A homlokzati hőszigetelés átfogó útmutatója családi házakhoz

2024.05.09
A homlokzati hőszigetelés az egyik leghatékonyabb módja a családi házak fűtési és hűtési költségeinek csökkentésének. Nemcsak energiát takarít meg, de növeli a lakók komfortérzetét is, és javítja az ingatlan értékét. Ezenkívül a hőszigetelés hozzájárul a környezetvédelemhez is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés számos előnnyel jár, többek között:

 • Energia-megtakarítás: A hőszigetelés csökkenti a hőveszteséget a házból a téli hónapokban, és meggátolja a hő bejutását a nyári hónapokban. Ez jelentősen csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket, akár 50%-kal is.
 • Komfortnövelés: A hőszigetelés egyenletesebb hőmérsékletet biztosít a házban, ami kellemesebb lakókörnyezetet teremt. A falak hidegérzete megszűnik, a párakicsapódás kockázata csökken, és a belső hőmérséklet kevésbé ingadozik a külső hőmérsékletváltozásokra reagálva.
 • Értéknövelés: A hőszigetelt házak általában többet érnek a piacon, mint a nem szigetelt házak. Ez a befektetés hosszú távon megtérül a megtakarított energiaköltségek és a megnövekedett ingatlanérték révén.
 • Környezetvédelem: A hőszigetelés hozzájárul a környezetvédelemhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. A fűtési és hűtési rendszerek kevesebb energiát fogyasztanak, ami kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetését igényli.
 • Zajcsökkentés: A hőszigetelő anyagok hatékonyan csökkentik a külső zajt is, ami csendesebb és kellemesebb lakókörnyezetet eredményez.

Milyen hőszigetelő anyagokat használhatok?

A két leggyakoribb hőszigetelő anyag a kőzetgyapot és a hungarocell (EPS):

 • Kőzetgyapot:A kőzetgyapot ásványkőzetből készült szálas anyag. Kiváló hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és nem éghető. A kőzetgyapot páraáteresztő is, ami azt jelenti, hogy nem okoz párakicsapódást a falakon. A kőzetgyapot drágább, mint a hungarocell, de tartósabb és hatékonyabb hőszigetelést biztosít.
  Kőzetgyapot hőszigetelés
 • Hungarocell (EPS):A hungarocell expandált polisztirolból készült. Olcsóbb, mint a kőzetgyapot, de kevésbé hatékony hőszigetelő. A hungarocell nem éghető, de nem páraáteresztő, ami párakicsapódáshoz vezethet a falakon. A hungarocell kevésbé tartós, mint a kőzetgyapot, és idővel elöregedhet. A Hungarocell vagy EPS szigetelésen belül van normál fehér, illetve szürke (grafit adalékos) polisztirol is.
 • Ezenkívül léteznek más hőszigetelő anyagok is, a perlit, a üveggyapot, a cellulózszál szigetelés, a XPS szigetelés stb. A választás a ház hőigényétől, a klímától, a költségvetéstől és a személyes preferenciáktól függ.

Milyen vastagságú szigetelést válasszak?

A szükséges szigetelés vastagsága a ház hőigényétől, a klímától és a használt szigetelőanyagtól függ. Általában már egy 15 cm-es eps szigetelés korszerű hatást vált ki egy b30-as falazat esetén is.

A megfelelő szigetelés vastagságának meghatározásához szakember segítsége ajánlott. Az energetikai szakértő figyelembe veszi a következőket:

 • A falazat típusa és vastagsága (tégla, beton, fa szerkezet stb.)
 • A tetőfödémszigetelés típusa és vastagsága
 • Az ablakok és ajtók hőátbocsátási tényezője
 • A fűtési rendszer típusa
 • A klíma (a hideg és meleg napok átlagos száma az adott régióban)

Az interneten elérhetőek különböző hőszigetelés vastagság kalkulátorok is, amelyek segítenek a tájékozódásban. Ezek a kalkulátorok általában a megadott adatok alapján becslést adnak a szükséges szigetelés vastagságáról. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a kalkulátorok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a szakemberi segítséget.

A homlokzati hőszigetelés szakaszai

A homlokzati hőszigetelés egy összetett munka, amely több szakaszból áll:

 1. Állapotfelmérés: Az első lépés a ház falainak állapotának felmérése. A szakember megvizsgálja a falazat repedéseit, nedvességfoltokat és egyéb hibákat. Ezt követően megállapítja, hogy a fal alkalmas-e a hőszigetelésre.
 2. Tervezés: A szakember elkészíti a hőszigetelési rendszer műszaki tervét. A terv tartalmazza a felhasználandó anyagokat, a szigetelés vastagságát, a rögzítési módját és a vakolat rendszerét.
 3. Állványozás: A homlokzati hőszigeteléshez állványozásra van szükség a biztonságos munkavégzéshez.
 4. Felület előkészítés: A falfelületet meg kell tisztítani a szennyeződésektől, portól és laza elemektől. Esetenként szükség lehet a fal egyenetlenségeinek kiegyenlítésére is.
 5. Szigetelőanyag ragasztása és dűbelezése: A szigetelőanyagot dübelekkel vagy ragasztóval rögzítik a falazathoz. A rögzítés módja a szigetelőanyag típusától és a falazat állapotától függ.
 6. Üvegszövet háló felhelyezése: A szigetelőanyagra üvegszövet hálót kell fektetni, amely megakadályozza a vakolat repedését.
 7. Színvakolat felhúzás: A homlokzat esztétikai befejezéséhez színvakolatot is fel lehet vinni. 1.5 vagy 2.0 mm-es szemcseméretben, akár 800 féle színben kapható.

A homlokzati hőszigetelés kivitelezése

A homlokzati hőszigetelést csak szakemberrel végeztesse el. A szakszerűtlen kivitelezés komoly problémákat okozhat, például

 • Hőhidak kialakulása: A hőhidak olyan szerkezeti elemek, ahol a hőszigetelés gyengébb, mint a fal többi része. A hőhidaknál a hő áramlása megnövekszik, ami rontja a hőszigetelés hatékonyságát, és penészedés kialakulásához vezethet.
 • Repedések a vakolaton: A szakszerűtlen ragasztás, dilatációs hézagok hiánya vagy a nem megfelelő vakolatrendszer alkalmazása repedéseket okozhat a vakolaton. A repedéseken keresztül bejutó nedvesség károsítja a falazatot és a hőszigetelést is.
 • Nedvességfelhalmozódás a falban: A nem megfelelő páraáteresztő képességű szigetelőanyag vagy vakolat esetén a falban nedvesség halmozódhat fel. A nedves falazat hőszigetelő képessége csökken, és penészedés kialakulásához vezethet.

Hogyan válasszak kivitelezőt?

A homlokzati hőszigetelés kivitelezőjének kiválasztásakor fontos a körültekintő tájékozódás. Íme néhány tipp:

 • Kérjen referenciákat: Kérje meg a kivitelezőt, hogy mutasson referenciákat korábbi munkáiról. Beszéljen az előző ügyfelekkel, és kérdezze meg őket a tapasztalataikról.
 • Győződjön meg a kivitelező szakmai tapasztalatáról: Válasszon olyan kivitelezőt, aki rendelkezik a szükséges engedélyekkel és tapasztalattal a homlokzati hőszigetelés területén.
 • Legyen írásos szerződés: A kivitelezés megkezdése előtt írásos szerződést kell kötni a kivitelezővel. A szerződés tartalmazza a munka részleteit, az árakat, a határidőket és a garanciális feltételeket.

Mennyibe kerül a homlokzati hőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés költsége több tényezőtől függ, többek között:

 • A ház mérete
 • A falfelület nagysága
 • A választott szigetelőanyag típusa és vastagsága
 • A vakolatrendszer típusa
 • A kivitelező díja

Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés egy komolyabb beruházás, de a megtakarított energiaköltségek révén néhány éven belül megtérülhet a befektetett összeg.

Pályázatok és támogatások

Az állam különböző pályázatokat és támogatásokat nyújt a családi házak korszerűsítésére, így a homlokzati hőszigetelésre is. Érdemes tájékozódni az aktuális pályázati lehetőségekről, amelyek segíthetik csökkenteni a hőszigetelés költségeit. Jelenleg az otthonfelújítási támogatást tudjuk ajánlani, amelyet itt olvashat el bővebben!

A homlokzati hőszigetelés egy olyan beruházás, amely számos előnnyel jár a családi házak számára. A hőszigetelés csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, növeli a lakók komfortérzetét, és javítja az ingatlan értékét. A szakszerűen kivitelezett homlokzati hőszigeteléssel jelentősen hozzájárulhat a környezetvédelemhez is. A megfelelő tájékozódással és a szakember választásával Ön is megvalósíthatja otthona korszerűsítését, és élvezheti a homlokzati hőszigetelés előnyeit.