Új hőszigetelési támogatást javasolt az ÉVOSZ

2023.07.26
A lakossági energetikai felújítási program több előnyös lehetőséget kínál. Ennek részeként a lakosság akár négymillió forint vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt is igénybe vehetne. Az építőipari szakszövetség az állami költségvetést nullszaldós formában tervezte meg a programhoz.

Az energetikai célú épületfelújítás esetén, ha egy tizenkétmillió forint értékű felújítást végeznének, az állami kasszába visszafolyó összeg (áfa, szja, társadalombiztosítási járulék, szocho és társasági adó) négymillió forintot is elérhetne, ezáltal a központi költségvetés számára a program költségmentes lenne. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) támogató javaslatot tett a kormánynak erről.

A programban kiemelt szerepe lenne a hőszigetelésnek és homlokzati hőszigetelésnek. Az ÉVOSZ friss számításai alapján a homlokzati hőszigetelés költsége 5 millió forint, a homlokzati nyílászárók cseréje 4 millió forint, míg a födém hőszigetelése 2 millió forint lenne. Így a teljes termikus burkának kiépítése 11 millió forintból megvalósítható lenne.

Az állami energetikai felújítási program 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítené a lakosságot, továbbá azok a vállalkozók, akik a gépészeti felújítást végzik, további egymillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnének.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium megküldött javaslata alapján a vállalkozási ár egyharmada visszakerülne a költségvetésbe, ami 12 millió forintos felújítási költséggel kalkulálva éppen 4 milliós adó- és járulékbevételt jelentene.

A felújítás bekerülési összegének maximum 50 százalékáig támogatná az állam a lakosságot. A vállalkozások által alkalmazott 40-60 százalékos összetételű költségelosztással az építők általában 5-10 százalékos árbevételarányos nyereségre számíthatnak a jelenlegi piaci körülmények között.

Az ÉVOSZ reménykedik abban, hogy a kormány elfogadja a javaslatot, és még a nyáron megszületik a támogató döntés. Ennek eredményeként a kisebb felújításokat akár a fűtési szezon előtt el lehet végezni, ami jelentősen élénkítheti a lakossági felújítási piacot, amely jelenleg csökkent a megrendelésállomány miatt.

A lakossági felújítási piac jelenlegi állapota sajnos visszaesett. Az ideálisnak tartott évi 250 ezer helyett idén legfeljebb 180 ezer háztartásban valósulnának meg valamilyen mértékű korszerűsítések, melyek közül néhány még a korábbi évek támogatásaiból valósulna meg. Az építőipar teljes megrendelésállománya 30 százalékkal csökkent, az új rendelésállomány pedig 37 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. Az ágazati munkák 20 százalékát a lakásépítések és -felújítások teszik ki.

Az energetikai célú lakásfelújítási program nemcsak a lakosság, hanem az építőipari ágazat és az állam számára is előnyös lenne. A program célja az energiafelhasználás csökkentése és az energiatakarékos épületek terjedésének elősegítése. A javaslattevő szakszövetség, az ÉVOSZ, nagyon bizakodó abban, hogy a nullszaldós modell meggyőzi a kormányt is, és a program hamarosan életbe lép.

Az új támogatási program nagy lépést jelentene a fenntartható és energiatakarékos lakások irányába. Az állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatások és a kedvezményes hitel lehetősége vonzóvá tenné a lakosság számára a felújításokat. Ez hozzájárulna az energiaköltségek csökkentéséhez és a környezetvédelem erősítéséhez.

A célkitűzés az lenne, hogy a lakosságot a felújítások bekerülési összegének maximum 50 százalékáig támogassák az állami forrásokból. Az építőknek a jelenlegi piaci körülmények között 5-10 százalék közötti árbevételarányos nyereségre lenne lehetőségük.

A kedvezményes felújítási célú hitel segítené a lakosságot maximum 5 millió forintig évi 5 százalékos kamatlábbal. A cél az, hogy minél több háztartás részt vegyen az energetikai célú felújítási programban, ami hosszú távon pozitív hatással lenne mind a gazdaságra, mind pedig a környezetre.

A Világgazdaságban megjelent cikk szerint Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a lakásfelújítás élénkítése érdekében fontos lenne, ha még a nyáron megszületne a támogató döntés, hogy a kisebb felújításokat akár a fűtési szezon előtt is el lehessen végezni.

Összességében a lakossági felújítási támogatási program komplex megoldást nyújtana, amely előnyös lenne mind a lakosság, mind az építőipar, mind pedig az állam számára. A program bevezetésével a kormány reményei szerint élénkülnének a lakásfelújítások, és együtt elősegíthetnék az energiahatékony és fenntartható épületek elterjedését, amely a környezetvédelem és a gazdaságfejlődés szempontjából is kiemelt fontosságú.

Forrás: vg.hu