Hőszigetelés és a páralecsapódás - mi a kapcsolat?

2021.01.13
Magas a páratartalom a lakásban? Esetleg már meg is jelentek a falakon a feketés penészfoltok? A helyzet sokak számára lehet ismerős. A hőszigetelés hiányosságai egyértelműen hatással vannak arra, hogy keletkeznek-e hideg falfelületek, melyek a penészfoltok melegágyának számítanak. De vajon mennyire befolyásolja a polisztirol hőszigetelés a páralecsapódás folyamatát? Cikkünkben erre keressük a válaszokat.
Aki használt már páramentesítő készüléket, az valószínűleg meglepetten tapasztalta, hogy akár egyetlen nap után is mennyi nedvesség gyűlik össze a tartályban. Számos olyan tevékenységet folytatunk otthonunkban, amelyek páraképződéssel járnak. A zuhanyozás, a mosogatás, a főzés során éppen úgy nedvesség kerül a levegőbe, mint a kimosott ruhák szárításakor, vagy egyszerűen a helyiségben tartózkodáskor a kilélegzéssel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában naponta hét liter pára keletkezik. Az új építésű ingatlanok esetében ez akár több is lehet, hiszen a beköltözést követően is nagymennyiségű nedvesség maradhat az épület szerkezetében.

Hogyan szabaduljunk meg a párától?

Elsősorban annak természetes távozási folyamatait érdemes górcső alá venni. A régi, rosszul záródó nyílászárók résein gond nélkül távozik a nedvesség. Ez azonban sajnos azzal is egyet jelent, hogy a fűtéssel elért melegtől is búcsút kell vennünk. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelően szigetelt nyílászárók fontosságát. Az ablakokon kívül a falakon át is megtörténhet a levegő vándorlása.
Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a polisztirol szigetelés megakadályozza a légmozgást, és a nedvesség az ingatlanon belül maradva penészesedést okoz. A helyzet azonban az, hogy a hőszigetelt falak melegebb felülete kevésbé kedvez a páralecsapódásnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ingatlanban keletkezett páratartalom a kereszthuzattal történő szellőztetéssel, vagy a páraelszívó, páramentesítő készülékek alkalmazásával vezethető el a leghatékonyabban.

Páralecsapódás ellen homlokzati szigeteléssel

A homlokzati szigetelés kiemelt szerepet tölt be a páralecsapódás megelőzésében. A homlokzati hőszigetelés egyértelműen jótékony hatással van a falak belső felületének hőmérsékletére. Ha tehát a fal meleg, akkor a párát is képes megtartani magában, s ennek köszönhetően nem kell a páralecsapódással számolni. Ellenben a hideg falfelületek páralecsapódással és vele együtt penészesedéssel járnak.
A polisztirol hőszigetelés (EPS) kapcsán legtöbben azonnal a fehér táblákra gondolunk. Ezeknek már újszerű változatai is elérhetőek, méghozzá a szürke színű polisztirol lapok, melyek grafitadalékkal kerültek kialakításra. Nagy előnyük, hogy vékonyabb réteg felhelyezésével valósítható meg ugyanaz a hőszigetelés, mint a vastagabb, hagyományos polisztirol lapokkal.