Milyen tényezők befolyásolják a rendszer elemeinek megválasztását?

2023.01.09
A homlokzati hőszigetelés esetében nemcsak az alapanyagok rendszerben történő alkalmazására érdemes figyelmet fordítani, hanem azoknak az igénybevétel oldalról történő megközelítésére is.

Milyen igénybevételnek kell megfelelni a teljes homlokzati hőszigetelő rendszereknek?

 • Alapvetően nem mindegy, hogy milyen alapra kerülnek rá. Már a tervezés, majd a későbbi felhasználás során is rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük a homlokzat állapotát, annak teherbírását. A hőszigetelő rendszer önsúlyával már a műszaki tervezés során számolni kell.
 • Mivel kültéri felületről van szó, ezért biztosan nem mehetünk el az időjárás viszontagságai mellett. A szél, a hőterhelés és a falat érő csapadékmennyiség egyaránt meghatározza, hogy milyen alapanyagokkal és összességében miként összeállított rendszerrel célszerű dolgozni.
 • Hasonló a meteorológiai terheléshez a klimatikus teher. Miről is van szó esetében? Minden építőanyag reagál a hőmérséklet és a páratartalom változásaira. A fagy, a csapadék mértéke, mennyisége azonban függ az ingatlan tájolásától. Minden esetben egyéni felmérés és műszaki tervezés szükséges a várható klimatikus viszonyoknak megfelelő rendszer kivitelezése előtt.
 • Elsősorban a nagyvárosokban vagy a forgalmas utak mentén okoz problémát a por és a különféle szennyezőanyagok jelenléte. Az alapanyag és a szín kiválasztásakor érdemes erre is hangsúlyt helyezni.
 • A nedvességgel összefüggésben az algák megjelenésének kockázata is nő. A homlokzati hőszigetelő rendszer szakszerű kialakításával és kivitelezésével azonban csökkenthető ez a veszély. A biológiai terheléshez hozzátartoznak az ingatlan közvetlen közelében levő növények. A kúszónövények rovaroknak, madaraknak adhatnak otthont, ez viszont a falazat és a szigetelő rendszer sérülését hozhatja maga után.
 • Nem utolsó sorban célszerű tisztában lenni azzal, ha védett telekről van szó. A műemlékvédelem alatti ingatlanok esetében külön szabályozásnak kell megfelelni minden, a homlokzaton elvégzett munkálat kapcsán.

Milyen problémák merülhetnek fel a normál terhelést meghaladó igénybevétel esetén?

Amennyiben a korábban felsoroltak szerint normál terhelésnek van kitéve a homlokzat, akkor ár-érték arányban, valamint az esztétikai igények alapján javasolt az energia hatékonyságot célzó rendszer kiválasztása. De mi a helyzet akkor, ha az igénybevétel fokozott?

 • Terhelhetőség

A leggyakrabban előforduló probléma nem más, mint a hordozó alap alacsony terhelhetősége. Ez családi házaknál éppen úgy előfordulhat, mint paneleknél. Nagyon fontos, hogy a THR önsúlyának meghatározásakor figyelembe vegyük a terhelhetőséget. Szükség esetén annak megerősítése nélkülözhetetlen a stabil, biztonságot szigetelés megvalósításához.

 • Szélviszonyok

Az egyre inkább szélsőséges időjárási körülmények között mind többen megtapasztalhatjuk az erős szélterhelés hátulütőit. Az ingatlant érdemes felkészíteni a megváltozott viszonyokra, így a megfelelő dübelek és rendszerragasztók alkalmazása nélkülözhetetlen. Ez már nem csupán a magaslati vidéken fekvő ingatlanoknál lényeges, hanem tulajdonképpen bármely ingatlan esetében.

 • Hőmozgás

Tudtad, hogy a hőmérséklet és a szín megválasztása között is szoros kapcsolat áll fenn? A világosabb felület több fényt ver vissza, a sötétebb pedig többet nyel el. Ez utóbbi felmelegedéssel jár együtt, ami hőmozgást, és így az alapanyagok változását hozhatja magával. Itt is bebizonyosodik, hogy a homlokzati szigetelés esetében mindenképpen rendszerben, a külső tényezőket is figyelembe véve érdemes gondolkodni. A magas hőmérsékletnek kitett felületeken a magas hőtűrésű szigetelések használata javasolt, és a szálerősítésű tapaszoló-, valamint vakolóanyagok ajánlottak.

 • Nedvesség

Ahogyan a hő, úgy a nedvesség is figyelmet érdemel. A lábazatoknál, a terasz és erkélycsatlakozásoknál az alacsony vízfelvételű alapanyagok javasoltak. Tipikusan ilyennek számít a vakolathordó XPS és a FormEPS. A jégverésnek kitett felületeken ügyelj a szálerősítésű tapaszolók és vékonyvakolatok alkalmazására. A párakicsapódás, a víz- és fagyterhelés komoly gondokat okozhat a falazaton, ezért a vízzel szemben ellenálló ragasztókkal, valamint vékonyvakolattal célszerű dolgozni.

Akkor is van megoldás, ha a homlokzat erősen kitett a szmognak, vagy például dús növényzet jelent problémát a homlokzathoz közel. Az ún. öntisztuló vékonyvakolatok mellett a hidrofil-hidrofób típusok is figyelmet érdemelnek. Ez utóbbiak rosszul nedvesednek, jól száradnak, kicsi vízfelvétel jellemző azokat. Hasonlóképpen jó választásnak bizonyulnak a szilikon-, mikroszilikon- és a szilikát vékonyvakolatok.

 • Felhasználási cél

Vannak olyan épületek, amelyek fokozott terhelésnek vannak kitéve, például a felhasználás jellege miatt. Tipikusan ilyenek a gyermekintézmények, vagy azok az ingatlanok, amelyeknek homlokzata közterülettel, közforgalommal érintkezik. Nyilvánvaló okokból a magasabb terhelhetőséggel rendelkező hőszigetelő anyagok és a hozzájuk társuló kiegészítő elemek, alapanyagok alkalmazása javasolt esetükben. A teljes felületen történő ragasztós vagy például a sűrűbb szövésű, duplahálós vagy páncélhálós felületerősítés rendszerint beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Mikor javasolt a különböző rendszerek kombinálása?

Praktikus választásnak bizonyul a rendszerkombinációk alkalmazása is. Erre rendszerint akkor kerül sor, ha egy épület esetében egyszerre különféle hatások érvényesülnek. A homlokzat terhelése, a környezeti körülmények egyaránt meghatározzák a ragasztás módját, a hőszigetelő anyag alkalmazását, az alapréteg vastagságát és az alkalmazható fedőréteget.