Tetőtéri ablak – nyissunk a világ felé!

2023.09.11
A tető- és padlásterek sok ház sajátjai, ám nem mindenhol kerülnek megfelelően kihasználásra. Sokszor pedig egyáltalán nem hasznosítják őket, holott kiváló lehetőséget jelentenek a lakóterek bővítésére. Ennek persze megvannak a maga feltételei.

Egy extra tér

Egy ház vagy lakás sosem készül el teljesen. Mindig vannak ugyanis olyan új ötletek, igények, melyek átalakításra, bővítésre, valamilyen változtatásra sarkallják a lakókat. Adott esetben persze az is előfordulhat, hogy új terekre van szükség, melyet akár a család bővülése is indokolhat. Ilyen rejtett tartalékkal azonban sok ház rendelkezik, hiszen nem ritka, hogy a tetőtér kialakításra kerül, ám amíg nincs rá szükség, nem hasznosítják azt lakótérként.

Szerencsés esetben a lakók már jó előre gondolkodtak és tettek érte, hogy a tetőtér könnyedén szobává alakítható legyen. Ha kevésbé előrelátóak, akkor sincs persze semmi veszve, csupán valamivel több munkával jár az átalakítás. A lakóterek egyik fő elemét pedig mindenképpen az ablakok jelentik, hiszen a fény és a levegő ezeken keresztül képes bejutni a szobákba. Egy tetőtér esetén ez speciálisabb megoldást igényel, ám a Roto tetőtéri ablak kínálata ebben is segít.

Fényes plusz terek

Egy lakóház majd minden helyiségében nélkülözhetetlen a megfelelő szellőzés és a természetes fény. Ennek a legegyszerűbb módja nyílászárók és üvegfelületek beépítése. Túlzásba esni persze itt sem szabad, hiszen ez esetben már az árnyékolás lesz problémásan megoldható. A tetőterek esetében még fontosabb a megfelelő szellőzés és fényszabályozás, hiszen ezek szigetelése sokszor kevésbé megoldott. A tetőtéri ablak azonban amellett, hogy megoldást nyújt a levegő és fény kérdésére, a szigetelésben is segít.

A tetőterek falfelületei jellemzően egyediek, hiszen a tető dőlésszögét követik. Ennek megfelelően a hagyományos ablakok nem építhetők be ezekbe a helyiségekbe. A tetőtéri ablak azonban lényegében egy készen kapott megoldást jelent, mely kifejezetten az ilyen terekben hasznosítható. A tokkal együtt érkező tetőtéri ablakok beépítése így egyszerűbb, mint gondolnánk, ám természetesen ez esetben is nélkülözhetetlen a hozzáértő segítség.

Szabályozott kényelem

A tetőtéri ablak tehát kompakt és esztétikus megoldást nyújt a tetőterek szellőzésére, fénnyel való ellátottságára és szigetelésére egyaránt. A kényelmi funkciók azonban nem merülnek ki ennyiben, hiszen a különböző kiegészítőkkel együtt még komfortosabb megoldásokat kaphatunk. Bár a természetes fény valóban fontos, de adott esetben a megfelelő árnyékolás is nélkülözhetetlen. A tetőtéri ablakok mellé így fényzáró rolókat is választhatunk, melyek esztétikusan oldják meg a problémát.

A tetőtéri ablakok kínálatában is akad persze mozgástér, legyen szó akár a nyitási tulajdonságokról, akár a keretek anyagáról, színeiről és még sorolhatnánk. Így tehát amellett, hogy gyakorlati szempontból is kifogástalan megoldást kínálnak, kiválóan képesek illeszkedni a ház alapvető megjelenéséhez, vagy épp a felhasználók igényeihez. A tetőtéri ablak tehát jóval több, mint egy egyszerű nyílászáró, sokkal inkább egy komfortos kiegészítő, mely által a tetőterek is újjá varázsolhatók.