TIPP-TANÁCS: Könnyűszerkezetes OSB épületek szigetelése

2019.10.06
A munkálataink során nagyon sokszor kell szigetelnünk OSB falakat, amely speciálist rögzítést igényel.

A ragasztás történhet polisztirol ragasztóval és ragasztóhabbal is, viszont mi inkább elárulnánk a titkos tippünket. Ha csak ragasztóhabbal dolgozunk, akkor fontos, hogy a függőleges falazatok tökéletesek legyenek, mivel ha hiba van a függőjében, akkor azonnal kifogja adni a lapokon.

A ragasztóhab felvitele akár ugyanúgy is történhet, mint a hagyományos ragasztásnál, vagyis pont/perem ragasztással. Van úgy, hogy körbe hab és egy-egy átlót húzunk a habbal. A ragasztó felvitelét követően várunk 1-2 percet és ezt követően rakjuk a falra. így megfelelő keménységű és jó fogású habunk lesz.

Mivel tökéletes OSB vagy deszkafalazat 10-ből csak 1-szer adódik, ezért mi a ”rossz” felületeknél egy hibrid megoldást kezdtünk alkalmazni. Ugyanúgy, mint az előző tippnél, körbe és keresztbe habot rakunk, viszont a 2 oldalától kb egyenlő távolságra középmagasságba rakunk 1-1 polisztirol ragasztó pontot. Aránylag nagyot. Miért? Hogy tudjuk pozícionálni a lapot és ezáltal tökéletesen függőbe rakjuk a rosszabb minőségű falazatokon is. Ez természetesen csak egy tipp, de nekünk működik és a ragasztóhab által tökéletesen tapad az OSB lapon is.

Miért nem javasoljuk, hogy csak hagyományos polisztirol ragasztóval rögzítse a lapokat? Azért, mert előkészítés nélkül nem tökéletesen ragad a fa felületekhez. Egy idő után kopogós lesz, elvállnak a pontok a faltól.

Tipp, de csak kísérletezőknek saját fellelőségre: Esetleg előkészítésnek javasolnék egy anyagunkat. x-kontakt tapadóhíd. Ez egy műgyantás alapozó, amellyel érdes felületet csinálunk a sima felületből. A felvitelét hengerrel érdemes megcsinálni. Nekünk 1 éve volt egy tesztünk egy így előkészített felülettel, azóta is stabilan áll a falazaton.

A tipptől függetlenül a ragasztóhabos megoldást javasoljuk leginkább.

Hol vannak még OSB és egyéb deszkázott felületek amit polisztirollal szigetelünk? Stablonok, ereszdeszkázatok, melléképületek, régi könnyűszerkezetes falazatok, pala falazatok.

A rögzítést követően a szigetelés rögzítését, vagyis a dűbelezést kiváltja a reizer csavar/tárcsával történű rögzítés. Ezt követően pedig a rétegrend ugyanaz, mint a normál falazaton készült hőszigetelés esetén.

Ha bármilyen kérdése lenne, hívjon elérhetőségünkön. Szívesen segítek.