Színezés, vakolat felhordása kánikulában

2019.07.01
Azért írjuk ezt a kis rövid cikkünket, mivel a telefonos érdeklődők 90%-a az őszi idényre szeretné tenni a kivitelezés időpontját. Mindig megkérdezem, hogy miért? És a válasz a következő: Azt olvastam az interneten, hogy nem szabad nyári melegben színezni.

Ilyenkor jön a szakmai válasz, amelyet általában elfogadnak az ügyfelek. Nem minden esetben érdemes eltolni a szigetelést az őszi szezonra, mivel abban az időszakban már csak 3 hónapos munkaidőnk van megvalósítani a kért szigetelési mennyiségeket. Ezt a 3 hónapot lecsökkenti a rossz időjárási tényező amely a száradási idő meghosszabbodásával jár, ráadásul benne van a veszély, hogy leázik vagy lefagy a fal. Véleményem szerint veszélyesebb novembertől színezni, mivel benne van a veszélyfaktorban egy-egy fagyási tényező, amely elsőnek hajszálrepedésekkel, majd tenyérnyi lehullásokkal fog járni. Ez már általában tavasszal látszik.

Továbbá miért nem érdemes őszig húzni a kivitelezést?

A HŐSZIGETELÉS kivitelezés és hőszigetelő anyag árai miatt! Piacgazdaságban élünk, a kereslet fogja meghatározni az árakat.

Ilyenkor tapasztalatból tudjuk, hogy szakaszosan emelik az árakat a hőszigetelő anyag gyártók is. Talán télen és a mostani júliusi időszakban a legolcsóbb a polisztirol, amelynek az ára 20%-ot emelkedik a szezonra. Természetesen ez egy teljes szigetelő rendszerre nézve max 5-10%

Ha nem ősszel, akkor mikor?

A cikkünkkel inkább azt akarjuk kihangsúlyozni, hogy minden munkaszakasznak ideje van, amelyhez ha a tulajdonos is alkalmazkodik, a legkisebb veszéllyel lehet véghezvinni. Pl a mostani 37 fokos nyári melegekben reggeli 5 kor kezdünk és 13-14 órakor Végzünk a szokásos 17 helyett. Reggelente hálózunk, glettelünk vagy éppen színezzük a nagyobb felületeket, míg a hőmérséklet növekedésével egyre kisebb felületeket próbálunk bedolgozni vagy előkészítő munkákat végzünk. Természetesen ilyenkor kötelező a nappal ellentétesen dolgoznia hűvös oldalon.

Sokkal zavaróbb tényező egy-egy színezés esetén a szél, mivel az csak szárítja a falat. A legjobb idő mindig reggel napfelkelte után a hűvös oldalon olyan 10 óráig. Na ott tényleg szépen lehet dolgozni

Egy jó nyári reggelen is lehet foltmentesen színezni, főleg, ha egy jól összeszokott csapat húzza majd dörzsöli be a színező anyagot.

Erdemes árnyékoló hálót alkalmazni, mivel később melegszik fel a falfelület. Ha nem biztos benne a színezőbrigád, hogy egységes szép felületet tudnak csinálni, akkor érdemes felosztani a falat különböző szakaszokra akár színelválasztással, különböző dekorcsíkokkal, burkolólapokkal. Nagyon sok 2-3 fős brigád ezt a módszert alkalmazza.

Árnyékolás nyári melegben

Fontos az egységes alapozás, ilyenkor csak minimálisan hígítsunk az alapozón, mivel a fal szívását minimálisra kell csökkenteni.