Hőszigetelés korszerűsítés Baumit technológiával

2021.03.29
A hőszigetelés nem újkeletű dolog, hiszen már a 80-as, 90-es években is sokan választották a homlokzati hőszigetelést. Az akkoriban alkalmazott 4-6 cm vastag szigetelés kiválóan megfelelt az akkori követelményeknek. Idővel azonban az energiaárak igen magasra kúsztak, és a hagyományos polisztirol szigetelő rendszerek az említett vastagságban egyre kevésbé kezdtek el eleget tenni feladatuknak.

Ma már nem elég az 5 cm-es hőszigetelő rendszer

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fűtési költségek megsokszorozódtak az elmúlt 20-30 évben. Ennek megfelelően az egykor kialakított hőszigetelő rendszerek már nem biztosítják a megfelelő hő-visszatartást, és tulajdonképpen sok ingatlan esetében az utcát fűtik a tulajdonosok. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a korszerű, vastagabb és egyúttal hatékonyabb hőszigetelési megoldások iránt.

Már egy átlagos méretű ingatlan esetében is komoly kihívás elé állítja a háztartásokat a téli fűtési szezon, amikor akár 40 ezer forint feletti havi kiadással is járhat, ha szeretnének fenntartani egy kellemes hőmérsékletet a belső terekben. Az előzőleg 4-6 cm vastagon burkolt homlokzati falazat esetében természetesen lehetőség van a kiegészítő szigetelés alkalmazására. A fehér színű EPS lapokkal történő szigetelés remek választás lehet, de ha fokozott hatékonyságot szeretnénk elérni, akkor a grafitos polisztirol lapok javasoltak. Ezek szintén felhelyezhetőek egy újabb hőszigetelő rétegként a korábbi szigetelésre.

Kíváncsi, hogy mekkora hőszigetelést javaslok?

Előzőleg említettem, hogy a 2000-es évek elején az 5 cm-es szigetelés számított korszerűnek, míg mára egy 20-25 cm-es grafitos hőszigetelést is felraknak az újház építők.

De mi történik a használt ingatlanokkal? Jelenleg én is egy 5 cm-rel rendelkező saját házat fogok tovább szigetelni. Mivel saját magamnak csinálom, ilyenkor a vevőink fejével és energetikai számítások alapján számolok. Az ingatlan egy korszerű 38-as falazattal és 5cm eps szigeteléssel rendelkezik, amelyet én +10 cm-es grafitos szigeteléssel fogok bővíteni. A rétegrend és + légréteg miatt véleményem szerint jobb lesz egy hagyományos 15 cm-es eps szigeteléstől és közelébe fog érni a 15 cm-es grafitos szigetelés hőszigetelési tényezőjéhez!

Hőszigetelést hőszigetelésre?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mennyire praktikus két hőszigetelő réteg egyidejű alkalmazása. Vajon megfelelő végeredmény érhető el akkor, ha egy elavult rétegre kerül rá a korszerű alapanyag? A válasz egyértelműen attól függ, hogy milyen állapotban vannak a korábban felhelyezett táblák. Nem mindegy, hogy milyen stabil ragasztással rendelkeznek azok, illetve az egymáshoz való illeszkedésük hagy-e maga után kívánnivalót.

A jobbik eset, ha nincsenek hézagok, és a dübelek is stabil tartást biztosítanak az egykor felhelyezett tábláknak.  Persze nem mehetünk el azok állapota mellett sem. A száraz rendszer megfelelő alapnak számít, de ha átnedvesedtek azok, vagy már ránézésre sem megfelelőek, akkor célszerű lebontani az előző rendszert. Ellenkező esetben minden gond nélkül rákerülhet az új hőszigetelés.

Sokan szeretnék elkerülni a korábbi rendszer bontásával járó szeméthalmot és hosszabb ideig tartó munkálatot. Érdemes azonban tudni, hogy egy instabil alapra semmiképpen nem érdemes újabb hőszigetelést ráépíteni, hiszen így az egész hatékonysága és stabilitása is kárt szenvedhet. Természetesen a jó állapotban levő rendszer megfelelő alapot képezhet az új táblák felhelyezéséhez.

Fontos a megfelelő előkészítés!

Mint minden falazati munkálat esetében, így a homlokzati hőszigetelésnél is nagyon fontos a megfelelő alapok biztosítása. A vakolatot elő kell készíteni, gondoskodni annak stabilitásáról, szilárdságáról. Ahol málló részekkel találkozni, azokat célszerű eltávolítani, és homlokzati ragasztóval pótolni. A sima felület megteremtése kiemelt jelentőséggel bír a hosszú távon is megbízható minőséget illetően. Előfordulhat, hogy egyes lapok a korábbi rendszerből mállanak, ilyenkor ezeket azonos vastagságúval javasolt lecserélni.

A kiválasztott hőszigetelő lapok felhelyezése az úgynevezett perem-pont módszerrel történik. Ennek köszönhetően a szigetelő lapok széleit és közepét is megfelelően rögzíthetjük a falra. Ez biztosítja egyébként azt is, hogy a szél ne juthasson a felhelyezett lemezek mögé, megbontva biztos tartásukat. A ragasztást követően jöhet a dübellel történő rögzítés, melynek köszönhetően a rendszer ellenáll majd az időjárás viszontagságainak. A profi kivitelezésnek köszönhetően a hőszigetelő lapokra felhelyezett újabb rendszer plusz szigetelést biztosít majd, ezzel a komfortos belső mikroklíma és a pénztárca védelmének érdekében is téve.