Új műhold indult az épületek hőképének feltérképezésére

2023.06.15
Egy új brit műholdat indítottak útnak, melynek célja az épületek hőképének felmérése. Azzal a szándékkal tervezték, hogy kiemelje azokat a lakóhelyeket, amelyek energiát pazarolnak és ezzel hatékonyabban használják fel a hőszigetelési pályázati keretet.

Sajnos az eset nem Magyarországon történt, de a kezdeményezés nagyon jó ötlet. Személy szerint nagyon örülnék egy ilyennek itthon is, mivel egy energetikai pályázaton látványosan kiszűrhető lenne azon térségek top legpazarlóbb épületei, amellyeknek valóban szüksége van a korszerűsítésre. Nagyon hamar, nagyon hatékonyan lehetne a gázfüggősékünket csökkenteni. Az viszonylag kis méretű űreszközt HotSat-1-nek nevezték el, és a londoni székhelyű Satellite Vu induló vállalkozás fogja üzemeltetni. Az infravörös érzékelőt az Egyesült Királyság és az Európai Űrügynökség támogatásával fejlesztették ki.

A HotSat-1 egy SpaceX Falcon-9 rakétával indult útnak a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról. A repülési magassága 500 km (311 mérföld), ami lehetővé teszi, hogy az egyes tetők és falak láthatók legyenek. Az Egyesült Királyság az egyik legpazarlóbb az ingatlanokat tekintve Európában, a lakóhelyek túlnyomó többsége 1970 előtt épült, rossz szigeteléssel, nem jól záró nyílászárókkal rendelkeznek. Ha ezeket a tulajdonosokat célzottan motíválnák a hőszigetelésre, akkor nem csak az otthonok üzemeltetési költségei csökkentené, hanem segítene az országnak elérni a 2050-re kitűzött karbonsemlegességet.

21a45c8958dc8ec036c63473b32a6110.png

„Városi adatokkal képesek leszünk gyorsan megmutatni a legrosszabb 20% -ot. És miután a felújítások megtörténtek, ellenőrizhetjük, hogy jól sikerültek-e.” - mondta Anthony Baker, a Satellite Vu ügyvezető igazgatója.

A vállalat 8 műhold eggyüttes működését tervezi, a HotSat-1 adataira annyian kíváncsiak voltak, hogy  már az indítás előtt 100 millió font támogatási összeg érkezett. Későbbiekben az Egyesült Királyság után nemzetközi szinten is tervezik felmérni az ingatlanok energiahatékonyságát!

HotSat-1 épületekre vonatkozó adatainak felhasználása mellett a tervek szerint vizsgálni fogják a vágorosk energetikai felhasználását is, ebbe beleértik a csatornákat, kereskedelmi központokat, parkolókat.

ac670a38a849ec517aa6845e9e3c081a.png

Az adatok lehetőséget nyújtanak az infrastruktúra tervezőinek arra, hogy megállapítsák, hol érdemes fákat ültetni a környezet hűtéséhez. Emellett az adatok információt szolgáltatnak a pénzügyi és biztosítási szektor számára, sőt még a katonai szférának is, azáltal, hogy megmutatják, hogyan változik az idő múlásával a hőmérséklet egy adott helyszínen.

A szennyezőanyag-monitorozás egy másik alkalmazási terület lehet. A folyami víz hőmérsékletének hirtelen változása figyelmeztető jel lehet arra, hogy valami nincs rendben.

Az Ordnance Survey (OS), Nagy-Britannia nemzeti térképészeti hivatala korai hozzáférést kap a HotSat-1 adataihoz. Már elvégeztek egy kísérletet a szenzorral, amelyet egy repülőgépen repítettek a Londoni Ealing kerület fölött. Egy repülőgép nyilvánvalóan közelebb van a földhöz, mint egy műhold, ezért adatait úgy kellett módosítani, hogy pontosabban szimulálják az űrből származó információk kinézetét. Ez előnyt jelent az OS számára azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak.

e2f64da57bcf69d10a0b69edc6bed93e.png

A Satellite Vu a légköri szenzorát már korábban is felhasználta más projektekben, például a Balti-tengeren található Nord Stream vezeték szivárgásának észlelésére. Az elérhető adatok alapján a sérült vezetékből kiáramló földgáz hőmérséklete alacsonyabb, mint a környező vízé.

Forrás: bbc.com