Mennyivel ér többet egy hőszigetelt családi ház? – statisztikai adatok

2020.09.13
Az ingatlanpiacon a járványidőszak ellenére is a hőszigetelt felújított családi házak átlagárán 41%-os áremelkedést tapasztalhatunk az elmúlt két év adatait nézve, míg a korszerűtlen ingatlanok ”csak” 18%-os áremelkedést könyvelhetnek el. Megéri szigetelni? A kérdés jogos, de számoljunk egy picit!

A karanténidőszakban megtorpanó vásárlási kedv ellenére is ebben a pár hónapban is 5%-os áremelkedés történt, vagyis egy Budapesti 3, míg a vidéki családi házak 1.5 mFt-val érnek többet az év eleji adatokhoz képest. Ez természetesen csak az új építésű, vagy a korszerűen felújított, magas szigetelőképességgel ellátott ingatlanokra igaz. Ezeknek a családi házaknak a statisztika szerint az értékesítési ideje is jelentősen kevesebb.

Saját véleményem szerint, ha értéket szeretnénk növelni, még most jobban megéri szigetelni, mint eddig bármikor, mivel 2021-től csak alacsony energiájú ingatlanok kaphatnak majd csak használatba vételi engedélyt, amely nem kevéssel növeli meg egy családi ház építésének kivitelezési költségét. Ebből arra következtetek, hogy az eddig új családi házban gondolkodókat inkább az újszerű korszerűen szigetelt használt családi házak felé fogja terelni ez a szabályozás. Magyarán tovább fogja emelni ezeknek az ingatlanoknak az árát.

2018 tavaszán egy korszerűen felújított 100 nm-es vidéki családi ház átlagára közel 28 millió Ft volt, míg mára ez több, mint 39 mFt. Szóval megéri hőszigetelni? 11-12 millió Forinttal emelkedett többet az ingatlanunk értéke, ezért ez nem kérdés. Ennyiből nem csak a homlokzati hőszigetelést csináltathatja meg, hanem felújíthatja a tetőt, nyílászárókat és még a belsőre is marad. A befektetés a havi rezsicsökkentésnek hála nem csak megtérül, hanem az ingatlanunk értékében is szemmel láthatóan nyomot hagy!