Gázcsövek szabályozása szigetelés esetén

2022.01.06
A homlokzati hőszigetelés kivitelezése során folyamatosan felmerülő kérdés a gázcsövek elhelyezése és ennek hivatalos procedúrája.

Mivel az országban több szolgáltató is van, ezért nem egyöntetű a szabályozás, de a legtöbb térségben az alábbiakat kell követni:

A gázcsöveket semmilyen esetben nem lehet elrejteni!

1.: Elhelyezés nyitott vagy zárt csőcsatornában:

Zárt csőcsatorna esetén:
a gázcső marad a helyén, amelyet bontható csőcsatornával burkolnak. A képen látható a fehér csőcsatorna, amely jelen esetben a klíma csövezését rejti. Ezt akár lefesthetjük, de nem rejthetjük el.  Ezt a módszert gázcsövek esetén nem javasoljuk, mivel a szigetelés vastagsága általában elrejti a gázcsövet, így ebben az esetben hőhidas lesz a felületünk, másrészt összköltséget tekintve drágább és csúnyább lehet egy kiemeléses verziótól.

Nyitott csőcsatorna:
Biztos látott már ilyet, ebben az esetben, ha van hely, raknak a cső mögé is szigetelést. Két oldalról nekitolják a szigetelést, de kívülről nem fedik el. Az élvédő ára és a megemelkedett többlett kivitelezés miatt szintén költségesebb lehet a kiemeléstől.

2.: Meglévő gázcsövek síkjától való elemelés úgy, hogy ennek a nyomvonala és belépési pontja nem változhat:

Ebben az esetben nem gázterv köteles! Egy le és felszerelési jogosultsággal rendelkező gázszerelő leszereli a gázórát és a nyomáscsökkentőt, majd a átszereli a vezetékeket. Ezt követően elvégzi a szilárdsági és tömörségi nyomáspróbát. Ha minden megfelelő, a gázszerelő visszaszereli a nyomáscsökkentőt, gázórát és üzembe helyezi a készüléket.

Cégünk minden esetben a 2.-ik pontban lévő verziót ajánlja.