Milyen vakolatot válasszon? Előnyök és hátrányok!

2019.10.13
Amikor 1-1 tulajdonos felhív, általában vásárlás előtt kiszokták kérni a véleményünket az alkalmazandó homlokzati vakolatról. Erről írunk most egy rövidcikket, amelyben bemutatjuk az alkalmazandó vakolatok tulajdonságait.

Jelenleg 2 műgyantás (acryl), 1 szilikon és 1 mész-cement kötésű homlokzati vakolat található a termékpalettánk között. A választható szemcseméretek, illetve a struktúra mindegyik termékünknél választható és egyaránt megtalálható.

Acryl vagy másnéven vödrös műgyantán vakolatok Terra és Texturato néven található a webáruházunkban. Előnye a kedvező ár mellett a könnyű feldolgozhatóság. 15 kg-os vödrös kiszerelésben. 1.5 mm-es kapart vagy 2 mm-es dörzsölt struktúrában. Az anyagszükséglete átlagban a következőképpen alakul. 1 vödör vakolatból a 1.5 mm-es esetén kb. 6 nm, míg a 2 mm-es esetén 5,3 nm húzható ki. Alapozónak érdemes a grund tt szintén műgyantás színezett alapozót használni. Alkalmazható keményhabos szigeteléseken illetve normál falfelületeken.

Szilikonos vakolatok nálunk Silicon néven találhatóak, több mint 130 féle színből választva 1.5 vagy 2mm-e struktúrával kaphatóak. A műgyantáshoz képest magasabb ár kategóriába tartozik, de ezért az árkülönbségért értéket is kapunk. Szilikonos alapanyagának köszönhetően jobb a víz lepergetése és ezáltal nehezebben tapadnak meg rajta a különböző baktériumok, algák és mohák. A színtartóssága jobb, mint a műgyantás vakolatoknak. Légáteresztő, a kőzetgyapotos hőszigetelő rendszerekhez leginkább javasolt. A színezővakolat anyagszükséglete és felhordás módja megegyezik a műgyantáséval. Alapozója a grund sil vakolatalapozó, amelyet a vakolat színével megegyező színben javaslunk megvásárolni.

Mész-cement kötésű zsákos nemesvakolat.

Struktúráját tekintve leginkább műemlékjellegű épületekre, vagy melléképületek, kerítések színezésére javasoljuk A szilikonos vakolathoz hasonlóan páraáteresztő, ezért kőzetgyapotos hőszigeteléssel ellátott hőszigetelések esetén is lehet használni. Alapozója a grund sil, épp úgy, mint a Szilikonos vakolatoknál. Színes csak fehér, viszont 1.5 és 2 mm-es struktúrával lehet kapni. Felhordása megegyezik a társaival. Személy szerint olyan csapatoknak javasolom, akik jól tudnak együtt dolgozni. Jobban szárad, mint a műgyantás, hamarabb foltosodik. Mivel mész található benne, ezért óvatosan, több rétegben lehet átgurítani.

+ 1 ráadás (lábazati vakolat)

Kapható nálunk lábazati vakolat is, amelyet 60 féle színben válaszhat ki. 1 mm-es verzióban, akár személyre szabva is kikeverhetjük a gyöngyökből az Ön által kért lábazati quarctex vakolatot. Felhordása glettvassal, szinte hibátlan felületre javasolt. Alapozója a grund fix.

Következő blogbejegyzésünkben a felmerülő vakolat hibákról fogunk írni!