Lábazati szigetelés szerepe - tanácsok a gyakorlatból

2019.12.15
A hőszigetelés árajánlatkérésekor sokszor a tulajdonosok megfeledkeznek a lábazat hőszigeteléséről, pedig legalább ugyanolyan fontos, mint a homlokzat hőszigetelése.

A lábazati szigetelés azért fontos, mert ha hiányosan, vagy nem megfelelően szigeteljük a lábazati szakaszt, hőhíd keletkezik és akár a homlokzati szigetelésünk hatékonyságát is ronthatjuk! Nem megfelelő vastagságú lábazati szigetelés alkalmazásánál akár penészedést is tapasztalhatunk a padlószintünk és a fal csatlakozásánál.

A homlokzati fal általában sokkal jobb hőszigetelő képességűanyagból készül, mint pl a lábazat és az alap. Az alapozás általában zsalukőből vagy színbetonból készül, amelyet ráadásul még be is vasal a szakember, ezért rendkívül jó hővezető. A hőszigetelés során nem csak kisebb fűtésszámla a cél, hanem a felület hővezetési tényezőinek kiegyenlítése.

Hogy számoljuk a lábazati hőszigetelés vastagságát?

A lábazati xps szigetelő lapjaink hővezetési tényezője 0,034-es, vagyis vasbeton és zsalukőhöz az alábbi táblázat alapján érdemes kalkulálni.

XPS szigetelés hővezetési tényező

Mint ahogy az elején említettem, próbáljuk méretezni a homlokzatunkhoz. Példának egy 30 cm széles zsalukővel számoltunk, amely általában a talajfeltöltés miatt a gyakorlatban sokkal jobb hőszigetelő értékkel rendelkezik. Nézzük egy 15 cm-es homlokzati hőszigetelés esetén milyen lábazatot érdemes választani.

Polisztirol szigetelés hővezetési tényezői

Polisztirol szigetelés hővezetési tényezői

Példának okáért szigeteljünk le egy B30-as falazatot 15 cm-es normál polisztirollal. Láthatjuk, hogy 0,222-es értéket fogunk kapni. Ehhez, hogy megfelelő xps lapot használjunk, a 12-es 0,25 a 15 cm-es 0,209-es értéket fog adni. Mivel van 14 cm-es lábazati hőszigetelő rendszerünk, akár ilyen vastagsággal is szigetelheti. Véleményem az, hogy 0,05 U értékkel ne legyen több az eltérés egy ilyen hőszigetelés esetén. Mivel mindegyik érték belefér, akár a 12 cm-es lábazati rendszert is választhatja.

Mennyivel essen beljebb a lábazat? Vagy kijjebb? Milyen vastag legyen a lábazati hőszigetelés?

A lábazati szigetelés vastagságának tervezésekor érdemes a hőszigetelő értékek mellett a vastagságát is nézni a lábazat szigetelő lapnak. A homlokzaton végig folyó csapóesőt valahol le kell vezetni, ezért lábazati indítóprofil alkalmazását javasoljuk. A lábazati indítóprofil vizorral van ellátva, amely arra hivatott, hogy ne menjen be a víz a szigetelés mögé.

A lábazati hőszigetelésnek szerepe van a homlokzati hőszigetelés terhének megtartásában, mivel ez az erő nem csak a falra, hanem lefelé is hat. Mivel ez a szakasz folyamatos terhelésnek, fizikai erőhatásoknak (pl focilabda, slagot mellette húzóm el, kutya ebben a magasságban közlekedik) van kitéve, ezért fontos, hogy szilárd és nagy nyomószilárdságú lap legyen. Az általunk értékesített lapok minimum 150kPA nyomószilárdsággal rendelkeznek.

A lábazati szigetelő érintkezik a talajjal, folyamatosan nedvesség éri. A földből való nedvesség alulról és oldalról is éri. Fontos, hogy vízzáró szigetelésről is gondoskodjunk a hőszigetelés mellett, ezért ezek az XPS lapok nem csak vízzáróak, hanem mivel nem veszik fel a vizet, fagyállóak is. Megfelelő kivitelezéssel hosszú ideig megvédhetjük a falazatunkat a külső hatások ellen és ezáltal megnövelhetjük az élettartalmát.

Lábazati hőszigetelés a gyakorlatban – hogyan? Pár tanács!

Milyen lábazati szigetelőanyag létezik?

Mi XPS vagy EXPERT lapokat szoktunk alkalmazni!

Első és legfontosabb feladat a lábazat magasságának meghatározása.
Ma már a szigetelőanyagok nagy választéka miatt bármilyen magasságot megadhatunk a házunknak, amelynek leginkább a pénztárca és az esztétikum szabhat határt. Mi általában minimum 30 cm lábazatot szoktunk javasolni, hogy a felcsapó víz se érje a homlokzatot. A lábazat magassága függ a ház vizesedésétől, alap magasságától és az esztétikától. Vannak benne lépcsők? Teraszok? Érdemes egy síkot belőni és azt tartani, de domboldalba beépített házaknál sokszor léptetik ezt a magasságot.

Helyezzük a földbe a lábazati szigetelést?

Az, hogy a földbe helyezzük az XPS szigetelést, megint függ az épület jellegétől. Ha vizesedik az épület, akkor elsőnek vizsgáljuk meg, hogy miért? Oldalvíznyomás miatt, vagy az alapon keresztül a kapillárisokon keresztül felfelé terjed a víz? Volt már olyan, hogy vizesedő pincét oldalról szurkos vízszigeteléssel, majd XPS hőszigeteléssel láttunk el. Ezt dörken lemezzel és folyékony fóliával is kiegészítettük a biztonság maximalizálása végett. A lábazati vízszigetelés a mai napig egy jól működő megoldás, amelyet 2016-ban egy jó ismerősöm otthonában végeztünk el.

Ha nincs vizesedési probléma, akkor is érdemes legalább egy ásónyomnyira leengedni a földbe a lábazat szigetelést, mivel így tényleg megvédjük a hidegtől a felületet. Ha vízelvezetési problémánk is adódik, akkor is legalább az alaptól távoltartjuk a nedvességet.

Ha kész a lábazati szigetelés, akkor védjük!

10-ből 8 háznál hiányos a védőjárda. Szokták még köznyelven cicajárdának, macskajárdának is nevezni, mivel 30-40 cm-es szélességű szokott lenni. Ajánljuk mindenképpen a használatát, mivel elvezetjük az alaptól a vizet, nem koszoljuk össze a lábazati vakolatot ezen a síkon, ráadásul nem mossuk ki a földet az alap mellől.

Használjunk lábazati vakolatot?

Cégünknél több féle megoldás van a lábazat színezésére. QUARCTEX lábazati vakolatok 60 féle színben kaphatóak, amely egy jó minőségű lábazati gyöngyvakolat.

Újonnan divatba jött az egyszínű homlokzati vakolat alkalmazása is, amely hasonlóan nagy szilárdságú, ezek közül a Texturato vakolatot javasoljuk.

Szeretne még egy pár tanácsot? Hívjon telefonos elérhetőségemen! +36204122433