezéshez minden szükséges információ eljusson az illetékes szakemberekhez. Hazánkban a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség által kiadott műszaki irányelvek után érdemes érdeklődni. Ezek letölthetőek a világhálóról a MEVSZ honlapjáról. Természetesen ezek az irányelvek az OTSZ előírásaival nem lehetnek ellentétesek, szervektől függetlenül azonos előírásoknak kell érvényesülniük.

Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) –homlokzati hőszigetelő rendszerek esetén nélkülözhetetlen

Ez a dokumentum mindazokat a paramétereket tartalmazza, amelyek az alkalmazott anyagokra, valamint a kivitelezés előírásaira vonatkoznak. Erre egyébként azért van szükség, mert az uniós szabályozás és a hazai több ponton is eltér egymástól. A homlokzati hőszigetelés esetében rendszerint két szempont vizsgálata bír kiemelt jelentőséggel. Ezek a tűzvédelmi osztályba sorolás, valamint a homlokzati tűzterjedés vizsgálata. Nézzük most ezeket részletesebben!

  • A tűzvédelmi osztályba sorolás során egy betű-szám kombinációról van szó. Ez a szerkezet éghetőségéről, füstfejlesztéséről és égve-csepegési tulajdonságairól tájékoztat.
  • A homlokzati tűzterjedés vizsgálata- miként nevéből is adódik- arról ad információt, hogy milyen gyorsan terjed a tűz. Percben fejezi ki, s a vonatkozó jogszabályok értelmében az előre megadott értékig felel meg a homlokzati szigetelő rendszer a felé támasztott követelményeknek.
  • Ugyanakkor nem mehetünk el az úgynevezett tűzterjedési határérték mellett sem, mely arról tájékoztat, hogy egy hőszigetelő rendszer milyen épületmagasságig építhető be. Rendszerint a szintek számának függvényében adják meg a követelményeket.

Mindezek azonban csak akkor érvényesülhetnek, ha a kivitelezés a Nemzeti Műszaki Értékelés által előírt módon történi. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban számos olyan típushibával találkozni, amelyek a tűzvédelmi teljesítményt jelentősen ronthatják. Tipikusan ilyen a pont-perem rendszer elmaradása a hőszigetelő anyagok ragasztásakor, vagy nem megfelelő vastagságban beépített fedőréteg.

Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) – szoros kapcsolat a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekkel

2020. januárjától érvényes az OTSZ legújabb verziója, amely igyekezett néhány korábbi fogalmat pontosítani, valamint a homlokzati hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatban is változtatásokat tartalmaz. A VI. fejezet tárgyalja a tűzterjedés elleni védelmet, amelyben kifejezetten a homlokzati rendszerekre vonatkozó résszel is lehet találkozni.

Részletes információkhoz lehet jutni az OTSZ-ből arra vonatkozóan, hogy az épületek számától függően milyen homlokzati tűzterjedési határértékkel és milyen tűzvédelmi osztályba sorolható hőszigetelő rendszer építhető be az adott ingatlanba. Érdemes tehát tudni, hogy az ingatlan felújítása során rendszerint csak olyan rendszer építhető be a hőszigetelés szolgálatában, amely megfelel az intézet által kiállított dokumentumnak. Fontos információ lehet az is, hogy az OTSZ-ben korábban jelen levő egyes szabályozások átkerültek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekbe.

Milyen anyagot használunk, ha félünk a tűzveszélytől?

Egyértelműen a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében kőzetgyapot szigetelést javasolunk, mivel nincs tűzterjedése. Olvadáspontja az általunk forgalmazott rendszereknek több, mint 1000 Celsius fok.

A miskolci paneltűz óta Magyarországon fokozottan ügyelnek a hőszigetelések kialakítására tűzvédelmi szempontból. Figyelni kell a szintenkénti kőzetgyapot beépítésre és a passzív tűzvédelemre.

Alapvetően elmondhatjuk tehát, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerek tűzvédelmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bírnak. A gyártói előírásokon túl olyan szabályozásoknak is eleget kell tennie a választott rendszernek, mint az NMÉ és az OTSZ. A Nemzeti Műszaki Értékelés a gyártók ajánlásait felülírhatja, az OTSZ pedig megfogalmazhat olyan előírásokat, amelyeknek eleget kell tennie az NMÉ által kiadottaknak. A hierarchia tehát nyilvánvaló, ám mindez nem csupán a jogi hátteret biztosítja. A homlokzati hőszigetelő rendszereknek egyszerre kell gondoskodniuk a kellemes belső mikroklíma megteremtéséről és ugyanakkor a tűzvédelem szempontjából megkövetelt biztonságról is.

Kép forrás: 24.hu