Mikortól hőszigetelhetjük az otthonunk? - várjuk meg a tavaszt?

2024.01.15
Cégünk télvíz idején sem áll meg, készülünk a tavaszi hajtásra és természetesen attól, hogy éjszakai mínuszok vannak, nem minden munka áll meg.

A mai telek már nem olyanok, mint a 20 évvel ezelőttiek, azonban az alapvető technológiai előírásokat be kell tartani. Gyári előírás szerint tartósan 5 Celsius fok alatt ne dolgozzunk, mivel a ragasztó már nem megfelelően szárad, ezáltal kötés után veszít tapadószilárdságából.

Hőszigetelést ragaszthatok télen a falra?

Természetesen igen, de a józanész határain belül. Mivel a szigetelendő házak belülről fűtöttek, ezért egy ”átmelegedett” falazatra ragasztjuk a lapokat. Ha napközben nem fagy akkor az esetleges éjszakai -3-5 Celsius esetén nem fog megfagyni a ragasztó a szigetelés és a falazat között. Ettől hidegebb időben viszont már ne próbáljuk meg felragasztani a lapokat, mivel hirtelen fagyásnak indulhat a ragasztóban lévő nedvesség, ami lepattanáshoz vezethet.

Télen dűbelezhetem a szigetelt felületet?

Határozottan igen, mivel a dűbelezés során nem használunk olyan anyagokat, amelyek fagyveszélyesek.

Fagyos időben élvédőzhetem vagy hálózhatom a falfelületet?

A hivatalos előírás szerint nem. Régimódi szakemberek még az élvédőzést megcsinálják közel fagyponti időben, mivel a kevés ragasztóanyag gyorsan megszárad és a hálózás során kap egy + réteget. 
A hálózást már nem javasoljuk 5 Celsius fok alatti hőmérsékleten, kivéve akkor ha kötésgyorsítót használunk a ragasztóba a glettelés során

Színezhetünk téli időben?

A vakolatok döntő többségében a legideálisabb idő a 20 Celsius fok környéki hőmérséklet, viszont a jelenlegi téli szezonban nem várható ekkora hirtelen felmelegedés. 5 fok alatt a vödörre is rá van írva a figyelmeztetés, hogy nem szabad vakolatot felhordani, azonban ezt 0 fokra is levihetjük különböző adalékok hozzáadásával. A baumit vakolatunkhoz SpeedTop, míg a Revco díszvakolatokhoz Winter adalékok hozzáadását javasoljuk. 

A két gyártó terméke a gyakorlatban is hasonlóan működik, segít kivonni a vakolatból a nedvességet, szárítja a felületet, ezáltal az éjszakai fagyok megérkezéséig megszárad a felület. A gyakorlatban mindig azt javasoljuk, hogy ha napközben nem is fagy, akkor se kezdjenek bele délután 14 óra után új felületbe a téli időszakban. Hagyjuk legalább 2-3 órát a felületet fagymentes környezetben száradni.

Milyen hőszigetelő ragasztót használjunk télen?

Kerüljük a kedvezőbb árkategóriájú budget ragasztókat. Ezek a poralapú anyagok nem véletlenül olcsóbbak a drágább társainál. Az általunk értékesített hőszigetelő ragasztók mindegyiket szálerősített és magasabb kötőanyag tartalommal rendelkezik, ezzel is erősítve a kezdeti tapadást. Télen használhat rövidebb nyitott idővel rendelkező tapaszt is, mivel ezek az anyagok hamarabb száradnak és kevésbé fagyveszélyesek. Ajánlott és kipróbált ragasztónk a Thermodam, Revco gyártmányai, illetve a Thermomaster ragasztótapasz. A Baumit ragasztók közül a ProfiContact vagy erősebb típust ajánljuk.

Tavaszra várható a hőszigetelésre valamilyen pályázat?

Több médiumot tanulmányozunk napi szinten és a hőszigetelés pályázat aktuális híreit ebben a cikkünkben folyamatosan megtekintheti:

Az otthonok korszerűsítése leginkább a RePower EU lehívás keretében valósulhat meg, amely az alábbi célokra fordítható:

  • Homlokzati hőszigetelés
  • Nyílászárócsere
  • Tetőszigetelés
  • Napelem pályázat
  • Fűtéskorszerűsítés.

Mivel a RePowerEU célja az orosz gázfüggőség csökkentése, ezért mindenképpen az energiahatékonyság növelése lesz a cél.

Pályázati előkészületek (árajánlatkérés)

Cégünk egy másik forrásból az Otthonfelújítási támogatás 2024 fantázianevű pályázati lehetőséget is olvasta, amelynek szintén az energiahatékonyság növelése a célja. A várható támogatás szigetelésre akár 5mFt is lehet abban az esetben, ha a fűtéskorszerűsítés is megvalósul.

Ha szeretne elsőkörben jó és megbízható kivitelezőt választani és még a várható áremelés előtt szigetelőanyagot vásárolni, jelentkezzen cégünknél!