Sok kicsi sokra megy

2018.10.30
Stand by funkció: Magyarul készenléti funkció, vagyis pl. ha a tv-t távirányítóval kapcsolja ki, még akkor is az energiaszükséglet legalább 30 % -t használja fel a készülék.

Ha minden ilyen funkcióval ellátott készüléket egy kapcsolható hosszabbítóra köt rá, akkor távozáskor elég csak lekapcsolnunk a főkapcsolót és máris spóroltunk!


Elalváskapcsoló: sajnos én is könnyen elalszom a tv előtt, ezért ha nem létezne a funkció, valószínű sokkal több áramszámlám keletkezne. Egyszerűen beállítom tévézés előtt, hogy 2 óra múlva kapcsoljon ki, és ha véletlenül be is alszom, akkor is nyugodtan aludhatok, mert nem pörög feleslegesen a villanyórám.


Hűtőszekrény: a háztartás energiafelhasználását általában 30 %-ban a hűtő teszi ki, ezért ajánlom, hogy már vásárlásnál nézzék meg, hogy milyen energia cimkézésű gépet vásárolnak! Aki többet tud rászánni, annak az A++-t ajánlom, de azoknak, akik csak kevesebbet a B energiaosztálynál ne menjenek lejjebb.

Ha pedig nem tervezik hűtőgép vásárlását, akkor spóroljunk azon amink van alapon sose tegyenek bele melegebb ételt, vagy ne hagyják huzamosabb ideig nyitva az ajtaját. Ez a figyelmetlenség akár 50 % többletfogyasztást is okozhat.


Húzza ki a telefontöltőt, mivel akkor is ugyanannyi áramot fogyaszt, mint amikor rá van dugva a telefon.
A bojlert ajánljuk, hogy állítsa 65-70 celsius körülire, mivel ilyenkor nem kell hideg vízzel vegyíteni.
A víz melegítésére legjobb a vízmelegítő, vagy a mikró (0,5 liter).

Fűtéscsökkentés:

Szellőztetés: télen nagy hidegben, inkább 3-4 percre nyissuk teljesen ki az ablakot, minthogy egész nap csak bukó funkcióban legyen. Tudni illik ezen rövid idő alatt a bútorok nem hűlnek ki, ezáltal a csak a levegő cserélődik.


Gázkészülékek:

Ha új házat épít, vagy a rendszert cseréli, ajánljuk, hogy az épületgépésszel mindenféleképpen beszéljen az energia megtakarításról! Fontos, hogy egy jó tervezésnél akár 20-30 % fűtésköltséget is megtakaríthat, amely éves szinten egy általános háztartásban 50-100 ezer Ft megtakarítást jelent.

Ha pedig nem tervez felújítást, akkor ajánljuk, hogy évente hívjon el egy szakértőt, vizsgáltassa meg a gázkészüléket, ha úgy van folyamatosan tisztíttassa meg vele. Ez a költség 10 ezer Ft körül van, de az éves gázszámláján ez is 15 % spórolást jelenthet. s mellesleg nem beszéltünk a biztonságról. Télen a híradóban sok gázmérgezést hallhatunk, nehogy mi is szerencsétlenül járjunk. Nem játék!


A túlfűtött otthon sem az igazi, ha 1 celsiussal lejjebb tekeri a fűtésszabályzót 5 % energiát takarít meg.
Tiszta rendszer, melegebb radiátorok: Ha lehetősége van, 3-5 évente szakemberrel vetesse le a radiátorait és mossa ki! Ezen idő alatt, főleg ha nem megfelelő vízzel töltötte fel a rendszert, rengeteg kosz és üledék tapadhatott le. Ez a belső réteg szigetelőként hat a radiátorokra, ezért többletfogyasztást jelent. Amikor visszaszerelik a radiátorokat, vagy teljesen zártrendszert hozzanak létre, vagy figyeljenek a folyamatos légtelenítésre! A levegős rendszer hidegebb és nehezebben melegszik fel.


Tökéletes nyílászárók: az energia 20 %-t is megspórolhatja, ha jól záró nyílászárói vannak a lakásában. Ha nem akar beruházni új ajtókra és ablakokra, ajánljuk, hogy a nem jól záródó nyílászárókat résszigeteléssel lássa el. Ez a ragasztószalag 500-1000 Ft körül kapható a boltokban és egyszerűen ön is felragaszthatja.
Radiátort körbepakolni és eltakarni nem ajánlatos!