Mennyivel ér többet egy szigetelt családi ház?

2023.04.20
Az energiaárak emelkedése jelentős hatást gyakorolt a lakáspiacra, és az ingatlanok szigetelése egyre fontosabb szerepet kap a vevők és az eladók számára. Az ingatlan.com legújabb elemzése szerint a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerülnek a szigetelés nélküliekkel szemben a piacon.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az energiafogyasztást és a rezsiköltségeket figyelembe véve a lakás tulajdonosai igyekeznek csökkenteni a kitettségüket a nemzetközi energiaválságokkal szemben. Az energetikai adottságokról szóló pontos információk is nagyobb értéket jelentenek a lakáskeresők számára.

Az eladók is lehetőséget kapnak arra, hogy előnyt szerezzenek a piac versenytársaival szemben, ha szigetelést alkalmaznak ingatlanjaikban. Az ingatlan.com adatai szerint a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. Az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra az elmúlt év utolsó negyedévében, de az idén már 28 százalékos volt ez az arány. A szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés védi a lakásokat a hidegtől.

A 12 cm-es hőszigetelés átlagos, jelenleg a 15 cm-es szigetelés a legelterjedtebb, míg a pár évvel ezelőtt szigetelt családi házak inkább 10 cm-es lapokkal lettek ellátva.

Az eladók kínálatában is növekszik a szigetelt lakások és házak aránya. A januári 13 százalékos arány után április közepére már 19 százalékos volt az eladó használt házak és lakások szigeteltsége. A szakértők szerint várhatóan egyre több eladó fogja megadni az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, mivel ez jelentős hatással lehet az értékesítési időre és az árakra.

Az árakban is visszaköszön a takarékosság. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat. Az energiaárak várhatóan tovább emelkednek, így valószínűsíthető, hogy a szigetelt ingatlanok kereslete és ára is tovább nő.

Forrás: Ingatlan.com