Milyen megoldások léteznek a homlokzati hőszigetelésre?

2021.04.11
A homlokzati hőszigetelés az egyik leggyakrabban választott korszerűsítési feladat. Nem véletlen, hiszen a megfelelően kiépített rendszer segítségével jelentősen csökkenthető a rezsi költség. Az egyre emelkedő energiaárak mellett korántsem elhanyagolható, hogy mennyit szükséges havi szinten hűtésre, valamint fűtésre költeni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos ingatlan esetében elavult rendszerek állnak rendelkezésre, és esetükben az utólagos hőszigetelés mindenképpen szükséges lehet. Az építkezés mellett döntőknek ugyanakkor már alapvető tudnivaló, hogy szigorú hőtechnikai előírásoknak kell megfelelniük az ingatlanoknak. A 2018. január 1-e után használatba vett ingatlanokra vonatkozik mindez a jogi háttérszabályozásnak megfelelően. A használatbavételi engedély tehát csak akkor adható ki, ha a megkövetelt feltételeknek szigetelési szempontból is megfelel az ingatlan.

Homlokzati hőszigetelés követelmények 2018 óta

A homlokzati hőszigetelés a falak hőátbocsátási képességének csökkentését célozza. Ez a hőátbocsátási tényező 0,24 W/m2K lehet 2018 óta. A szigorítás nyilvánvaló, hiszen a korábbi években ez 0,45 volt. Ez az érték sokat elárul arról, hogy ha a fal két oldalán levő hőmérsékletkülönbség mindössze egy fok, akkor mekkora hő áramlik a hidegebb oldal felé egy négyzetméteres falfelületen. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb az energiaáramlás, vagyis a szigetelés kevésbé megfelelő. A cél tehát a homlokzati hőszigetelés kapcsán az, hogy csökkentsük a hőátbocsátási tényezőt.

Milyen falazó anyagok mellett érdemes dönteni építkezés alkalmával?

Építkezés kapcsán nem csak az alapanyagok ára érdemel figyelmet, hanem azok egymással történő együtt funkcionálása, valamint a jogszabályoknak való megfelelésük is. Ez utóbbi a falazó anyagok kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen már itt szem előtt kell tartani, hogy az ingatlan majd megfeleljen hőátbocsátás kapcsán is a felé támasztott követelményeknek.

 • Ha nem érnéd be, csak a legjobbal, akkor a Wienerberger Porotherm tégla kínálatából a 44 centiméteres Thermo tégla az ideális választás. 0,14-es hőátbocsátási értéket biztosít, ami maximálisan megfelel az elvártaknak. Nem sokkal teljesít rosszabbul a 38 cm-es Thermo tégla sem, melynek esetében 0,16-os érték mérhető.
 • A 44 és 38 cm-es Klíma tégla szintén remek döntés, viszont e típusból a 30 cm-es változatnál már szükséges a kiegészítő szigetelés annak érdekében, hogy megfeleljen az ingatlan a szigorú elvárásoknak a hőátbocsátási tényezőt illetően.
 • A Porothermhez hasonlóan kiváló minőséget képviselnek a Leier homlokzati falazó anyagai. Vannak grafitos polisztirollal töltött okostéglái, de kínálatában kőzetgyapot betéttel bélelt téglák is megtalálhatóak, amelyek szintén megfelelnek az előírt követelményeknek.
 • Fontos tudni, hogy a hagyományos núdféderes 38 centiméteres Porotherm téglák már nem felelnek meg önmagukban a vonatkozó jogszabályoknak, és esetükben a külön szigetelés nélkülözhetetlen a használatbavételi engedélyhez.

Utólagos homlokzati hőszigetelés: miért fontos?

A szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a családi házak töredékének esetében beszélhetünk csupán korszerű hőszigetelésről. Az ingatlan tulajdonosok elsősorban a nyílászárók cseréjére, vagy a belső terek, burkolatok felújítására fókuszálnak, amikor anyagi lehetőségeik ezt engedik. Pedig rendkívül fontos lenne a homlokzati hőszigetelés felújítása, megfelelő kialakítása is, hiszen ezzel a rezsiköltség csökkenthető, ráadásul az egészséges, kellemes belső mikroklíma megteremtése is egyszerűbb.

Az utólagos homlokzati hőszigetelés kitűnő választás azoknál az ingatlanoknál, ahol akár évtizedekkel korábban történt utoljára hasonló munkálat. Napjainkban, amikor az energiaárak egyre magasabbak, korántsem mindegy, hogy mennyit kell költeni a nyári hűtésre és persze a téli fűtésre. Komoly összegekbe kerülhet az ingatlan felfűtése a téli hónapokban, mely ellen a legkönnyebben a hőszigeteléssel tehetünk. Természetesen a szigetelési munkálatok kivitelezése, a választott alapanyagok éppen úgy nem elhanyagolható tényezők, mint az árak.

A saját tőke igen fontos!

A homlokzati hőszigetelés annak méretétől és a választott alapanyagoktól, szakemberektől függően eltérő költségvonzattal járhat. A tapasztalatok szerint kifejezetten azoknak a családoknak lenne szüksége hőszigetelési feladatokra, akik anyagilag szerényebb körülmények között élnek. Ugyan pályázati lehetőségek vagy a hitelintézetek ajánlatai megoldást kínálhatnak, de a hitelfelvétel esetében rendszerint szükség van önerőre, amivel nem mindenki rendelkezik.

Nem csak a homlokzati hőszigetelésre érdemes odafigyelni

Az elavult hőszigetelés gyakran együtt jár az ingatlan egyéb rendszereinek idejétmúlt jellegével is. Ilyenkor meggondolandó, hogy mely területre fordítjuk a rendelkezésre álló összegeket. A nem megfelelő szerkezeti állapotban levő ingatlanoknál a homlokzati hőszigetelésre sem biztos, hogy jut elegendő forrás. A hitelfelvételhez szükséges önerő hiánya komoly problémát okoz, pedig nagyon fontos lenne, hogy az ingatlan korszerűsítése akár gépészeti, akár fűtési, vagy szigetelési szempontból megtörténjen.

A homlokzati hőszigetelés komoly előnyökkel járhat!

Lássuk, miért érdemes akár előre takarékoskodni e célra!

 • Ha a megfelelően kivitelezett homlokzati hőszigetelés társul az ingatlanhoz, akkor nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb lesz a négy fal között.
 • Az egyébként igen magas fűtési költségek redukálhatóak a szigeteléssel, ezzel a háztartás kasszájában jelentős összeggel több maradhat.
 • A tapasztalatok azt mutatják, hogy az energiafelhasználás mértéke nem csupán a téli időszakban emelkedik, hanem nyáron is állandó plusz költséggel jár az ingatlan hűtése. Ez a manapság ismert tikkasztó hőségben elmaradhatatlan, viszont kétségkívül kiadással jár. Hőszigeteléssel csökkenthető az energiafelhasználás mértéke.
 • A megfelelő hőszigetelésnek köszönhetően a falak hőingadozása is elkerülhető, ami jótékony hatással van annak élettartamára.
 • A hőhidak kialakulása szintén megelőzhető, ami kiemelt szerepet tölt be a páralecsapódás és a penészesedés kockázatának csökkentésében.
 • A komfortos belső mikroklíma az ingatlan használatának kényelmét jelentősen javítja.
 • A homlokzati hőszigetelésnek köszönhetően az ingatlan értéke növelhető, ami egy esetleges értékesítés kapcsán komoly előnynek számít.

Milyen anyagot javasolnak a szakemberek a homlokzati hőszigeteléshez?

Alapvetően a homlokzati szigetelésben a hungarocell, a kőzetgyapot és a poliuretán használata kerülhet szóba. Ez utóbbi azonban jelentősen magasabb költségekkel jár, mint az előzőekben említettek, így a homlokzati szigetelésben valószínűleg ki fog kopni a gyakorlatból. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a hungarocell a leginkább népszerű a családi házak utólagos hőszigetelése kapcsán.

Érdemes tudni, hogy a hungarocell kínálatban is kétféle típus közül válogathatnak az érdeklődők. A hagyományos fehér EPS lapokat mindannyian jól ismerjük, ezek szinte már egyet jelentenek a megbízhatósággal. Ezeknek egy továbbfejlesztett változata a grafitos adalékkal kiegészített típus. Ennek nagy előnye, hogy a hagyományos EPS lapokkal szemben vékonyabb réteg képes ugyanazt a hőszigetelést biztosítani. Vannak olyan területek, amelyek esetében a vékony szigetelő anyag alkalmazása a praktikus, ilyenkor a grafitos megoldás az ideális.

Mit tud a szálas szerkezetű kőzetgyapot?

Bár a polisztirolnál drágább a kőzetgyapot hőszigetelés, de megvannak azok az előnyei, melyekért többet is hajlandóak fizetni a vásárlók. Elsősorban jobb hangszigetelő képességgel rendelkezik, ami korántsem elhanyagolható szempont a forgalmas utak mentén fekvő ingatlanok esetében.

A kőzetgyapot a páraáteresztés területén is kiválóan teljesít. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ez a szigetelő rendszer nem engedi, hogy a hideg falfelületeken lecsapódjon a levegőbe került nedvesség, és így penészesedés jelentkezzen a lakásban.

Mi alapján válasszunk a hőszigetelő anyagok közül?

Mint a korábbiakban szóltunk róla, a kőzetgyapot rendszer a hangszigetelés és a páraáteresztés terén kiválóan teljesít, de ezért cserébe magasabb költségekkel kell számolni, mintha a polisztirol lapok mellett döntenénk. Ez utóbbiak kapcsán is lehetőség van azonban a minőségi megoldást választani, mégpedig a grafitos polisztirol esetében.

Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a polisztirol lapok és a kőzetgyapot hőszigetelési alapanyagok között is jelentős különbség adódhat a minőséget illetően. Nem mindegy, milyen gyártó termékeinek adunk bizalmat, ezért célszerű körültekintően választani a piaci kínálatból.

Minőség, vastagság és kivitelezés- egyaránt fontosak a homlokzati hőszigetelés során!

A szigetelőanyag minősége éppen úgy nem mindegy, mint az, hogy milyen vastagság mellett tesszük le a voksot. Elsősorban azt érdemes átgondolni, hogy milyen időtávra tervezünk, és mennyi energiát szeretnénk megspórolni. A vastag hőszigetelés kétségkívül jobb szigetelést biztosít.

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, így manapság nehéz előre megjósolni, hogy tíz vagy húsz év múlva elegendő lesz-e az a szigetelési vastagság, amely ma még az. Ezt az elmúlt évtizedek kapcsán is megtapasztalhattuk, ezért inkább a vastagabb megoldásokat érdemes választani.

Érdemes azt is tudni, hogy a homlokzati hőszigetelés munkálatok szintén nagymértékben befolyásolják azt, mennyire időtálló minőséget kaphatunk. Ebből adódóan nem mindegy, hogy mennyire megbízható csapat végzi a feladatot. A legjobb ajánlólevél a pozitív vélemény egy-egy cégről.

Hogyan válasszunk szakembert a homlokzati hőszigeteléshez?

A homlokzat utólagos szigetelése tehát nem csupán a választott alapanyagok kapcsán érdemel figyelmet, hanem bizony a szakemberekkel összefüggésben is. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy sokan nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel, sőt, hajlamosak az alapanyagokat „kispórolni”, ez pedig minőségbeli problémákat vonhat maga után. A profi kivitelezés már csak azért is lényeges, hogy a hőhidak kialakulásának kockázata a megfelelő szakértelemmel csökkenthető legyen.

A homlokzat felújítása, hőszigetelése csak az egyik téma, de ezekkel egyidejűleg a lábazat és az eresz területe is mindenképpen figyelmet érdemel. A profizmus és a tapasztalat egyaránt lényegesek ezek kapcsán is, de a nyílászárók hőszigetelése, valamint a hozzájuk csatlakozó hőszigetelés kivitelezése is kiemelt szerepet játszik a végeredmény minőségében és megbízhatóságában.