Lábazati hőszigetelés XPS vagy Expert lapokkal

2020.10.21
A hőszigetelés kapcsán sokan elsősorban a falakra asszociálnak, pedig egyéb területek is mindenképpen figyelmet érdemelnek. Tipikusan ilyennek számítanak a talajjal érintkező részek. Itt nem csak a hőszigetelést kell megoldani, hanem a vízszigetelés is kiemelt jelentőséggel bír esetükben. A padló és a lábazat szigetelésének célja tehát részben a vizesedés megelőzése.

Hőszigetelés és vízszigetelés: egyaránt fontos

Az ingatlanok külső falazata többszörös funkciót lát el egyszerre. Szerepet játszik a hőszigetelés megvalósításában, és ezzel egyidejűleg a kellemes belső klíma megteremtésében. Nem mindegy, hogy mennyire jut be a lakásba a nyári forróság, mint ahogyan az sem elhanyagolható, télen eredményes-e a fűtés. Ha mindezt energiatakarékosan szeretnénk megoldani, akkor a hőszigetelésre érdemes fokozottan figyelni.

Ugyanakkor a homlokzat az időjárás viszontagságainak is kitett. A csapóeső, az erős napsugárzás, a nedvesség, a pára mind hatással vannak annak állapotára. Célszerű tehát a homlokzati hőszigetelés esetében is olyan megoldás mellett letenni a voksot, mely a külső hatásoknak is ellenáll.

A lábazat fokozottan kitett az időjárás viszontagságainak

A külső falrészek kapcsán elsősorban a lábazat érdemel figyelmet, hiszen itt nem csak az egyébként is jelen levő időjárási körülményekkel kell számolni. A felcsapódó eső és a talajnedvesség számos ingatlan esetében jelentenek komoly problémát. A háttérben gyakran a nem megfelelő anyaghasználat, vízszigetelés vagy kivitelezés áll. A minden szempontból ideális vízszigetelés tehát a lábazat védelmében tölt be komoly szerepet, a hőszigeteléssel pedig a külső melegtől, valamint hidegtől óvhatjuk ingatlanunkat.

Az új építésű ingatlanok sincsenek biztonságban

Sokan azt gondolhatják, hogy az új építésű ingatlanok esetében nincs szükség a hőszigeteléssel és a vízszigeteléssel való foglalkozásra. Ez azonban csak félig igaz. A korszerű falazó anyagokból készült épületeknél a hőszigetelés valóban optimális. Tény viszont, hogy a lábazattal történő egybeépítés kockázati elemként tartható számon. A beton lábazat hőszigeteléséről elmondható, hogy alacsony, így a falazat és a lábazat találkozásánál ebből a különbségből adódóan hőhíd alakulhat ki. Ennek hátulütőit fókuszba helyezve tehát nagyon fontos, hogy új építésű ingatlanok esetében is ügyeljünk a lábazati szigetelés és a falazati hőszigetelés kettősének megvalósítására.

Miért érdemes odafigyelni a hőhidakra?

A hőhidak megjelenése a sarkokban, a nyílászárók környékén sokak által ismert jelenség lehet. A lábazat és a falazat találkozásánál is előforduló probléma miatt hideg felületek jönnek létre, melyek az ingatlanhasználat során mutatják meg méregfogukat.

A lakásban az olyan tevékenységekkel, mint például a mosogatás, a mosás, a ruhaszárítás, vagy a tusolás, igen sok nedvesség kerül a levegőbe. Mivel gyakran nem gondoskodik az átlag felhasználó ennek elvezetéséről – akár egy kereszthuzattal történő szellőztetéssel – így a levegő páratartalma a hideg falfelületeken lecsapódik. Ennek következtében napok alatt megjelenhet a penészesedés, mely a levegőminőségre, sőt, akár az egészségi állapotra is hatással lehet. Cél tehát a kiváltó ok, vagyis a hőhíd megelőzése.

Kiemelten fontos, hogy új építésű ingatlanok esetében hangsúlyt helyezzünk a lábazat és a homlokzat együttes hőszigetelő képességére. Használjunk tehát fel olyan alapanyagokat, melyek egyforma hőszigetelést biztosítanak, hiszen ekkor nem jelentkezik a hőhíd, és elkerülhető beltérben a lecsapódó pára. Mint korábban már említettük, egyaránt lényeges a lábazati vízszigetelés és hőszigetelés, ez egy további szempont, amit az alapanyagok kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani.

Milyen hőszigetelő anyagot válasszunk?

Az úgynevezett formahabosított extrudált vagy expandált lemezek, vagyis az expert és  XPS hőszigetelés ideális választásnak bizonyulnak. Ezek nagy előnye, hogy minimális vízfelvétellel rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a lábazati hőszigetelés és vízszigetelés megvalósítására. Nem csupán azért örvend az extrudált szigetelés nagy népszerűségnek, mert optimális feltételeket teremt, hanem egyszerű használhatóságának apropóján is. A bordázott felület lehetővé teszi, hogy a lábazati vakolat könnyen megtapadjon, így a munka is egyszerűen megy vele. A felhasználás során üvegszövet háló kerülhet az expert vagy XPS lap felületére kerülő ragasztóba, majd jöhet az alapvakolat és a fedő vékonyvakolat.

Hogyan kerüljön kialakításra a homlokzat és a lábazat elhelyezkedése?

Ugyan a homlokzat és a lábazat optimális hőszigetelése rendkívül lényeges, de van még valami, amire ajánlott figyelni. Nem más ez, mint a lábazat és a homlokzat egymáshoz viszonyított elhelyezkedése. Alapszabály, hogy a lábazat bentebb legyen, mint a homlokzati fal. Ha ez nem is megoldható, akkor cél, hogy ne ugorjon ki jelentősen a falazat síkja elé. Miért lényeges ez?

Gondoljunk csak bele: ha a lábazat kintebb helyezkedik el, akkor a falról lefolyó eső, nedvesség rendszerint a lábazatba jutna, ahol ez akár a minden szempontból megfelelő vízszigetelésnek is feladhatná a leckét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ingatlan esetében a homlokzati szigetelés jobb, mint a lábazaté, így ez utóbbi vastagabb szigetelése lenne szükséges. Milyen megoldások léteznek erre? Hogyan érhető el mégis, hogy a lábazat bentebb helyezkedjen el?

Hogyan állítható meg a lábazat átnedvesedése?

A titok nem más, mint a szigetelés vastagságával történő játék. Új építésű ingatlanoknál nem nehéz megoldani, hogy a homlokzati fal síkja a lábazatnál kintebb kerüljön. Ennek köszönhetően a lábazatra vastag hőszigetelés is gond nélkül mehet. Más a helyzet azonban az utólagos hőszigetelésnél. Ekkor a homlokzat és a lábazat síkja már nem változtatható. Ekkor kerül fókuszba a szigetelési vastagság. A homlokzatra egészen egyszerűen vékonyabb szigetelés kerül, mint a lábazatra, így elérhető, hogy a lábazat bentebb helyezkedjen el. Egyfajta megoldást kínál az is, ha bádogozással akadályozza meg a szakember, hogy a lecsorgó eső bekerüljön a lábazatba, és vízszigetelési problémákat okozzon.

Lábazati szigetelés XPS lapokkal

Az XPS hőszigetelés nagy népszerűségnek örvend a lakásfelújítók, építkezők körében. Nem csak egyszerű alkalmazhatósága szól mellette, hanem a kedvező XPS ár is. A tapasztalatok szerint ugyanis korántsem mindegy, hogy mennyibe kerülnek az alapanyagok. Ugyanakkor a mai kor vásárlója nem szívesen köt kompromisszumot akkor, ha hosszú távú beruházásokról van szó. A lábazati hőszigetelés esetén felhasznált XPS lap a megfelelő méretben ideális választás mind a vízszigetelés, mind a hőszigetelés optimális megvalósításának érdekében.

Az optimális belső mikroklíma és az ingatlan szerkezeti védelmének érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő hőszigetelés. A legtöbbek számára az ár sem elhanyagolható, viszont a megbízható, időtálló minőséget sokan nem áldoznák fel ennek érdekében. Ma már olyan korszerű alapanyagok állnak rendelkezésre, melyek esetében erre nincs is szükség. Az expert lapok alkalmazása kifejezetten népszerű, hiszen kiváló hőszigetelési képességgel rendelkeznek, megfizethetőek, és vízszigetelő jellemzőiknél fogva a lábazatok, pincék szigetelése kapcsán is megállják helyüket.