Házfelújítás támogatás: itt vannak a részletek

2020.11.25
Az Otthonfelújítási Program 2021 keretein belül egyedülálló lehetőség kínálkozik a használt családi házak felújítására, szigetelésére. A részletekről Novák Katalin tájékoztatta az érdeklődőket közösségi oldalán. Az anyagköltségre és munkadíjra egyaránt elszámolható kedvezmény azok 50%-ának erejéig terjednek ki. A 2021. január 1-e után kezdődő felújítási és bővítési munkálatokra igénybe vehető összeg utólag igényelhető, tehát előre meg kell azt finanszírozni. Nagy előnye viszont, hogy akár egyedülálló szülők részére is jár, ha 25 év alatti gyermeket nevelnek.

A felújítási lehetőség az Otthonteremtési Program keretein belül érhető el. Az aktuális információk szerint többféle területen is előnyökre tarthatnak számot a családosak.

 • Az újértékesítésű ingatlanok áfája például 5 százalékra csökken a korábbi 27 százalék helyett. Ez az 5 százalékos áfa visszaigényelhetővé válik azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant.
 • A már meglévő otthon felújítására kapható támogatás maximum hárommillió forintot tehet ki.
 • Az ingatlan felújítására igénybe vehető kedvezmények a többgenerációs házak kialakítását is lehetővé teszik.

Kik és milyen feltételekkel vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást?

 • Miként nevéből is adódik, a már meglévő ingatlan szépítésére, korszerűsítésére, bővítésére lehet igénybe venni a lehetőséget.
 • Alapvető feltétele, hogy legalább egy, maximum 25 éves gyermeket neveljen a támogatást igénylő. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a magzat is gyermeknek számít a várandósság 12. hetétől.
 • A támogatás maximuma minden esetben a beruházás felét teheti ki, s ez az összeg maximum 3 millió forint lehet. Érdemes tudni, hogy nem muszáj kimaxolni a keretet, így kisebb összegű felújításokra, korszerűsítésekre is kérhető a támogatás.
 • Természetesen minden esetben számlával kell igazolni a munkadíjat és az alapanyagok költségét.
 • Az egyedülállók, az élettársak és persze a házastársak részére is jár a támogatás akkor, ha gyermeket nevelnek a háztartásukban. A gyodra jogosult, megváltozott munkaképességű gyermekek esetében nem irányadó a 25 éves életkor.
 • Valószínűleg sokakat érint majd, hogy elvált, vagy külön-külön gyermeket nevelő szülőknél hogyan alakul a támogatás. Ilyenkor a szülők osztozhatnak a támogatáson. Fontos tudni azonban, hogy ha csak az egyik szülő nevel gyermeket, akkor kizárólag ő veheti igénybe a támogatást.
 • Nem függ a gyermekek számától a támogatás összege, mint ahogyan a jogosultság sem.

Ugyanakkor van három olyan alapvető feltétel, melynek mindenképpen eleget kell tennie az igénylőnek. Ha ezek egyike is hiányzik, akkor nem jogosult a támogatási forma igénylésére. Ezek a következők:

 • Legalább egy gyermeket nevel háztartásában.
 • Legalább 1 év folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkezik. Ebbe a felsőoktatásban töltött idő, és az utolsó három hónapban az álláskeresési járadék is beletartozik. Fontos tudni, hogy a nyugdíj melletti munka szintén jogosító tényező.
 • Köztartozással nem rendelkezhet az igénylő.

Hogyan működik az igénylés folyamata?

A minden család által csak egyszer igényelhető lehetőség mindazokra a felújítási, korszerűsítési munkálatokra igénybe vehető, amelyek 2021. január 1-e után kezdődnek. A munkadíj és az anyagköltség fele-fele arányban elszámolható, ezekről pedig szerződést, valamint számlát kell kérni. A kormány nem titkolt célja ezzel tehát a gazdaság fehérítése is. Természetesen az elkészült munkálatot ellenőrizni is fogják, erre a kormányhivataloknak van jogköre, méghozzá hat hónapig a támogatás folyósítását követően. Az otthonfelújítási támogatás egyébként az Államkincstárhoz benyújtott szerződésekkel és számlákkal, akár online is igényelhető.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a felújítás, korszerűsítés teljes költségét az igénylő fizeti, annak felét csak utólag igényelheti vissza. Ehhez 60 nap áll rendelkezésre. Amint a számlák beérkeznek az Államkincstárhoz, az maximum 30 nap alatt elbírálja, és ha mindent rendben talál, akkor öt napon belül utalja a pénzt.

Milyen felújítási munkálatok tartoznak a támogatottak körébe?

Az Otthonfelújítási Program keretein belül az 50%-os, maximum 3 millió forint erejéig terjedő támogatás kültéri és beltéri munkákra egyaránt igényelhető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbbek által felújítási célként megfogalmazott szigetelés, fürdőszoba felújítás mellett a nyílászárók cseréje, a tetőtér hőszigetelése, a tető felújítása, a fűtési rendszer cseréje éppen úgy megvalósítható, mint a nyári konyha vagy a garázs átalakítása. A fenntartható fejlődés jegyében mind többen érdeklődnek a napkollektorok telepítése iránt, vagy a közel nulla rezsihez szükséges hőszigetelő anyagok íránt, s ez szintén a felújítási körbe tartozhat. Továbbá a festéssel, mázolással és egyes asztalosmunkákkal kapcsolatos teendők is támogatandóak.

A lehetőségnek köszönhetően minden valószínűség szerint sok család otthona újul majd meg, és a régóta tervezett korszerűsítéseknek is eljöhet végre az ideje. Az alapanyagok beszerzése akár az online rendelés kényelmét kihasználva is megtörténhet a hőszigetelő anyag webáruházunk segítségével.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila