Hogyan valósítható meg az energiahatékony otthon?

2022.10.14
A lakóépületek energiahatékonysága napjainkban központi téma. Nem véletlen, hiszen az energiaárak az egekben, és mindenki szeretne valamilyen módon spórolni. Hogyan lehetséges csökkenteni a fogyasztást? Biztos, hogy le kell mondanunk a korábbi kényelemről, vagy létezik valamilyen köztes megoldás?

Vannak, akik alapvetően átalakítják az otthonukban alkalmazott energiamixet, és inkább az elektromos áram, valamint a tűzifa irányába mozdulnak. Mások teljes korszerűsítéssel, vagy az ingatlan kisebbre cserélésével igyekeznek tenni a költséghatékonyság érdekében. A legtöbben azonban nem tehetik meg, hogy gyökeres változásokat alkalmazzanak mindennapjaikban. A jó hír az, hogy nem is szükséges ez. A fontolva haladás útján időről-időre tehetünk az otthon optimális szigeteléséért, és ezen keresztül az energia hatékonyabb felhasználásáért.

Célkeresztben a nyílászárók cseréje

Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hővesztés 30-40 %-a a falakon keresztül történik, a szakemberek mégis a nyílászárók cseréjét javasolják elsőként. Itt az épületben jelen levő hő 15-20%-a távozik csupán, de a praktikussági okok mindenképpen az ablakok lecserélése, korszerűsítése mellett szólnak.

A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha korszerű, 2 vagy 3 rétegezéssel bíró ablakokra esne a választás, és az ingatlanhoz tartozó minden ablak kicserélésre kerülne. Mivel ez a mai árak mellett korántsem olcsó, ezért a legtöbben inkább valamilyen átmeneti megoldást keresnek, amivel javíthatják a hőszigetelést, de mégsem kell a mostani kamatok mellett hitelt felvenni a korszerűsítés érdekében. Vajon létezik ilyen?

szinlista_banner_m.png

Akár egyesével is elvégezhető az ablakok cseréje. Ilyenkor érdemes az északra néző és a tetőtéri nyílászárókat előnyben részesíteni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy jó minőségű, profin felszerelt roló, redőny kiválóan alkalmas arra, hogy a meleget bent, a hideget pedig kint tartsa. Előnyeit a nyári hónapokban is élvezhetjük, ugyanis a kinti forróság ilyenkor nehezen jut majd be az otthon falai közé.

A tikkasztó melegből jó lett volna eltenni egy kicsit a hideg hónapokra. Ennek hiányában azonban nem marad más, mint a hőszigetelés. Családi házak esetében mindenképpen gondoljunk a bejárati ajtóra is, ami szintén cserére szorulhat.

Vannak olyan cégek, melyek kifejezetten hőszigetelő üvegek beépítésével foglalkoznak, és a teljes nyílászáró cseréje nélkül oldják meg akár az ablakszárnyak szigetelését is.

Homlokzati szigetelés az energiatakarékosság szolgálatában

Ha az optimális megoldásokban gondolkodunk, akkor a nyílászárók cseréje nem elég, hiszen az hő a falakon keresztül is távozhat az ingatlanból. Ilyenkor kerülnek középpontba a különféle, homlokzati hőszigetelés során használt alapanyagok. A polisztirol a kedvező ár-érték aránya miatt nagyon kedvelt, de a kőzetgyapot is keresett hőszigetelő anyag. Arra is lehetőség kínálkozik, hogy a grafitos polisztirol szigeteléssel, vékonyabb rétegben érjük el ugyanazt a hőszigetelő hatást, mint a hagyományos, fehér színű alapanyaggal.

A szigetelés a belső falakon is fontos!

A társasházban élők gyakran szembesülnek azzal, hogy a lakóközösség nem hozott még döntést a homlokzati szigetelésről. Ez a nehézség áthidalható a falak belső szigetelésével, mely egyébként a családi házak esetében is javíthatja az ingatlan szigetelését. Milyen anyagokat érdemes előnyben részesíteni a falak belső felületén?

A gipszkartonnal egyszerű dolgozni, ha pedig párazáró fóliát teszünk a hőszigetelő anyag és a gipszkarton közé, akkor elkerülhetjük az esetleges páralecsapódásokat. Ez utóbbiak a hőhidak kialakulásával hozhatóak szoros kapcsolatba, melyek akár penészesedést is maguk után vonhatnak. A megfelelően kivitelezett beltéri szigetelésnek köszönhetően a meleg az ingatlanon belül marad a kritikusnak számító hideg időszakban, és kevesebb fűtés is elegendőnek bizonyulhat.

Megfizethető tippek a jobb hőszigetelés érdekében

Nem állnak rendelkezésre anyagi források az azonnali kivitelezésre? Ha csak a későbbiekben tervezzük a nagyobb beruházásokat, a homlokzati felújítást és a nyílászárók cseréjét, akkor is lehet tenni az energiahatékonyság javításának érdekében. Lássuk, milyen tippeket javasolnak a szakemberek!

  • Bár a tél szempontjából mindegy, de ha lombhullató fákkal van körülvéve az ingatlan, akkor azok az árnyékolás tekintetében nyáron kifejezetten hasznosnak bizonyulnak.
  • A megfelelő vastagsággal bíró, sajátos szövéssel rendelkező fényzáró függönyökkel is tehetünk a jobb hőérzet érdekében.
  • Tudtad, hogy létezik hőszigetelő tapéta? Az akár házilag is felhelyezhető burkolat megfizethető megoldásnak számít a nagyobb munkálatok helyettesítésére.
  • A LED fényforrások az ingatlan minden helyiségében energiatakarékos választásnak bizonyulnak.
  • A tapasztalatok szerint egyre többen váltanak split klímára, és igyekeznek ezzel biztosítani az otthon melegét. Fontos, hogy a helyiség méretét éppen úgy vegyük figyelembe, mint azt, hogy milyen hőérzetet szeretnénk biztosítani. Akár többféle hőtermelő egységet is megéri beszerezni és alkalmazni, az olajradiátortól kezdve a fűtőpaneleken keresztül akár a kandalló használatáig.
  • A fűtésre használt rendszer korszerűsítése korántsem olcsó mulatság. Fontos, hogy mindig szakemberrel egyeztetve találjuk ki, mi lenne a leginkább optimális az ingatlan sajátosságaihoz mérten. Ha mégis maradna a földgáz használata, akkor a kondenzációs kazán jobb hatásfokot biztosít, beépítése praktikus választás lehet.

szinlista_banner_m.png

fotó: Shutterstock