Minden, amit a mechanikai rögzítésekről tudni kell

2023.03.25
A téma kapcsán van egy fontos tudnivaló, ami mellett szakemberként és laikusként sem mehetünk el: minden dübeles teljes homlokzati rendszert ragasztani kell, de nem minden ragasztott rendszert kell dübelezni. A ragasztó tehát alapvetően beszerzendő anyag, míg a dübelekre csak bizonyos esetekben van szükség.

Ennek helyes felismerése éppen olyan fontos, mint az, hogy milyen dübelt választunk. Ehhez nélkülözhetetlen megismerni a falszerkezet sajátosságait. Ha ugyanis ezt nem tesszük, akkor igen nehéz lesz megtalálni az ideális dübelt, ami majd képes lesz feladatainak eleget tenni. A dűbelek minősége és mennyisége egyaránt figyelmet érdemel.

Mire figyeljünk a felhasználni kívánt dübelek mennyiségének megválasztásakor?

Egyaránt figyelmet érdemel:

  • az épület magassága,
  • az épület alakja,
  • a szélterhelés mértéke és
  • a szigetelőanyag és a dübelek maximális terhelhetősége.

Minél magasabb az épület, annál több dübel kell négyzetméterenként.

Hogyan történik a szigetelőlapok dübelezése?

  • A polisztirol lapokat a ragasztás mellett rendszerint dübelezni is kell. Amennyiben a megfelelő vizsgálatokkal a tapadószilárdság igazolható, illetve új beton- vagy téglafelületekről van szó, akkor el lehet tekinteni a dübelek alkalmazásától. Hasonló a helyzet a parafa lapoknál is.
  • Az ásványgyapot esetében a dübelezés nem maradhat el.
  • Ha ásványi hab szigetelő lapokra esik a választás, akkor nagyon fontos a gyártó utasításait betartva végezni a rögzítést.
  • A lábazat kapcsán is egyedi megfontolás, valamint a gyártó előírásai alapján célszerű dönteni.

Mire figyeljünk a furatkészítésnél?

A feladat már csak azért sem elhanyagolható, mert a dübel megfelelő működésének alapfeltétele a jó furat. Az olyan tömör falszerkezetekben, mint a beton vagy a tömör tégla, ütvefúrással érdemes dolgozni. Az üreges tégla, a könnyűbeton és a pórusbeton esetében ez tiltólistás. Az üreges tégla kapcsán tipikus probléma, ha ütvefúrás mellett dönt a „szakember”. A tégla sejtfalai ugyanis beszakadnak, és a dübel méretétől függetlenül csak lötyögni fog abban, tehát nem alkalmas a rögzítésre. Mi a megoldás ilyenkor?

Az üreges téglákhoz ütő impulzus nélküli furatkészítést javasolnak a hozzáértők. Ehhez e célra tervezett fúrószárat kell alkalmazni. Figyeljünk a dübeltípusra is, ugyanis ez alapján lehet a minimális furatmélységet megválasztani. Fontos, hogy a fúrás mindig derékszögben történjen, és a fúrószár iránya se változzon meg a munka közben. Ha így dolgozunk, akkor a rögzítési biztonság nem hagy majd kívánnivalót maga után.

Milyen dübeltípusok léteznek?

A beütőszegek típusa szerint 3 dübeltípust különíthetünk el egymástól. Műanyag, fém és speciális, több összetevőjű beütőszeggel ellátott változat is megtalálható a piaci kínálatban.

Az ún. önsüllyesztő-önellenőrző dübelkészletek 2003-ban jelentek meg. Miben különböznek a hagyományos dübelektől? A beütőszeges megoldás helyett csavaros kialakítással rendelkeznek. Attól függően, hogy milyen hőszigetelő anyaghoz fogjuk használni, ahhoz passzoló „pogácsák” is tartoznak a szetthez. A speciális telepítőszerszám segítségével ezek a dübelek belesüllyednek a homlokzati hőszigetelő anyagba, és a pogácsákat rájuk helyezve egy teljesen homogén felületet kaphatunk.

Mi az a matrac-effektus, és hogyan kerülhető el?

A polisztirol lapok hőtágulásának és zsugorodásának következtében nemkívánt alakváltozás alakulhat ki. Ha kizárólag ragasztással történik a rögzítés, akkor sajnos nagy a kockázata az EPS rendszereknél a szigetelőlapok domborodásának és homorodásának. Ez az ún. matrac-effektus. A probléma a vakolat repedezését vonhatja maga után, tehát a teljes homlokzati területre hatással van.