Hőszigetelő anyagok téli betárolása

2022.11.23
A kiszámíthatatlan piaci helyzet és a folyamatosan növekvő árak miatt nagyon sok ügyfelünk dönt a hőszigetelő anyagok előre történő beszerzéséről. Ezzel a döntéssel akár Ön is sokat tud megtakarítani, viszont egy pár alapszabályt érdemes betartani.

Hogyan tároljuk be a hőszigetelő lapokat?

A polisztirol, grafitos és xps lapokat, nyugodtan tárolhatja kint is, mivel ha eső vagy hó éri sem lesz semmi baja. Viszont azt javasoljuk, hogy tegye egy raklapra vagy egy betonplaccra, mert nem tesz jót a lapoknak, ha állnak a vízben. Ahhoz, hogy megvédjük a széltől és UV hatásoktól, javasoljuk, hogy vegyen egy zöld árnyékolóhálót és húzza körbe a megvásárolt bálahalmazt. A megtakarítás egy jövőévi hőszigetelő lap vásárlással szemben akár 20-30% is lehet. Pl. 2021 decemberében 1873 Ft volt a 10 cm-es EPS, 2022 tavaszára ez az összeg hirtelen drasztikusan megemelkedett. A rezsiárak emelkedése miatt várhatóan 2023 tavaszára a kivitelezői és az építőanyagárak is emelkedni fognak, mivel az igény folyamatosan nő!

Számoljunk köbméterben!

Átlagosan 1 bála polisztirol 1x0,5x05 befoglaló mérettel rendelkezik, vagyis 4 bála = 1 köbméter. (vastagságtól eltérően van némi különbség)

Pl. 100 nm 10 cm-es eps anyag 10 köbméter = 40 bála

Szóval, ha 2 méter magasra rakjuk, akkor 1 méter szélességben 5 méter hosszú területet fognak elfoglalni a bálák.

Kőzetgyapot téli tárolása

A kőzetgyapot hőszigetelő lapok attól függetlenül, hogy becsomagolt bálában kerülnek kiszállításra, mindenképpen fedett helyre tegye.

Hogyan és meddig tárolhatjuk a ragasztókat, zsákos anyagokat?

A hőszigetelő anyagaink hosszú tárolásának egyik szűk keresztmetszete a ragasztó tárolása. Megfelelő rakodás és elcsomagolás esetén akár 1 évig is jól eltárolhatjuk, a zsákos ragasztókat, viszont a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. Cégünk az ügyfeleknél való tárolást nem javasolja 6 hónapnál tovább. Inkább vásároljon 2x, vegyen kevesebbet, de nem éri meg azért kockáztatni, hogy ”bedögöljön” a ragasztó. Az elcsomagolás során tegyen egy raklapra vagy 2 tábla eps szigetelő táblára egy nejlont, hogy alulról ne vegye fel a párát. A zsákokat lehetőleg egymással kötésben kell rakni. Ezt követően takarja le, majd húzza körbe a kialakított ”tornyot”. Természetesen a ragasztós zsákokat a precíz csomagolástól függetlenül is száraz helyen kell tárolni.

Hálók, Dűbelek, élvédők és indítóprofilok tárolása.

A dűbeleket és élvédőket a papírdobozos csomagolása miatt javasoljuk fedett helyen tárolni, hogy ne ázzon el a doboz. A hálót pedig a magas UV sugárzás miatt javasoljuk fedett helyen tárolni.

Az indítóprofilokat nyugodtan tárolhatjuk kint, akár a polisztirol bálák mellett is, csak arra vigyázzunk, hogy ne törjük össze.

Alapozó és vakolat téli tárolása

Cégünk ritkán, vagy egyáltalán nem szállít vakolatot és alapozót a téli időszakban, mivel egy-egy fagyos időben akár az autóban is megfagyhat szállítás közben. Viszont, ha Ön betárolja a vakolatot, akkor csak állandó fagymentes száraz helyen tárolja a vödröket. Elállási idő gyártótól függően változó, de a gyártók átlagosan 2 évet adnak meg. Ha felbontás után büdös, akkor semmiképpen ne használja fel, mert megromlott.