Színezés, vakolatfelhordás hideg időben

2023.10.12
Az év késő őszi, illetve téli szakaszában mindig kockázatos a vakolat felhordása, mivel magában hordozza a fagyás veszélyét. Mikor fogunk szembesülni a megfagyott vakolattal? Hogy néz ki egy megfagyott felület? Mivel védekezhetünk a fagy ellen egy színezés esetén?

Cikkünkben ahogy közeledik a tél, kiemelt hangsúlyt fektetünk szót ejteni a téli színezés veszélyeiről és módszereiről. ,

A megfagyott vakolat első hibajelenségei elsősorban tavasszal fognak jelentkezni, mivel feltáskásodik, illetve foltokban megrepedezik a vakolat. Extrém esetekben, főleg mész tartalmú vakolatok esetén sokivirágzás és kifehéredés is jellemző lehet.

A fagy miatt a kötőanyagok megsérülhetnek, aminek eredményeként az egyes komponensek szétválhatnak. A festék általában már nem fed jól, és a szín sem tapad meg megfelelően. Ha a vakolat fagyássérülést szenvedett, általában egy pillantással felismerhető: a kötőanyagok elkülönülnek, és víz szokott a tetején úszni.

Havas, szeles időben kioldódhat a nem megszáradt kötőanyag, illetve a színező anyagból a pigmentek, ezáltal foltosodást idézhet elő.

Hogyan színezzünk hideg időben?

Cégünk a Baumit kötésgyorsító és Revco téli adalék vakolatai esetén is tud javasolni vakolatadalékot, amely segíti a kötést akár 90%-os páratartalom esetén is, illetve az eddigi 5 fok feletti színezési határt 1 Celsius fokra is levihetjük. Fontos kiemelni, hogy ezek az adalékok nem fagyásgátló szerek, hanem vakolat kötésgyorsítók.

f6c322132b7d24f66a1cd66ca67c0856.png

Revco Winter téli vakolatadalék - irány a webáruház

A Revco Winter, illetve Baumit SpeedTop vakolatadalékok használatával a kötési idő akár 4-6 órára is lerövidülhet. Fontos, hogy a kötési időszakban ne érje fagy, illetve eső.

4d3e3d9e1c883b3517d8cebe816b9e29.jpg

Baumit Speedtop kötésgyorsító - irány a webáruház!

Vakolatadalékok nélkül 90%-os páratartalom mellett egy falazat megkötése akár 3-4 napot is igénybe vehet, amely időszak alatt fagy, szél és eső is rongálhatja az alapfelületünket.

Homlokzati állvánnyal rendelkező épületek esetén javasoljuk, hogy takarófóliával burkolják be az állványt, ezáltal kisebb a fagyveszély és a párától is megvédjük a falazatot.

Milyen veszélyei lehetnek a hideg időben való színezésnnek?

  1. A vakolat hideg időben nem szárad és köt meg olyan hatékonyan, mint melegebb időben. Ennek eredményeként a vakolat lemosódhat, kifoltosodhat.

  2. Jégképződés: Ha a vakolatot hideg időben visszafagy, akkor az időszakos olvadás és fagyasztás hatására a vakolat megrepedhet és idővel lejöhet a felületről.

A legjobb megoldás az, ha a vakolatot 5-25 Celsius fok között viszik fel, vagy 0-5 Celsius fok között kötésgyorsítót alkalmaznak.