Miért ideális választás a mészkő homlokzat burkolatnak?

2024.01.04
A mészkő egyet jelent az időtállósággal és a stílussal. Az üledékes kőzet számtalanszor kiállta már az idő próbáját bármilyen elemmel szemben. Nem véletlenül használják évezredek óta a világ minden pontján, ahol fellelhető. A mészkő egyszerre kölcsönöz időtlen természetes stílust a monumentális épületeknek, a luxus hoteleknek és otthonunknak is.

Az esztétika mellett azonban másik nagyon fontos előnye is van a természetes kőnek: megvédi az épület falát a nedvességtől és az időjárás viszontagságaitól, illetve a fizikai hatásoktól. Továbbá a mészkő burkolat mögött tetszőleges vastagságú és minőségű szigetelő anyagot használhatunk.

Legyen szó egy épület teljes burkolatáról, vagy csak a hangsúlyos elemek - mint a homlokzat - burkolásáról, a mészkőt mindenképpen vegyük számításba. Lássuk a részleteket!

Esztétikus

9f2df69b081c12aafb26446966acfd84.jpg

A mészkő természetes szépségénél fogva bármely épületet elegánsabbá és kifinomultabbá varázsol. A kőzet finom szemcséi és a paszteles színvilága kifinomult és előkelő megjelenést kölcsönöz a modern és klasszikus épületeknek egyaránt.

Sokoldalú

A mészkő sokszínűségében is kiemelkedik az építőanyagok közül. Számtalan mintázatban és színárnyalatban elérhető: a törtfehértől kezdve, a vörösön át egészen a mély feketéig találhatunk mészkőburkolatot, így biztosan megtaláljuk azt a fajtát, amivel elképzeléseinket megvalósíthatjuk..

Tartós

A mészkő burkolat egy életre szóló befektetés. A legalább 90 százalékban kalcium-karbonátot tartalmazó üledékes kőzet rendkívül tömör, aminek köszönhetően ellenáll az időjárás viszontagságainak, a hőingásnak és az idő vasfogának is. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy a mészkő ellenáll az intenzív hőnek, illetve tűznek, hivatalosan tűzálló anyagnak minősül. Ennek köszönhetően a mészkő burkolat tűzzáró rétegként is funkcionál, illetve csekély az égési károk kockázata a burkolaton. Előnyös fizikai tulajdonságai miatt népszerű alapanyag közintézmények, kereskedelmi célú ingatlanok és családi házak építésénél egyaránt.


Fenntartható

Manapság nem lehet szó nélkül elmenni a fenntarthatósági szempontok mellett sem. A mészkő egy természetes anyag, aminek a kitermeléséhez és feldolgozásához nincs szükség vegyi anyagokra. Emellett az elhasználódott és sérült mészkővet energiahatékonyan lehet újrahasználni és újrahasznosítani.

Könnyű karbantartani

Tömörségének köszönhetően nehezen tapadnak meg rajta a szennyeződések és a mikroorganizmusok. Emellett természetes módon kopás álló, így hosszú évtizedekig nem kell időt és pénz fordítanunk javítására. Kültéren viszont célszerű lehet vízlepergető anyaggal kezelni a felületét.

Növeli ingatlanunk értékét

Az egyik legnagyobb amerikai bank, a Chase felmérése szerint a mészkő burkolat ára közel 100 százalékban megtérül eladáskor. Egyrészről, tartóssága miatt nem kell tartanunk az amortizációról. Másrészről pedig olyan egyedi stílust kölcsönöz életünknek, ami biztosan megragadja az érdeklődők figyelmét.

Energiát takarítunk meg vele

A mészkő egyik fontos tulajdonsága, hogy nyáron hűvösen tartja ingatlanunkat, télen pedig magába szívja a nap melegét. A mészkő burkolat hatékony hőtömegként funkcionál, ami először elnyeli, majd lassan leadja hőt, vagyis passzívan szabályozza az épületek belső hőmérsékletét. Ennek köszönhetően télen a fűtésszámlán, nyáron pedig a légkondicináló készülék fogyasztásán tudunk sporolni.

Költséghatékony

A mészkő az egyik legköltséghatékonyabb természetes kő, amit építési és felújítási projektekhez használhatunk. A mészkő az egyik legelterjedtebb üledékes kőzet, így a ritkább és messziről importált termékekkel szemben jóval alacsonyabb áron beszerezhetők

Ehhez adódik hozzá az is, hogy mészkő bár kemény közetnek számít, mégis ipar eszközzel könnyen és precízen vágható, faragható, csiszolható és beépíthető, aminek köszönhetően tovább nő az ár szakadék a többi hasonló minőségű természetes és mesterséges építőanyaggal között. Ahogy korábban említettük, a mészkő rendkívül hosszú élettartammal bír, így hosszútávon többszörösen megtérül az ára.

Ha minőségi és időtálló mészkő burkolatot szeretnénk otthonunkba, akkor kérjünk szakértői segítséget. Látogass el az Amonstone weboldalára és tekintsd meg a prémium mészkő burkolat kínálatot és kérj szakértői segítséget!

Szponzorált tartalom!

Főkép forrása: https://unsplash.com/photos/a-large-building-with-a-clock-on-the-top-of-it-0AXgsPPsvrg?utm_content=creditShareLink&utm_medium=referral&utm_source=unsplash