Jönnek a mínuszok! Szigetelés télen?

2019.11.30
Sokan kérdezik tőlünk így december elején, hogy beleszabad-e kezdeni a hőszigetelésbe a mínuszok ellenére, illetve, hogy melyik folyamatig szabad elmenni a hidegek közeledtével! Erre adunk választ egy pár bekezdésben!

Homlokzati hőszigetelés télen!

Például az előző szezonban olyan enyhe telünk volt, hogy sokan még januárban is hőszigeteltek. Hivatalosan nem szabad belekezdeni 5 Celsius fok alatt, mivel a felhasznált anyagok megfagyhatnak, illetve ehhez nem szabad adalékanyagokat önteni. Ha magánemberként kíváncsiak a véleményemre, akkor azt mondom, hogy ebben az évben még bele lehet kezdeni a szigetelésbe, mivel a polisztirol alatt kisebb az esélye a fagyásnak és a hálózás folyamatáig megvalósítható, de mivel nagyon kiszámíthatatlan az időjárás, takarják a felületet legalább egy árnyékoló hálóval, amíg nem szárad meg a fal. Érdemes picit több napot várni a dűbelezés előtt, mivel több a ragasztó száradási ideje is. Az időjárásra hivatkozva ezekért természetesen felelősséget vállalni nem tudunk, minden érdeklődőnk maga döntse el, hogy belekezd-e még idén a hőszigetelésbe.

Homlokzati felületek színezése! Ha mínuszok vannak, akkor hogyan?

Ilyenkor nagyon fontos előre nézegetni akár 1 héttel is az időjárást, mivel a vakolatok száradási ideje akár 3-4 napot is igényelhet. Vakolat felhúzást követően hiába érezzük, hogy megszilárdult a felület, egy csapóeső könnyen lemoshatja a felületet. Például pár héttel ezelőtt én is így jártam, felhúzást követően a második napon most le a vakolatot a kerítés lábazatról. Ha mindenképpen színezni kell és nem tudják átrakni a következő szezonra, akkor javasoljuk, hogy fóliázzák és fűtsék az állványt ahol dolgoznak. Költségesebb a fólia és a gázköltség miatt, de ha 2x-i állványozást számolnánk, akkor még mindig kedvezőbb.

Mit tegyünk, ha lemosta a vakolatot az eső?

Kaparjuk vissza, húzzuk át ragasztóval. Gletteljük simára, majd alapozzuk és színezzük újra.

Mit tegyünk, ha lemosta a ragasztó glettet az eső?

Kaparjuk meg a felületet és gletteljük simára a szakaszt.

Mivel tudunk biztonságosan szigetelni? Melyik megoldás az, amivel gyorsan tudok csökkenteni a fűtésköltségeken?

A legkevesebb szaktudást igénylő és a leggyorsabban, ezáltal a legolcsóbban kivitelezhető szigetelési módszer a födémszigetelés. Ezt akár otthon magának is tudja ellenőrizni, szigetelni vagy akár bővíteni a meglévő tetőszigetelést.

Fontos a megfelelő rétegrend, homlokzati hőszigetelést követően célszerű minél előbb megoldani a tetőszigetelést, mivel a hiánya akár penészesedést is okozhat.

Különféle vastagságban kínálunk kiváló kőzetgyapot hőszigetelő lapokat: