Régi kábelek újrahasznosítása házfelújítás után

2022.06.22
Korunk jellemzője az egyre gyorsuló tempó, amely a tárgyak és eszközök folyamatos cserélődésére nagymértékben hatással van. Ami feleslegessé válik egy háztartásban, azokat az eszközöket hulladékként kezeljük. Egy átlagos lakásban több száz méter vezeték található. Járjunk utána, milyen lehetőségek léteznek az elektromos kábelek újrahasznosítására?

Korunk jellemzője az egyre gyorsuló tempó, amely a tárgyak és eszközök folyamatos cserélődésére nagymértékben hatással van. Ami feleslegessé válik egy háztartásban, azokat az eszközöket hulladékként kezeljük. Egy átlagos lakásban több száz méter vezeték található.  Járjunk utána, milyen lehetőségek léteznek az elektromos kábelek újrahasznosítására?

Újrahasznosítás szakszerűen

Köztudott, hogy a technikai eszközeink körforgás szerűén elhasználódnak. A használók általában keveset tudnak a hulladékká váló eszközök újrahasznosításáról. A tömeges újrahasznosítást jobb, ha szakemberekre bízzuk. Erre alkalmasak a vastelepek, autóbontók, valamint erre specializálódott cégek is, akik szigetelt kábeleket, alumínium kábeleket vesznek át céges partnereiktől és magánszemélyektől egyaránt.

A környezetre káros módszerek már a múlté

Az elavult régi módszer régebben az volt, hogy a kábeleket összegyűjtve és meggyújtva leégetik a felszínről a szigetelés részét. Napjainkban ez az eljárás be van tiltva, ugyanis nagy mértékben környezetszennyező hatása van. A legjobb megoldás, ha egy üzembe elszállítjuk a kábeleket, és olyan szakemberekre bízzuk, akik tudják mit kell tenniük a régi elektromos kábelekkel. A kábelfeldolgozó üzemek rendelkeznek a szükséges kábelaprító eszközökkel, ezáltal szakszerű módon képesek a hulladék kábelek feldolgozására.

Kábeldaráló berendezések

Léteznek olyan kábeldaráló gépek, amelyek képesek a kábelek hatékony feldolgozására. Alkalmasak autókábelek, villamos hálózati és számítógép-kábelek műanyag burkolat elválasztására, továbbá képesek a fémet elválasztani a szigeteléstől. A finomra őrlő gép célja, hogy a kábelekből készült őrleményben megtalálható fém és műanyag frakciókat képes fajsúly szerint szétválogatni. Az eljárás során közel 98%-os tisztaságú fémőrleményhez jutunk, amely igazi kincs a piacon. Említésre méltó tény, hogy a kábelek feldolgozását megelőzően, ha a szigetelés anyaga szerint válogatunk, úgy a műanyag hulladék is értékesíthető. A hulladék 100%-os újrahasznosítása megakadályozza a környezet terhelését.

Ipari gépek, a fejlett technológia élén állnak

Az ipart tekintve a fejlett országokban a műveleteket gépek végzik. Kézi bontás után a megmaradt részeket az ipari gépek különféle technológiát alkalmazva szétdarabolják. Az anyagtól függ, hogy az alkotóelemek milyen méretű daraboknál válnak szét, ennek alapján szükséges kiválasztani a darabolással elért részecskék méretét. Az automata kábelvágó gépek segítenek gyorsan vágni a nagy mennyiségű kábeleket, így lerövidíthetjük a folyamatot, és nem szükséges többé manuális vágást alkalmaznunk. Ipari területek, üzemek, és bontók számára nyújt gyors és profi megoldást.

A régi kábelek feldolgozásához a kábeldaráló rendszerek funkciója megfelelően elvégzi az aprítást. Látogasson el a ZöldGépezet Kft. oldalára, ahol igénybe veheti gépek szervizelését, javítását, amennyiben cége új beruházáson töpreng, feltétlen nézzen körül a nagyteljesítményű kábeldaráló gépeink között.