Mire figyeljünk a grafitos polisztirol lemez alkalmazásakor?

2021.02.19
A homlokzati hőszigetelés terén a leggyakrabban alkalmazott alapanyag a polisztirol lemez. Ennek kapcsán rendszerint a fehér táblákra asszociálunk, pedig létezik egy hatékonyabb fajtája is, méghozzá a grafitos polisztirol lemez személyében.

Jobb hőszigetelő képesség

A két alapanyag az alkalmazás terén megegyezik, ezért azok felszerelésének költségei tulajdonképpen megegyeznek. Ugyanakkor különbség természetesen adódik közöttük, mégpedig a grafitos polisztirol lemez előnyére. A grafit adalék jelentősen javítja a hőszigetelő képességet, így azonos vastagságú lemezek esetében akár 25%-os növekedés érhető el. Ez pedig nem elhanyagolható szempont akkor, ha jobb hőszigetelést, vagy éppen vékonyabb hőszigeteléssel azonos eredményeket szeretnénk produkálni.

Például a 12 cm-es grafitos hőszigetelő lap számítások szerint a 15 cm-es hagyományos eps társától egy hajszálnyival többet tud, ezek mellett a jelenlegi a árakat tekintve kedvezőbb is.

Vékony rétegű alkalmazhatóság

Gyakran előfordul, hogy az épület kialakításánál, vagy a szigetelni kívánt terület jellegénél fogva a hagyományos polisztirolos megoldásnál csak vékonyabb anyagok jöhetnek szóba. Ilyenkor kerül elő a grafitos változat, amely számos esetben megmutatja előnyeit. Nem csupán a jobb hőszigetelés szól tehát mellette, hanem a vékonyabb rétegben történő alkalmazhatóság is. S hogy hova érdemes a grafitos polisztirolt választani? Az ablak káva tipikusan ilyennek bizonyul, de a telekhatárra épített ingatlanok esetében sem mindegy, átnyúlik-e a szomszédba a szigetelőanyag.

Védelem a hőséggel szemben

Minden előnye ellenére is vannak azonban olyan területek, melyek fokozott odafigyelést igényelnek. Mivel a grafitos polisztirol lapok fekete színűek, ezért nagymértékben szívják magukba a meleget. A tűző napon könnyedén elérheti a 80 Celsius fokot, ami már az anyag deformálódását vonja maga után. Nem mindegy az sem, milyen minőség mellett tesszük le a voksot, ha ugyanis a takarékoskodás apropóján az olcsóbb márkákat választjuk, akkor ez a deformálódás már alacsonyabb hőfokon is jelentkezhet. Ha megtörténik, akkor a polisztirol nem képes feladatainak ellátására.

Mit tehetünk az említett probléma ellen? Ha még nem történt meg a glettelés, akkor érdemes az állványzatot hálóval ellátni, ami a munka befejezéséig megvédi az alapanyagot. Egyfajta megoldást kínálnak azok a felületi védelemmel ellátott lemezek is, amelyek fény-visszaverő festékréteget tartalmaznak.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen anyagokat használunk a grafitos polisztirol lemez rögzítéséhez. A hagyományos ragasztók nem mindig megfelelőek, ezért hasznos lehet olyan típust beszerezni, amely kifejezetten a grafitos lemezek ragasztására került kialakításra.