5+1 tudnivaló a hőszigeteléssel kapcsolatban

2021.01.23
A leggyakoribb lakásfelújítási munkálatok között szerepel a hőszigetelés. Sokan azenergiatakarékosság apropóján döntenek mellette, de nem ritka az sem, hogy a homlokzatifelújítással kötik össze a feladatot. 2021-től szigorodnak az épületenergetikai szabályozások, sőt, avonatkozó lakásfelújítási program szintén a hőszigetelés mielőbbi megvalósítását indokolja.Ugyanakkor még mindig nem egyfajta beruházásként gondolnak erre az ingatlantulajdonosok,miközben érdemes lenne a legolcsóbb megoldások helyett az időtálló minőségre és a hőszigeteléshatékonyságára is fókuszálni.

1. Lélegző falak polisztirol hőszigeteléssel?

Sokan attól tartanak, hogy a polisztirol hőszigetelés nem engedi a falakat lélegezni, és tulajdonképpen a pára így a lakásban marad, olyan problémákat okozva, mint a penészesedés.Ugyanakkor a homlokzati hőszigetelés mellett döntők rendszerint azt várják el a választott hőszigetelő anyagtól, hogy az elszigetelje őket a külvilágtól, és minél kevesebb fűtési meleg menjen veszendőbe. Gyakran éppen ez indokolja a felújítási munkálatot. De vajon hogyan egyeztethető összemindez a páralecsapódás elkerülésével? Fontos tudni, hogy a lakásban a levegő páratartalmának csak 1-3%-a távozik a falakon keresztül.Inkább érintett a nyílászárók állapota, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek, csakúgy, mint arendszeres, lehetőleg kereszthuzattal történő szellőztetés. A természetes páraelvezetés mellett annak mesterséges változata is népszerű, így a páramentesítő készülékek szintén remek választásnakbizonyulnak.

2. Csak vastagon érdemes szigetelni?

Igen. Ugyanakkor vastag és vastag szigetelés között is van különbség. Az aktuális rendeletek és a  szakértelem is azt támasztja alá, hogy legalább 14-15 cm, de inkább 20 cm vastag homlokzatihőszigetelő anyag kerüljön a falazatra. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy napjainkban egyre nagyobb szerep jut az optimális hőszigetelés megvalósításának. Ezt az energiatakarékosság és afenntartható fejlődés egyaránt indokolják. Nem csak a fizetendő rezsi kapcsán érdemel figyelmet a hőszigetelés, hanem a környezetvédelemmel összefüggésben is. Ugyanakkor tény az is, hogy a homlokzati hőszigetelés költségeinek csak elenyésző részét képezik az alapanyagok. Így tulajdonképpen mindegy, hogy a vastagabb hőszigetelő anyagot választjuk-e, hiszen a munkadíj, az állványozás, a vakolás egyaránt költségként merülnek fel. Érdemes tehát a vastagabb hőszigetelési megoldások mellett letenni a voksot.

3. Befektetés, de meddig?

Vannak olyan felújítási, korszerűsítési munkálatok, amelyek kifejezetten beruházásként tarthatóak számon. A polisztirolhab, vagy annak szűrke, nagyobb hőszigetelő képességgel rendelkező grafitos változata kitűnő döntésnek bizonyulhat. S hogy mennyi idő alatt térül meg a szigetelésre fordított beruházás?
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a polisztirollal történő hőszigetelés akár a fűtési költségek 40-80%-os csökkenését is eredményezheti. Ez természetesen attól is függ, milyen állapotban vannak a nyílászárók, és mely fűtési rendszer képezi az otthon részét. Nem csak a téli hónapokban érezhetjük meg a megfelelő hőszigetelés előnyeit, hanem a nyári időszakban is. Érdemes azt is tudni, hogy a hőszigetelt ingatlan akár 15%-kal többet érhet az ingatlanpiacon, mint az, amelynél erre nem fordít figyelmet a tulajdonos.

4. A polisztirol normál hulladékként kezelhető, s akár újra is hasznosítható

Tény, hogy vannak olyan építési anyagok, amelyek veszélyes hulladékként kezelendőek.
Tipikusan ilyennek számítanak a bitumenes anyagok és a festékek. A homlokzati hőszigetelésre használt EPS nem számít veszélyes hulladéknak, így leadható a hulladékudvarokban. Ha a háztartási mennyiségnél többről van szó, akkor érdemes olyan cégeket megkeresni, melyek ezek újrahasznosításával foglalkoznak- mert ilyenek is léteznek. Az EU-ban már az EPS hulladéknak legalább kétharmadát újrahasznosítják, és valószínűleg hazánkban is ebbe az irányba mozdul majd a hulladékgazdálkodás a jövőben.

5. Külföldön még mindig népszerű az EPS!

Hallani lehet tarról, hogy nyugaton az EPS hőszigetelést folyamatosan szedik le az ingatlanokról. Fontos azonban tudni, hogy ez nem az azzal való elégedetlenségre vezethető vissza, hanem a hőszigetelő anyag vastagabbra cserélésére is. A 20 évvel ezelőtt alkalmazott, körülbelül 5 cm vastag hőszigetelés helyett sokan a 15-20 cm-es megoldásokat részesítik előnyben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a német nyelvterületeken évente legalább 60-80 millió négyzetméter EPS hőszigetelés kerül alkalmazásra, ez pedig garancia annak hatékonyságára.

+1. Környezettudatos EPS lapok

A korábbiakban már szóltunk arról, hogy a megfelelő hőszigetelés alkalmazásával a csökkenő energiafelhasználás hozzájárul a környezetvédelemhez. De mi a helyzet a felhasznált EPS lapokkal?Mennyire szennyezik ezek a környezetet? Az EPS lapok 98%-a levegő és csupán a maradék 2% szilárdműanyag.
A grafit adalékkal rendelkező változata még az olyan hőszigetelő anyagoknál is környezettudatosabb választásnak bizonyul, mint a kender vagy az ásványi szálas hőszigetelés.