Mennyibe is kerül gázfűtést telepíteni?

2022.01.10
Szívesen fűtene gázzal, de azon töpreng, hogy mennyibe is kerülne gázt telepíteni? A válasz egyszerű: „Attól függ”, de itt adunk tippeket, milyen tényezőket kell figyelembe kell venni a költségek tervezésénél.

Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. Ami biztos, hogy a legegyszerűbb megoldás a legolcsóbb – amennyiben az igényeinek megfelelő megoldás a gázpalackos fűtés, a telepítés szempontjából ez a legolcsóbb. Ha gázfűtés telepítésén gondolkodott, akkor lehet, hogy nem vette figyelembe ezt a lehetőséget, de sok háztartásban a fűtést, főzést, melegvíz előállítást ilyen módon oldják meg. Ráadásul a gázpalackok több méretben kaphatók, így az űrtartalmát a szükségeihez igazíthatja.

Ha viszont hosszú távon üzemanyagot szeretne biztosítani magának, akkor sokkal jobb megoldás lesz a tartályos gáz melletti döntés. A tartályos gáz telepítésével kapcsolatos költségek megtervezésében figyelembe kell venni a gáztartály típusát, a méretét, illetve azt, hogy föld feletti, föld alatti vagy mobil legyen. Amennyiben a gáztartály űrtartalma 25 m3-nél nagyobb a Katasztrófavédelem előzetes engedélye szükséges hozzá, így figyelembe kell venni az esetleges eljárási, engedély-megszerzési költségeket. Ilyen szempontból a legkisebb költséggel és energiaráfordítással a föld feletti tartály telepítése jár. Azonban meg kell jegyezni, hogy ha más is hozzá férhet a gáztartályhoz a bérlőjén kívül, akkor a tartályt kerítéssel kell körbe venni. A föld alatti tartályok esetében a telepítés előkészítésével kapcsolatos költségek nagyobbak, ugyanis gödröt kell ásni, és megfelelő betonalapot kialakítani. Azonban nem utolsó szempont a helytakarékosság, illetve az esztétika sem.

Akár föld alatti, akár föld feletti gáztartály mellett döntene, a kezdeti költségek után több megtakarítási lehetőséggel lesz: nem kell készenléti díjat fizetnie, a tartályt ritkán kell feltölteni, nem függ a közművek gyakran növekvő áraitól, és nem utolsó sorban sok időt és gondot spórolhat meg magának.   Ezért kétségkívül visszatérülő befektetésről van szó.

https://www.flaga.hu/tartalyos-gaz/haztartasi-felhasznalas