Minden, amit a hőszigetelő rendszer kiválasztásáról tudni érdemes

2021.02.28
A hőszigetelés az ingatlanok felújítása, korszerűsítése kapcsán vezető helyet foglal el. Nem véletlen, hiszen az energiafelhasználás, a belső mikroklíma alakulása egyaránt múlnak ezen. A nyári és a természetesen a téli időszakban is érezhetjük a megfelelő alapanyaggal, szakszerűen elvégzett homlokzati hőszigetelés előnyeit.

Milyen hőszigetelő rendszer mellett döntsünk?

A homlokzati hőszigetelés építkezéskor és utólagosan is lehetséges. Az új építésű ingatlanok esetében természetesen szélesebb lehetőségek közül választhatunk, de a korszerű alapanyagok már utólagos munkálatoknál is megbízható minőséget kínálnak.

Korszerű falazó elemek vagy utólagos hőszigetelés?

Ha építkezés előtt áll, akkor akár olyan falazó anyagot is választhat, amely plusz szigetelőréteg nélkül is megfelel az aktuális energetikai szabályozásoknak. Az üreges, levegőt, vagy az egyébként is nagy népszerűségnek örvendő kőzetgyapotot és polisztirol szigetelést tartalmazó elemek rendkívül meggyorsítják az építkezést, és a későbbiekben sem válik szükségessé a homlokzati hőszigetelés.

A hagyományos megoldásokban bízva sokan vannak, akik inkább a klasszikus homlokzati szigetelő rendszerek valamelyikét választják. Ha megfelelő módon történik a kivitelezés és az alapanyagok használata, akkor ez is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor azzal érdemes számolni, hogy a plusz szigetelő réteg további költségekkel jár. Hasznos lehet összehasonlítani, hogy a korszerű építési elemek vásárlása, vagy a hőszigetelő rendszer kiépítése kerül-e többe.

Fontoa az utólagos homlokzati hőszigetelés is

Egészen más a helyzet, ha használt lakást vásárolunk, vagy egyszerűen utólagosan szeretnénk az energiatakarékosság érdekében tenni a hőszigeteléssel. Mielőtt bármilyen alapanyagot és rendszert választanánk, érdemes a falazat típusát, állapotát megismerni. Nem csak ennek függvényében alakulhat a végeredmény, hanem az is szerepet játszik benne, milyen mértékű szigeteltséget szeretnénk elérni. A homlokzaton túl a nyílászárók állapota is befolyásolja azt, hogy mennyi energia takarítható meg, és mennyire optimálisan alakul majd a belső mikroklíma.

Falazathoz válasszuk a szigetelést

A néhány évtizeddel ezelőtt nagymennyiségben használt B30-as téglákra éppen úgy használható a polisztirol és a kőzetgyapot szigetelés, mint a szilikátból vagy tufából épült falakra. Más a helyzet azonban, ha vályogfalakról van szó, milyenkor a kiváló páraáteresztő képességgel rendelkező kőzetgyapot szigetelés javasolt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 20 évvel ezelőtt elvégzett utólagos homlokzati hőszigetelések még korántsem érték el azt a vastagságot, ami ideális lenne. Az akkoriban előszeretettel használt 5 cm-es homlokzati hőszigetelés ma nem állja meg a helyét, így sokan döntenek annak korszerűsítése mellett. A meglévő szigetelésre épített új rendszerrel nem más a cél, mint az aktuálisan szigorúbb előírásoknak való megfelelés, valamint természetesen a fűtési-hűtési költségek visszaszorítása.

Nem mindegy, milyen mértékű megtakarítást szeretnénk elérni!

Új építésű ingatlanok esetében nyilvánvaló, hogy szakember segítségével történik az épület megtervezése energetizálási szempontból is. A vonatkozó hőtechnikai előírásoknak való megfelelés fontos követelmény, ezért nyilvánvaló, hogy a hőszigetelés vastagsága és típusa ehhez passzolóan kerül kiválasztásra.

Amennyiben használt ingatlan utólagos homlokzati hőszigeteléséről van szó, úgy a hőtérképes vizsgálat lehet a legjobb döntés. Ennek segítségével feltérképezhető, hogy hol találhatóak hőhidak, hideg falfelületek, és azok megszüntetésére milyen jellegű szigetelés bizonyul ideálisnak.

Nem csak az hőszigetelő anyag lényeges!

Legyen szó bármilyen felújítási, korszerűsítési, kivitelezési munkálatról, központi szerep jut annak, hogy mennyire megbízható szakembereket választunk. Ugyan a homlokzati hőszigetelés felhelyezésének ára nem elhanyagolható, de mivel hosszú távú beruházásról van szó, ezért a minőség kérdése mellett sem mehetünk el. Fontos tehát, hogy a referenciákat is ismerjük, valamint korrekt árajánlatot kapjunk a választott csapattól.

Fontos, hogy a várható költségekről részletes tájékoztatáshoz juthassunk megrendelőként, méghozzá írásban. Nem mindegy például az sem, hogy a homlokzati hőszigetelés tartalmazza-e a lábazati szigetelést, hiszen ez utóbbi kiemelt jelentőséggel bír a falazat szárazon tartásában és a hőszigetelés optimalizálásában.