Milyen hőszigetelő anyagot érdemes választani?

2021.11.06
Ha az ingatlanok korszerűsítéséről van szó, akkor a homlokzati szigetelés kérdése mellett biztosan nem mehetünk el. Az energiatakarékossági célok egyértelműen indokolják ezt. Az építőipari alapanyagok minden korábbinál szélesebb választékát látva azonban még a hozzáértők is gyakran elbizonytalanodnak. Milyen hőszigetelő anyagot válasszunk, amely biztosan beváltja a hozzá fűzött reményeket? Mitől függ, hova milyen alapanyagok kerüljenek? Mire érdemes figyelni az egyes anyagok szakszerű felhelyezésekor?

Polisztirol vagy kőzetgyapot?

Alapvetően e két megoldás az elterjedt. Az árak tekintetében is adódnak különbségek közöttük, és szintén eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, s éppen ezért lehet nehéz a döntés. A polisztirol egyértelműen népszerűbbnek bizonyul, de a kőzetgyapotnak is megvannak a maga előnyei. Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Megfizethető és hatékony, de csak a megfelelő kivitelezés mellett!

Ha a népszerűség alapján állítanánk sorrendet, akkor azt egyértelműen a polisztirol vezetné. A hétköznapi nevén csak hungarocellként ismert hőszigetelő anyag kedvező áron elérhető, viszont bizonyos szempontból elmarad hőszigetelő hatékonysága a kőzetgyapottól. Érdemes azonban elsőként átgondolni, hogy az otthon hőszigetelésekor milyen szempontokat tartunk fontosnak.

A kedvező árak oltárán nem kell a minőséget feláldozni, ugyanis a polisztirol tartós és hatékony megoldásnak bizonyul, s még csak horror összegeket sem kell érte kifizetni. Akkor is gond nélkül dolgozhatunk vele, ha nem vagyunk szakemberek. Ugyanakkor fontos, hogy bizonyos alapvető szabályokat szem előtt tartsunk mind a felragasztáskor, mind az üvegszövet háló beillesztésekor, és az arra kerülő vakoláskor. Ha mindez túl soknak bizonyulna, akkor bízzuk inkább profikra a hőszigetelést.

Mennyiben tud többet a kőzetgyapot?

Mivel a kőzetgyapot szigetelés drágábban kihozható, ezért joggal merül fel a feltett kérdés. Mennyiben tud többet ez az alapanyag, hogy többet kell érte fizetni? Vajon jobban megéri beruházni, vagy a polisztiroltól is megkaphatjuk ugyanazt a végeredményt? Alapvetően három szempontból érdemes a kérdéseket megvizsgálni.

  • A polisztirol szigetelés a páraáteresztés szempontjából kevésbé jó választás, mint a kőzetgyapot. Míg a gyapot szálas szerkezetében a vízpára nem tud megragadni, addig a polisztirol hőszigetelés szellőztetés hiányában akár penészesedéshez is vezethet.
  • Ha a hőszigetelésen túl a hangszigetelés is kiemelt jelentőséggel bír az ingatlan tulajdonos számára, akkor a kőzetgyapot felé mozdul a mérleg nyelve. Ez utóbbi ugyanis képes arra, hogy az utca zaját maximálisan az otthon falain kívül rekessze.
  • A biztonságos hőszigetelést előnyben részesítők számára szintén jobb döntés a kőzetgyapot, melynek olvadáspontja valahol 1000 Celsius fok környékén található. Képes tehát arra az alapanyag, hogy meggátolja a tűz terjedését. Ez a polisztirol esetében már nem mondható el, főleg akkor nem, ha helytelenül szerelték azt fel. Az alatta létrejött légbuborékok ugyanis kedveznek a tűz terjedésének.

Hőszigetelő képesség: melyik a jobb választás?

Ha kizárólag a hőszigetelő képességet vizsgáljuk, akkor alapvetően nem mutatkozik meg különbség a két alapanyag között. Sőt, a polisztirol esetében lehetőség van a grafit adalékanyaggal készült típus alkalmazására is. Ez vékonyabb rétegben képes ugyanazt a hőszigetelést biztosítani, mint amit vastagabb társai. Amennyiben tehát a pénztárcánk a döntő, akkor a fehér EPS hungarocell táblák javasoltak, vagy a fekete színű, vékonyabb réteget képező megoldás is jó ötlet lehet.

Mennyire számít a vastagság?

A korábbiakból adódóan azt hihetnénk, hogy a hőszigetelés vastagsága egyértelműen meghatározza annak hatékonyságát is. Ez egy bizonyos pontig tényleg így is van, de van az a szint, amikor már nem érdemes tovább növelni a hőszigetelés vastagságát. 15-20 centiméternél nem ajánlott vastagabb rendszerben gondolkodni. A tapasztalatok bebizonyították, hogy ezen felül már inkább a szellőzést rontják a felhelyezett alapanyagok, ami előbb vagy utóbb penészesedéshez és egészségtelen belső mikroklímához vezethet.

A szakértelem kiemelten fontos!

Vannak olyan ház körüli munkálatok, melyeket az ember a takarékosság apropóján elvégez saját maga. Számos esetben viszont nélkülözhetetlen a hozzáértés. Bár a világháló az egyes szakterületek sajátosságait közelebb hozza még a laikusokhoz is, de ez nem azt jelenti, hogy mindenféle előzetes tapasztalat nélkül érdemes lenne belevágni akár egy homlokzati hőszigetelésbe.

Az építőiparban- s így a hőszigetelés területén is- rendkívül fontos az anyagismeret és a különféle technikák pontos ismerete. A nem megfelelő anyagtársítások, vagy például a hőszigetelő rendszer felhelyezési hiányosságai a hatékonyságot rontó tényezők lehetnek. Nem véletlen, hogy a homlokzati hőszigetelést a legtöbben profi csapatra bízzák. Legjobb, ha ajánlás útján sikerül találni valakit, vagy olyan cég embereinél foglalunk időpontot, amely már csak hírénél fogva is garantálja a megbízhatóságot és a hozzáértést.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a hőszigetelés a szigetelőlapok felragasztásából áll csupán, és már jöhet is a bepucolás, érdemes tudni, ez ennél bonyolultabb feladat. Nem csak a lábazatot, a nyílászárókat és az áthidalókat kell figyelembe venni, hanem mint korábban is említettük, korántsem mindegy, milyen alapanyagokat társítunk egymással, milyen festék kerül a vakolatra, s az például mennyire ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. A rugalmas bevonat gondoskodik arról, hogy ne jelenjenek meg repedések, melyeken keresztül nedvesség szivároghat a szigetelőanyagokba és a falazatba.

A minőségi hőszigetelés tehát a választott alapanyagokon és a szakértelmen egyaránt múlik. Ne feledkezzünk meg az ingatlanhasználati szokásokról sem, hiszen ezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikerüljön megelőzni a sokak által rettegett penészesedést.