Homlokzati hőszigetelés: 10 vagy 15 cm? A méret a lényeg?

2022.05.18
Az energiaválság napjainkban valós tényező, és egyre több ország szembesül annak hátulütőivel. Az alternatív energiaforrások felhasználásán túl az ingatlanok hőszigetelése is kiemelt jelentőséggel bír. Természetesen a megfelelő nyílászárók szintén nélkülözhetetlenek, mégis többet hallunk a homlokzati hőszigetelésről. Nem véletlen, hiszen a még nem szigetelt külső falak szigetelése elmaradhatatlan az energiatakarékos fűtéshez és hűtéshez.

A homlokzati felújításra rendszerint a tavasztól induló szezonban kerül sor, hiszen ilyenkor már nem kell fűteni, és a következő őszi hónapokra felkészíthetjük otthonunkat a megváltozott körülményekre. A legtöbben arról érdeklődnek, hogy milyen típusú szigetelés mellett tegyék le a voksot, valamint a hőszigetelő rendszer milyen vastag legyen. A kettő általában szoros összefüggést mutat.

Kőzetgyapot vagy grafitos szigetelés?

Alapvetően érdemes tudni, hogy a homlokzati hőszigetelés minősége és vastagsága egyaránt befolyásolja azt, hogy milyen színvonalon valósul meg a kívánt végeredmény. A páraáteresztő képesség kiemelt figyelmet érdemel, hiszen ezen az ingatlan kellemes belső mikroklímája is múlhat. A kőzetgyapot mellett a polisztirol hőszigetelő rendszer esetében is találkozhatunk olyan táblákkal, melyek a perforációnak köszönhetően válnak páraáteresztővé. Ez nemcsak a légúti allergiás betegek esetében lényeges szempont, hanem akkor is, ha a penészesedést szeretnénk elkerülni.

A kőzetgyapot egyébként remek választásnak bizonyul hangszigetelő tulajdonsága révén is. Ha tehát az ingatlan forgalmas út mellett fekszik, akkor e szempontot is megéri fókuszba helyezni. Utólagos homlokzati szigetelés kapcsán a hungarocell is számos előnyös jellemzővel bír. A fehér színű, hagyományos típus mellett már olyan, grafitos adalékkal gazdagított fajta is elérhető, mely 20-25 százalékkal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, így vékonyabb rétegben is elegendő felszerelni. Ez kifejezetten előnyös lehet az ablak környékén, vagy olyan területeken, ahol a leginkább vékony rendszerrel szeretnénk elérni az optimális hőszigetelést.

Milyen vastag legyen?

Amikor a homlokzati hőszigetelő rendszer vastagságáról szükséges dönteni, akkor 3 tényezővel érdemes számolni. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készült a falazat. Ez az építkezés folyamatán kívül már nem igen befolyásolható. Hozott anyagból dolgozni viszont nem mindig egyszerű, így döntést kell hozni arról, hogy milyen hőszigetelő képességgel rendelkező anyagot választanánk, és azt milyen vastagon fogjuk a homlokzatra felhelyezni.

Hallott már a hőátbocsátási értékről? Ez 2018-tól kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a meghatározott 0,24 W/m2K tényező 15 cm-es hungarocell vastagsággal érhető el. Ha a korábbiakban már említett grafitos szigetelés mellett döntenénk, akkor a 10 cm-es vastagság is elegendőnek bizonyul. Hasonlóképp 10-15 cm-es vastagsággal számolhatunk a kőzetgyapot rendszer alkalmazásakor is. Ebből akár a kétrétegű változat mellett is dönthetünk, mely utólagos hőszigeteléshez kiválóan alkalmazható. Ilyenkor az első réteg gondoskodik a falazat egyenetlenségeinek kitöltéséről, és erre kerülhet rá még egy 2 cm-es réteg, ami képes arra, hogy az alap és a fedővakolatot is elbírja. Ez a fajta stabilitás szintén nélkülözhetetlen a homlokzati hőszigeteléssel összefüggésben.

Erről egy komolyabb cikket itt olvashat el: https://www.homlokzatihoszigeteles.hu/hany-cm-szigeteles-ajanlott-a-hazamra-vastagsag-meghatarozasa

Hőszigetelésből sosem elég?

A válasz egyértelműen az, hogy ez bizony így van. A vonatkozó szabályozásban megtalálható 0,24-es hőátbocsátási érték fölé is mehetünk, ám ehhez a homlokzati hőszigetelő rendszer vastagságát érdemes növelni. A fehér hungarocellből a falazattól függetlenül 20 cm fölé célszerű menni. A grafitos megoldásnál ez úgy alakul, hogy a 15 cm-t javasolt meghaladni. Ha már ilyen vastagságban gondolkodunk, akkor nyilvánvaló, hogy a nyílászárók cserélésére is érdemes hangsúlyt helyezni. Felesleges ugyanis a szükségesnél többet költeni a homlokzati szigetelésre akkor, ha közben az ablakok és az ajtók nem biztosítják a hőmérséklet falakon belül tartását.

Cél az energiatakarékosság

Az energiaárak a jövőben várhatóan drasztikus mértékben emelkedni fognak. Mindez nemcsak az inflációval, vagy az üzemanyagárakkal van összefüggésben, hanem az aktuális világpolitikai helyzettel is. Nem véletlen érdeklődnek egyre többen a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók cseréje iránt. Még a magas munkadíjak sem tántorítják el ettől az otthonuk korszerűsítésében gondolkodókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen módon jelentős energiamennyiség takarítható meg hosszú távon. Legyen szó a nyári meleg ingatlanon kívül rekesztéséről, vagy a téli meleg otthonunkban tartásáról, a megfelelő vastagságú hőszigetelő rendszerrel és az ehhez kapcsolódó, optimálisan funkcionáló nyílászárókkal lehetséges a költséghatékonyság elérése.